Naar eigen zeggen is Liv het enige fietsmerk dat zich volledig richt op vrouwen. Het valt onder de vlag van Giant en dat is ook geen geheim. De overeenkomsten tussen Liv en Giant zijn goed zichtbaar. En waar ik in het begin dacht dat een Liv fiets een ‘Giant-voor-vrouwen’ is, weet ik inmiddels dat deze frames specifiek worden ontwikkeld voor vrouwen.

Devote voor gravel

Liv introduceert nu een serie van drie fietsen voor gravel. Daarvan zijn er twee opgebouwd met een carbon frame en is er één aluminium uitvoering. De Devote is, net zoals de andere modellen van Liv, ontwikkeld volgens het 3F principe. Dit staat voor Fit, Form en Function, waarmee ze een frame bouwen op basis van de lichaamsbouw van gegevens van alle vrouwen wereldwijd. Het uitgangspunt van het Devote frame is dat het een clean en strak frame moest worden waarbij comfort en de specifieke geometrie voor vrouwen het belangrijkst is.

Op avontuur

Er zijn maar weinig gravelbikes waar het woord avontuur niet bij past. Dat geldt dus ook voor deze Devote die bijvoorbeeld is voorzien van montagepunten voor bagagerekken en spatborden. Maar de Devote is wel gemaakt voor een avontuur met hoge snelheid, want de carbon uitvoering is een prestatiegerichte fiets geworden. Ook door de finetuning van Kaysee Armstrong, die op de eerste prototypes heeft gereden en haar bevindingen heeft doorgegeven aan Liv. Zo heeft Liv geprobeerd om het frame te perfectioneren.

Devote frame

De carbon uitvoering van de Devote herken je aan de term Advanced in de naam. Dit komt vanwege het gebruik van het Advanced-grade carbon. Het frame heeft dus een geometrie die is gemaakt voor vrouwen, met een frame dat veel compacter is dan een (gravel)frame voor mannen. Bij het frame lopen alle kabels binnendoor en het is ook geschikt voor het monteren van een dropper post. In Nederland misschien niet direct nodig voor een gravel avontuur, maar in het buitenland is gravelen soms een stuk heftiger. Het frame heeft ruimte voor een derde bidonhouder en op de voorvork zijn er nokjes voor bagagerekken en spatborden. Daarbij is er ruimte voor banden van maximaal 45mm breed.

Devote Advanced

De Advanced Pro is het topmodel en is afgemonteerd met de draadloze 2X12 SRAM Force eTap AXS groepset en een set Giant CXR 2 carbon wielen. Deze wielen zijn pas gelanceerd en zijn speciaal ontwikkeld om mee te gravelen. Het frame heeft een mooie helder blauwe kleur. Deze Devote Advanced Pro kost € 4799,- en is zoals gezegd de topper.

Naast de Pro is er ook de Advanced uitvoering. Deze is verkrijgbaar voor € 2499,- en heeft een chique bruine kleur. Hiervoor krijg je een fiets die is opgebouwd met een mechanische 2X11 Shimano GRX groepset en een Giant P-X2 aluminium wielset. Qua frame is deze exact gelijk aan de Pro uitvoering.

Devote 1

De Devote 1 is de aluminium uitvoering van deze Liv. Daarbij is er gebruik gemaakt van een ALUXX aluminium frame in combinatie met een carbon voorvork. Bij dit frame is er ook ruimte voor spatborden, bagagerekken en een derde bidonhouder. Het verschil met het carbon frame is dat de kabels door de onderbuis lopen, en vanaf het bracket lopen deze aan de buitenkant van het frame. Dat geldt ook voor de kabel van de voorrem, deze loopt aan de buitenkant van de voorvork. Voor € 1399,- krijg je een fiets die is afgemonteerd met een mechanische 2X10 GRX groepset van Shimano en Giant S-X2 wielen. De Devote 1 heeft een lichte kleur die ze zelf ‘Desert Sage’ noemen en het oogt als een lichte beige kleur. Een mooi passende kleur bij het gravelen.

Meer info via Liv