Begin van het jaar schreef ik over Wandrer, waarbij je aan de hand van je Strava activiteiten kan zien hoeveel procent van de wereld je al hebt afgelegd per fiets aan de hand van de wegen die je ‘befietst’ hebt. Vergelijkbaar is de Longterm Challenge. Deze kijkt alleen niet naar procenten of wegen, maar naar gemeenten.

Longterm BeNeLux

Bij de Longterm challenge is het de bedoeling dat je alle gemeenten per fiets doorkruist. Daarbij hoef je niet elk weggetje of straatje mee te pakken zoals je bij Wandrer doet, maar wordt de gemeente ‘afgevinkt’ als je deze hebt doorkruist. De Longterm Challenge is opgedeeld in de drie de landen van de BeNeLux die je apart kan volbrengen maar je kan ook voor het totaalpakket gaan, waarbij je de hele BeNeLux afvinkt. De uitdaging is overigens ook alleen voor deze drie landen.

Via de website van de Longterm Challenge kan je bekijken hoever jij al staat met het afvinken van de gemeenten. Nadat je eenmalig je Strava account hebt gekoppeld kan je al je resultaten bekijken. De drie landen apart, of het totale resultaat als je gaat voor de BeNeLux Challenge. Na het checken van je score, kan je onderaan de pagina ook zien welke gemeenten er nog op je ‘to-do-list’ staan. Voor Nederland zijn er zoals gezegd 355 gemeenten. Voor Luxemburg zijn dat er 102 en voor België maar liefst 581.

longterm challenge benelux
Alle gemeenten die ik ‘bezocht’ heb in de Benelux

Route check en extra uitdaging

Ik sta momenteel op 37% van de Nederlandse gemeenten die ik heb afgevinkt. Als ik naar de 100% wil zal ik dus nog even goed m’n best moeten doen. Handige optie daarbij is wel, dat de Longterm challenge je helpt met het plannen van routes. Naast het ‘To-do-lijstje’ dat wordt weergegeven, kan je uitgetekende routes laten controleren op gemeenten. Via de connectie met Strava geeft de website aan welke gemeentes je doorkruist van de route die je hebt uitgetekend.

Op de website wordt de stand van alle deelnemers bijgehouden. Zo is te zien dat er al een flinke lijst met renners is die heel Nederland hebben doorkruist. Mocht je aan alleen de 355 gemeenten of de gehele BeNeLux niet genoeg uitdaging hebben kan je daarnaast ook voor de Longterm Plus+ uitdagingen gaan. Daarbij zijn er verschillende opties, zoals het passeren van alle grenspalen tussen België en Nederland of het passeren van alle bierbrouwerijen. De laatste klinkt natuurlijk erg leuk, zeker als je bij elke brouwerij een pauze inlast, maar met 598 (!) brouwerijen ben je dan nog wel even zoet.

Nog maar 63 van de 598 brouwerijen gepasseerd, en het gros onbewust