Tijdens Eurobike vorig jaar waren we bij de onthulling van de Kickr Climb van Wahoo. Echt iets nieuws waar we nog niets vergelijkbaars van hadden gezien. Dat thuistrainen een vlucht heeft genomen door de introductie van software als Zwift staat vast, maar daarin is ook een rol voor de trainers zelf weggelegd. Die zorgen immers voor de feedback naar de software en de fietser. Trainers die het vermogen kunnen bepalen vormen hierin de spil. Die kunnen beklimmingen of trainingschema’s simuleren. Dat die markt ook veranderd is merk je aan het aanbod. Dat is veel breder geworden en prijzen verschillen sterk.

Wahoo laat met in de introductie van de Climb zien dat het hier niet ophoudt. Het simuleren van beklimming kan enerzijds door middel van weerstand, maar normaal gesproken blijft je fiets horizontaal staan. De € 8.000,- Tacx Magnum liet al zien dat er meer mogelijk is, maar de prijs en omvang van dat apparaat maakt het tot een trainer van de buitencategorie. Nu is het vergelijken van de Magnum en de Climb een beetje als appels met peren vergelijken, maar ze hebben wel een belangrijke eigenschap gemeen: ze kunnen de hellingshoek aanpassen. De Climb laat de voorkant van je fiets tot een stijgingspercentage van 20% ‘omhoog’ gaan, maar ook 10% naar beneden. Dat maakt de binnenfietservaring compleet. Je houding verandert als je aan het klimmen bent, je gebruikt spieren die op het vlakke minder te verduren krijgen. Ikzelf ken het van mijn onderrug. Als ik die niet genoeg train en daarmee een dag ga fietsen met veel klimmen krijg ik geheid last. Door het krachtzetten, maar ook de andere houding.

Compabiliteit en communicatie
De Climb werkt alleen met de Kickr 2017 en Kickr Snap 2017 smart trainers. Dus niet met oudere Kickrs en niet met trainers van andere merken. Doordat de fiets door het gebruik van de Climb roteert om de achteras moest de Kickr hierop aangepast worden. De fiets was hiervoor namelijk gefixeerd tegen de Kickr. Ga je dan met de voorkant van je fiets op en neer, dan zal je hier je fiets mee beschadigen. De fiets kan in de nieuwe Kickr’s dus meebewegen.

De Climb heeft een eigen stroomvoorziening door middel van een adapter, maar het heeft los van de afstandbediening verder geen in- of uitgangen. Hij communiceert dan ook draadloos met de Kickr. Hier hoef en kan je overigens niets voor instellen. De Climb is niet zichtbaar via Bluetooth of zoiets dergelijks. De Kickr krijgt data door van het apparaat dat je gebruikt waar bijvoorbeeld Zwift op draait en geeft die dan op zijn beurt weer door aan de Climb. ‘Plug and play’ dus en je kan niets verkeerd doen met eventuele instellingen van de Climb.

Locked of unlocked
Als je gek bent van knopjes ben je bij de Climb snel klaar. Het apparaat heeft er welgeteld 3. Die zitten op een geïntegreerde, bedrade afstandbediening bovenop het apparaat. Je kan hem eraf halen en eenvoudig aan je stuur monteren. De bediening is eenvoudig: je kan de hellingshoek naar beneden en naar boven bijstellen met de pijltjes. Met de middelste knop kan je schakelen tussen Locked en Unlocked mode. In de Locked modus reageert de Climb op jouw input via de afstandbediening. Dat is bijvoorbeeld handig als je specifiek wilt trainen met een bepaalde hellingshoek. In Unlocked modus volgt het de software die je gebruikt om te hoogte te bepalen.

Als je wil dat de Climb de hellingshoek automatisch aanpast dan kan dat alleen in combinatie met de laatste Kickr of Kickr SnapOverigens functioneert de Climb ook zonder een Kickr, maar kan hij dan niet automatisch de hellingshoek aanpassen en moet je het handmatig doen. Het kan dus zonder Kickr, maar als je er mee wilt trainen lijkt ons dat een beetje onzinnig.

Niet alleen voor Zwifters
We hebben het apparaat voornamelijk met Zwift geprobeerd, mede omdat we daar ook een testopstelling voor kregen. We hoefden alleen nog maar een fiets te plaatsen en we konden los. Maar het gebruik van de Climb is geenszins voorbehouden aan Zwift. We hebben het bijvoorbeeld ook geprobeerd met FulGaz op een iPhone. Heel andere software dan Zwift, ze gebruiken videobeelden van bestaande beklimmingen. Maar de Climb werkt hier ook heel goed mee. En misschien nog wel beter ook. Het viel ons namelijk op dat de Climb met Zwift net even een fractie later reageert dan het beeld dat je ziet. Dus als op het scherm al net aan het klimmen bent komt de Climb erachteraan. Het misschien net geen seconde en als je een langere klim gaat doen ben je het meteen weer vergeten, maar het valt wel op. Je merkt het bijvoorbeeld goed als je een heel kort heuveltje van een paar meter over gaat. Dan gaat de Climb pas omhoog als je al boven bent en dus ook weer iets te laat naar beneden als je over de heuvel bent.

