Niet zo lang geleden hebben we een item gepost over de custom fiets The Draft Comet. Opvallend aan die fiets is de keuze voor de banden, namelijk een set Ultradynamico Rosé banden. De meningen in mijn omgeving zijn verdeeld, maar ik vind ze erg gaaf. Door de kleur past het naar mijn idee precies in het sfeertje van het gravelen en zeker in deze fiets staat het tof! Ultradynamico maakt gravelbanden voor 650b wielen, al zijn ze ondertussen ook druk bezig met 700c banden.

Ultradynamico

De banden van Ultradynamico komen uit Amerika. Portland, Oregon om precies te zijn. Het bedrijf is opgericht door Pat en Ron, die zichzelf ‘banden-fetisjisten’ noemen. Hun idee achter de banden (en alles in het leven) is dat het niet alleen functioneel moet zijn, maar vooral mooi! Nou, dat laatste is ze wat mij betreft dus gelukt. De combinatie van beauty en performance is misschien de verklaring waarom de prijs van de band vrij hoog is met $ 85,- per band. Zelf zeggen ze daarover dat je beter een paar maaltijden kunt overslaan, om zo je fiets te voorzien van mooie banden. Hoe dan ook, voor dat geld krijg je 650b banden van 47.99 mm breed.

De Race serie

Als je de website van Ultradynamico bekijkt, zul je snel merken dat ze alles met een flinke korrel zout nemen. Ondanks dat is het wel een serieuze band, waar ik zelf wel nieuwsgierig naar ben geworden. Als je specifieke details wilt weten van de banden, zul je dat op de website niet zwart op wit kunnen vinden. Bij de omschrijving staat wel wat je van de banden kunt verwachten, maar dan op geheel eigen wijze. De banden die ik trouwens gaaf vind, en hier beschrijf, komen uit de race serie. In de collectie hebben ze vergelijkbare profielen, met andere eigenschappen in het zwart of met skinwall, maar dat is qua kleur niet zo bijzonder als het grijs/groene van de race-serie.

Geen details dus, maar volgens de mannen kun je het volgende verwachten van de banden. De profielen zijn gemaakt met ‘luchtvaart-precisie’ en het materiaal voor het karkas is gevonden op een Marokkaanse straat bazaar. Dit heeft een mysterieus en luxueus hoog TPI waarmee ze doelen op een soepel karkas. Er is geen ruimte voor een anti-lek laag want dit gaat ten koste van de snelheid. Ze zijn tubeless ready, maar het is verstandig om een extra band mee te nemen als je op pad gaat aldus Pat en Ron.

Rosé, Cava en Mars

De namen van de Rosé en Cava zijn inderdaad vernoemd naar de wijnen. De Rosé is de eerste band die ze hebben gemaakt en deze gaat over verharde en onverharde wegen zoals Stradivarius met zijn viool omgaat. Althans, zo omschrijven ze het zelf. De band heeft in het midden een laag en fijn profiel, met aan de zijkant een grovere nop.

Voor de ‘echte fijnproevers’ is er de Cava, want deze heeft een minimaal ‘diamant’ profiel voor stoffige en verharde ondergrond zoals je die veel in Catalonië vindt. Deze band hebben ze gemaakt om gebruikt te worden in combinatie met een Rosé voorband, voor de beste rij-eigenschappen.

En dan is er nog de Mars, en die is met zijn profiel geschikt om ook eens echt van de gebaande paden af te wijken, waardoor je volgens Pat en Ron zomaar op de gelijknamige planeet terecht zou kunnen komen. Een band die je ook op je mountainbike met 650b wielen kunt monteren dus.

Alle informatie, grappige omschrijvingen en details kun je vinden op de website van Ultradynamico.