Als je op de fiets stapt, moet er geen belemmering zijn in de keuze van je route. Met dat idee is de Unlimited collectie van Castelli gemaakt, voor de avontuurlijke fietser die net zo makkelijk een offroad pad in slaat als dat hij over asfalt rijdt. Opvallende verschijning in die collectie zijn wat mij betreft de broeken met Protekt systeem.

Protekt

Er zijn drie broeken die gebruik maken van het Protekt principe. Twee voor de mannen en ook één voor vrouwen. Daarbij zit er onderling ook nog een klein verschil. Bij de broeken met het Protekt systeem zit er extra bescherming rondom de heupen. Het idee is ontstaan toen renners van Team Ineos hierom vroegen tijdens de eerste hectische etappes van de Tour de France. Het idee is afgekeken van het baanwielrennen, waarbij renners twee lycra broeken over elkaar aan deden. Een bekend trucje om schaafplekken te voorkomen, doordat de twee lagen lycra over elkaar kunnen schuiven wordt er voorkomen dat de broek scheurt en je huid in contact komt met de ondergrond.

Castelli Unlimited broek

Met dit in het achterhoofd is Castelli aan de slag gegaan. De broeken met Protekt hebben op de heupen dan ook twee lagen lycra. Mocht je een schuiver maken op het losse gravel, zal het met de verwondingen hopelijk meevallen. Bij de Unlimited broeken hebben ze van deze dubbele laag lycra meteen ook zakjes gemaakt. Hierdoor heb je aan beide kanten op je bovenbenen extra ruimte om wat mee te nemen. Naast deze zakjes zijn er ook twee zakjes op de onderrug van de broek. Voor de mannen is de broek uitgerust met een Kiss Air2 zeem en de vrouwen uitvoering heeft een Progetto X2 Air zeem. Dit is, samen met de pasvorm, dan ook het enige verschil tussen de Unlimited broeken. Beide broeken hebben mesh bretels, verticale grippers rondom de bovenbenen en wegen zo rond de 200 gram. De broek voor mannen kost € 120,- en voor de vrouwenbroek betaal je een tientje meer en is de prijs € 130,-.

Free Protect race broek

Het idee kwam dus in eerste instantie op aanvraag van de renners van team Ineos en met name Chris Froome. Voor hen maakte Castelli de Free Protect Race bibshort. Deze broek hebben ze gemaakt op basis van de Free Aero Race 4 broek, waar ze normaal mee rijden. Een aerodynamische broek met plat gestikte naden en een naadloze zeem. Voor extra bescherming hebben ze daar de dubbele heup panelen aan toegevoegd. Het grote verschil met de Unlimited broeken is dat er geen zakjes op de bovenbenen zijn geplaatst en dat het binnenste paneel is verstevigd met het versterkende materiaal Dyneema. Een stevige draad dat voorkomt dat de broek gaat scheuren bij een valpartij. Deze Free Protect race broek heeft een prijskaartje van € 200,-.

Unlimited collectie

De Unlimited collectie is veel meer dan alleen deze broeken. Zo zijn er voor de mannen twee verschillende shirts, die elk verkrijgbaar zijn in drie verschillende kleuren. Voor de vrouwen is er één shirt dat verkrijgbaar is in drie verschillende kleuren. De shirts hebben zogeheten “snag resistant” mouwen. Dit zorgt ervoor dat het niet direct scheurt als je achter een takje blijft hangen. En om de outfit compleet te maken hebben ze ook handschoenen en verschillende sokken toegevoegd aan de collectie.

Alle items en de verschillende kleuren zijn te vinden op de website van Castelli