Bij de FulGaz app reageert de Climb sneller op verschillen verschillen in stijgingspercentage. Even navragen bij Wahoo leert dat trage reageren aan de software ligt, en in dit geval dus bij Zwift. Tamelijk opmerkelijk voor software die zoveel gebruikt wordt, maar aan de andere kant dus ook iets dat opgelost kan worden, al hangt dit mede af van de prioriteitenlijst van de ontwikkelaars van Zwift. Zoals gezegd is de vertraging niet of nauwelijks storend bij langere klimmen. Je zal het af en toe opmerken, maar de totaalbeleving wordt er zeker niet minder om.

Zwift en FulGaz zijn twee voorbeelden, de Climb kan ook met andere software omgaan. Het gaat erom dat de software het stijgingspercentage doorgeeft aan de trainer (Kickr), want die moet het weer doorgeven aan de Climb. We hebben geen lijst met compatible software, maar de Climb is ook nog heel nieuw, dus daar zal waarschijnlijk snel meer duidelijk over komen.

Fietservaring
Het is heel even raar om op een fiets zonder wielen te gaan zitten. Bij de ‘ouderwetse’ trainer heb je nog je achterwiel draaien op een rol, maar bij trainers als de Kickr wordt je achterwiel helemaal vervangen. Gebruik je de Climb, dan moet je voorwiel dus ook wijken. Je positioneert de Climb op de plek van het voorwiel en klem de vork erin zoals je dat met een wiel doet.

De grote vraag is natuurlijk hoe het fietsen gaat als het ‘omhoog’ gaat. Zeker als je het de allereerste keer gaat gebruiken doe je dat eerst even met de afstandbediening. En die eerste keer voelt raar want gaat hij zo naar 20% terwijl je nog niet geschakeld had. Je moet je echt goed vasthouden aan je stuur want je glijdt anders zo van je zadel af. Dan ga je dus al snel staan, zeker met dat percentage. De eerste paar tellen is het even aftasten of het wel allemaal goed gaat, maar er gaat natuurlijk niets mis. Alles blijft op zijn plek en nadat je voorzichtig een paar trappen hebt gedaan ga je wat meer je best doen. Je kan echt goed losgaan met klimmen zonder dat je het gevoel hebt dat het mis kan gaan. De fiets blijft mooi rechtop. Niet vreemd ook want hij zit ook nog steeds vastgeklemd in die zware Kickr. Dat betekent ook dat je niet met de fiets naar links en rechts kan ‘hangen’ tijdens het klimmen als je op de pedalen staat. Iets dat je waarschijnlijk wel doet als het écht steil is en je pedaalslag na pedaalslag boven probeert te komen. Ik heb het echter niet als hinderlijk ervaren en bovendien sta je ook niet de hele tijd op je pedalen te klimmen.

Details
Wahoo Kickr Climb
Adviesprijs: € 550,-
We hebben de Climb getest met een racefiets met snelspanners, maar de Climb kan ook gebruikt worden met steekassen, zowel op een racefiets als mountainbike. Hiervoor leveren ze adapters mee 12×100, 15×100 en 15×110 assen.

Conclusie
Is de Wahoo Kickr Climb de ultieme gadget? Ja en nee. Ja, omdat het echt een leuke toevoeging is voor het fietsen binnenshuis. En nee, omdat de bestempeling ‘gadget’ eigenlijk helemaal niet terecht is. Hij is wel degelijk functioneel en een absolute meerwaarde voor het trainen. Het maakt allemaal nog weer wat realistischer, je neemt dezelfde houding aan als je buiten zou doen. En het vergroot ook het plezier, want het maakt het allemaal nog wat leuker om binnen te fietsen. Maar binnen trainen kan ook heel effectief met alleen een trainer als een Kickr. Dus met een aanschafprijs van € 550,- voor de Climb moet je ook wel een extra goede reden hebben om hem te kopen. Als je veel tijd doorbrengt op je trainer, of je dat doet in de vorm van een specifieke (klim)training of puur om (serieus) je conditie te onderhouden, dan is een uitbreiding als de Climb echt het overwegen waard.