UnReStricted, of kortweg URS is het nieuwste model van BMC. Een gravelfiets die ze naar eigen zeggen pas hebben gelanceerd nadat ze er 100% van waren overtuigd dat hij voldeed aan alle eisen. Ze hebben vier verschillende modellen met de passende namen, One, Two, Three en Four. Daarbij is het frame in alle modellen gelijk maar wordt er verschil gemaakt in de gemonteerde onderdelen.

Typisch BMC en met (micro) vering
Het URS frame heeft de typische hoekige stijl waaraan je BMC-fietsen goed kan herkennen. Ten opzichte van andere frames valt meteen op dat de buizen van de URS echt oversized zijn. Oversized en nergens rond. De voorvork staat onder een hoek van 70 graden waardoor de wielbasis langer wordt. Hierdoor wordt een frame stabieler en comfortabeler en zeker bij gravel is dat een voordeel. BMC heeft gekozen voor het monteren van een korte stuurpen zodat het stuurgedrag van de fiets wel strak en direct blijft. Aan de achterkant heeft het frame ‘micro suspension’. Het zwarte deel zorgt voor een vering van 10mm waardoor je wat extra comfort kan verwachten, maar ook beter grip op ruigere ondergrond.

Integratie
Net als het frame heeft ook de zadelpen geen ronde vorm. De zadelpen heeft een ‘D’ vorm, die zorgt voor een stijf maar flexibel geheel. Op de onderbuis zit aan de binnenkant een opening waar kabels vanaf het stuur intern verder lopen. Voor de duurdere modellen wordt hier geen gebruik van gemaakt omdat deze een geïntegreerde cockpit hebben. Hierbij lopen de kabels onder de stuurnok al het frame in waardoor het een cleane uitstraling heeft. De voorvork heeft interne kabelloop voor zowel de schijfrem als een mogelijke naafdynamo. De maximale bandbreedte in het frame is 45mm. Het frame is geschikt voor de Fox 32 SC AX voorvork. Een gravel/adventure voorvork die een 40mm veerweg heeft.

1x only
Op het frame is er geen nok om een voorderailleur te monteren, het frame is dan ook enkel geschikt voor 1X aandrijving. De afmontage van de fietsen is allemaal met een 1X11 of 1X12 groep. Dit kan met een elektronische of een mechanische groep. Op de bovenbuis is er ruimte om accessoires of een tas te monteren en onder het frame zit een ingebouwde protectie tegen steenslag. Op dit gedeelte is er ook nog mogelijkheid voor het monteren van een extra bidonhouder, of gereedschapsbox. Voor de echte avonturier heeft het frame de mogelijkheid om dragers en spatborden te monteren. Het frame is voorzien van steekassen en flat-mount schijfremmen. Alle uitvoeringen komen standaard met een combinatie van een 180mm schijf aan de voorkant en een 160mm schijf aan de achterkant. Alle modellen zijn voorzien van wielen die tubeless ready zijn.

Uitvoeringen
De BMC URS ONE is de topper uit de collectie en wordt afgemonteerd met de eTap AXS 1X12 groep. Opvallend daarbij is dat de gemonteerde derailleur de SRAM Eagle XO1 AXS is, die afkomstig is uit de groepset voor het mountainbiken. Een Red eTap derailleur heeft een bereik tot maximaal 33 tanden, terwijl de XO1 AXS uitvoering voor de mountainbike een bereik heeft tot 50 tanden. De aansturing gaat met de gewone Red eTap shifters. Deze URS ONE uitvoering, die een lieve € 8999,- kost, wordt geleverd met de DT Swiss GRC 1400 Spline carbon wielen met WTB banden. Het Easton stuur is de EC70 AX. De carbon uitvoering van het gravelstuur, met een flare van 16 graden. De kleur van het frame laat zich lastig omschrijven want uit elke hoek lijkt deze weer anders. Afhankelijk van de lichtinval is het grijs, creme of licht mint-groen. De lichtblauwe streep op de voorvork steekt op een subtiele manier af bij het frame en ook de paars/rode letters en decals vallen goed op. Een bijzondere, maar wat mij betreft chique kleurstelling.

De URS TWO is afgemonteerd met de nieuwe Shimano GRX groepset. De elektronische uitvoering van de gravel specifieke groep. Het opvallende oranje met gele frame komt met een set aluminium DT Swiss GR 1600 Spline wielen met WTB banden. In tegenstelling tot de URS One komt deze met een EA70 AX stuur, de aluminium uitvoering van het gravelstuur. Aan deze uitvoering hangt een prijskaartje van € 5999,-.

BMC URS Two

De URS THREE en URS FOUR zijn beiden voorzien van een mechanische schakelgroep. Bij de URS THREE is dit de Shimano GRX groepset in combinatie met Mavic Allroad wielen en WTB banden. De prijs van deze lichtblauw met oranje uitvoering is € 3999,-. De URS FOUR kost €2999,- en is afgemonteerd met een SRAM Apex groep. De wielen zijn een set DT Swiss C1850 Spline en ook hier worden WTB banden op gemonteerd.

BMC URS Three
BMC URS Four

Alle info bij BMC