Cinelli King Zydeco gravelbike zijaanzicht

De Zydeco staat al jaren bekend als de avontuurlijke fiets van Cinelli. De aluminium gravel variant is geschikt voor lange gravelritten en als comfortabele reisfiets. De King Zydeco gaat daarbij een stapje verder en is de echte performance, lichtgewicht gravelracer uit de Italiaanse stal.

Cinelli King Zydeco frameset

Performance geometrie, laag gewicht

De King Zydeco kan je zien als de grote broer van de aluminium uitvoering. Deze King is van carbon en is volgens Cinelli de performance gravelbike voor lange afstand gravelraces. De kleurstelling vind ik erg tof gedaan. De blauw/groene kleur noemen ze Deep Waters en dat is vernoemd naar een song van Incognito. Aan de binnenkant van de voorvork en chainstays hebben ze de ‘Caleido’ kleuren, die Cinelli vaker in hun designs gebruikt.

Cinelli King Zydeco bracket

Het frame weegt 1.000 gram in maat M, de voorvork 550 gram. Alleen al het frame van de alu Zydeco weegt 1.760 gram, dus de ‘koning’ kan dus met recht een lichtgewicht genoemd worden. Doordat het frame wat verder doorloopt onder het bottom bracket, is de stijfheid verbeterd. En om het naast stijf, ook comfortabel te houden, hebben ze de bovenbuis al iets voor de zadelbuis naar beneden laten lopen.

Cinelli King Zydeco

Dual Rake – instelbare vorksprong

De Columbus Futura Cross voorvork heeft het ‘Dual Rake System’. Hiermee kan je de vorksprong van de voorvork aanpassen van 47mm naar 52mm en omgekeerd. Hiermee kan je het stuurgedrag aanpassen en kiezen tussen meer stabiliteit of meer wendbaarheid. De onderbuis van het frame is voorzien van een kevlar shield. Door offroad te rijden krijgt de onderbuis veel meer te verduren wat betreft steenslag, en deze extra bescherming is dan welkom.

Cinelli King Zydeco Colukbus voorvork met Dual Rake

Keuze in wielen en aandrijving

Iets dat we vaker zien is dat ook deze fiets geschikt is voor twee wielmaten. Wil je wat bredere banden en een wat speelser karakter kan je kiezen voor de 650b wielen met banden tot 2,1″ (54mm) breed. Met 700c wielen is de maximale breedte van de banden 47mm. Op de foto is de fiets afgebeeld met een set 700c Fulcrum 600DB wielen in combinatie met WTB gravelbanden van 40mm breed. Deze wielen worden geleverd bij zowel de complete Shimano Ultegra als de SRAM Rival 1X uitvoering. Wil je een andere setup is dat ook mogelijk omdat het frame ook apart te koop is. Dan kan je deze naar eigen smaak verder opbouwen.

Cinelli King Zydeco detail

Wat betreft de aandrijving is er ook genoeg mogelijk. Cinelli biedt zelf de fiets compleet aan met Ultegra en Rival 1x, met opgegeven gewichten van resp. 8,8 en 9,0 kg. Een complete fiets met GRX en (1x) 42T zal ook beschikbaar worden. Maar met een 1x setup heb je ruimte tot 50T en met een 2x setup ook nog voor een 52/36T setup. Het is een alleskunner, de Cinelli King Zydeco, zoveel is wel duidelijk.

Er worden geen prijzen genoemd op de Cinelli King Zydeco pagina, maar even zoeken laat prijzen net onder de € 2.000,- voor het frameset zien. Voor een complete Cinelli King Zydeco met Rival 1X groepset zou dat een kleine € 3.000,- moeten zijn.