Seizoen 2018 heeft nu al een primeur. De Ierse formatie Aqua Bleu Sport is overgestapt van fietsleverancier en daarmee hebben zij komend seizoen de primeur als team dat als eerste volledig overstapt op schijfremmen met 1 x 11! 3T wordt de nieuwe leverancier en zij hebben slechts twee fietsen in het assortiment. Maar wel twee fietsen waar erg goed over nagedacht is. De frames van 3T zijn ontwikkeld voor schijfremmen en 1 x 11 aandrijving. Andere opties zijn er niet. Waarom ze dat zo ontwikkeld hebben kan je teruglezen in ons vorige blog over de 3T Strada.

Of dit een reden is om de discussie over schijfremmen weer opnieuw aan te wakkeren weet ik niet, maar ik vind het een mooie stap. Naast dat ik het enorm gave fietsen vind, zeker in deze kleurstelling, ben ik ervan overtuigd dat disc er vroeg of laat komt. Een andere primeur is de 1 x 11 aandrijving. Offroad rijd ik er zelf al ruim drie jaar mee en ik ben niet van plan om terug te gaan naar dubbele voorbladen. Hoe hard het ook stuitert of rammelt, de ketting blijf probleemloos op zijn plek. De sprongen tussen de versnellingen zijn wel een stuk groter, maar het bereik is vergelijkbaar met een dubbel. Zeker nu 3T een 32/9 cassette heeft ontwikkeld. Hierdoor kan er met een 50 tands voorblad ook volle bak gesprint worden zonder tandjes tekort te komen ten opzichte van een 53/11 waar de concurrentie mee rijdt. Het zal in de bergetappes nog wel wennen zijn en wellicht in het begin nog zoeken naar de juiste verhouding qua voorblad en cassette. Maar de mogelijkheden en combinaties van voorbladen en cassettes met een 1 x 11 zijn enorm qua bereik.

Naast het aerodynamische voordeel denk ik dat de renners erg te spreken zullen zijn over het comfort van de bredere banden die dit frame toelaat. Een ander voordeel is dat de ketting, ook tijdens de voorjaarsklassiekers op kasseien, prima op zijn plek blijft. De strakke veer van de Force CX1 derailleur in combinatie met de Narrow-wide vertanding op het voorblad maakt het nagenoeg onmogelijk om de ketting eraf te rijden. Het is mij in drie jaar tijd nog nooit gebeurd dat de ketting eraf lag. Niet op de mountainbike, niet in de cross en ook niet tijdens Parijs – Roubaix van afgelopen jaar waarbij ik ook met een 1 x 11 SRAM aandrijving reed.

Het frame is gespoten in de blauwe met gouden kleurcombinatie van de ploeg van o.a. de Nederlanders Peter Koning en Michel Kreder. Net als het frame zijn de onderdelen van 3T. Stuur, stuurpen, zadelpen en de wielen komen allen van dezelfde leverancier. De aandrijving gebeurd dus met de mechanische SRAM Force 1 x 11 hydraulische disc groep. SRAM heeft zich tevens als sponsor verbonden aan het team.

Waar ik nu nog benieuwd naar ben, is de tijdritfiets die er toch zal moeten komen voor komend seizoen. Een 1 x 11 aangedreven tijdritfiets met schijfremmen, dat zal wederom een primeur betekenen in de wielerwereld!

 

Via Aqua Blue Sport