Verwacht bij de nieuwe BMC Kaius 01 gravelbike geen comfortabele geometrie en een frame met nokjes en ruimte voor tassen. De Kaius 01 is een aerodynamisch vormgegeven frame, met een geometrie gericht op racen. Met de komst van de vele gravelraces en ook de UCI- en KNWU-wedstrijden is de vraag naar snelle en race georiënteerde gravelbikes ook gegroeid. Naast de BMC URS gravelbike voor de avontuurlijke graveltochten is er nu de BMC Kaius 01 om mee te racen!

BMC Kaius 01 frame van 910 gram

De Kaius 01 is er dus voor een specifieke doelgroep die lekker hard over gravel willen racen. Die doelgroep wordt misschien nog wel wat kleiner gezien het prijskaartje. De Kaius 01 Three kost € 5499,- en is daarmee de ‘instapper’ van dit model. Ter verduidelijking, alle modellen heten Kaius 01 en daarachter nog een nummer in letters zodat je kan zien over welk model het gaat.

Het high modulus carbon frame van de Kaius 01 weegt 910 gram en de voorvork weegt 400 gram. BMC heeft gekozen voor de aerodynamisch gevormde buizen zoals je ook bij hun racefietsen ziet. Hun eigen bidonhouders sluiten hier mooi op aan. Het frame heeft ruimte voor banden tot 44 mm en kan zowel met een enkel voorblad als met voorderailleur worden opgebouwd.

Ten opzichte van hun avontuurlijke BMC URS gravelbike heeft de Kaius 01 een kortere wielbasis, grotere balhoofdhoek en is de micro-suspension achterwege gelaten. In combinatie met een kortere stuurpen zorgt dit volgens BMC voor een stabiele fiets met direct stuurgedrag. Op de bovenbuis zijn er wel twee nokjes geplaatst om accessoires of een tasje te monteren. Geen overbodige luxe, aangezien veel gravelraces lang en selfsupporting zijn. Zo heb je iets van ruimte voor je voeding. Bij het topmodel zie je BMC’s eigen ICS cockpit. Een volledig carbon cockpit waar alle kabels mooi binnendoor lopen.

Drie modellen, allemaal met Sram onderdelen

De BMC Kaius 01 is er in drie verschillende uitvoeringen. Hierboven noemde ik al de BMC Kaius 01 Three die een toffe gele kleur heeft. Deze is opgebouwd met een Sram Rival eTap AXS groepset en een set CRD-400 carbon wielen die uit BMC’s eigen stal komen. De Kaius 01 Two heeft een turquoise kleur en is opgebouwd met Sram Force eTap AXS en Zipp 303 gravel wielen. Hier hangt een serieus prijskaartje aan van € 8.999,-.

Maar het kan nog gekker, want het topmodel is de BMC Kaius 01 One en die kost € 11.499,-. Daarvoor krijg je hetzelfde frame als de andere twee modellen, maar dan in het wit. Hij is opgebouwd met een Sram Red eTap AXS groep en Zipp 303 Firecrest wielen. Dit topmodel heeft de eerder genoemde ICS cockpit die ook de witte kleur heeft. Samen met dit frame ziet dit er wel erg tof uit!

Via BMC

BMC Kaius 01 ONE – Sram Red eTap AXS – Zipp 303 Firecrest – € 11.499,-
BMC Kaius 01 TWO – Sram Force eTap AXS – Zipp 303s – € 8.499,-
BMC Kaius 01 THREE – Sram Rival eTap AXS – CRD-400 carbon – € 5.499,-