Morgen is Unbound, het grootste gravel event ter wereld. Goede reden om als merk je nieuwste producten op het gebied van gravel aan de wereld te laten zien. En dat doet Specialized ook! Ian Boswell, Alison Tetrick en Laurens ten Dam staan er aan de start met een nieuwe (oude) Specialized Rockcombo Diverge. Een hele gave nieuwe look voor hun fiets, waarmee Specialized teruggaat naar 1989: het jaar dat ze de Specialized Rockcombo lanceerden.

Rockcombo: Gravelbike uit ’89

En ik maar denken dat de gravelbike iets van de laatste jaren is, blijkt dat Specialized in 1989 er al een had. De Rockcombo werd gepresenteerd als een ‘high-end road en mountainbike’. Geen racefiets met dikke banden, maar een specifiek frame dat werd opgebouwd met 26 inch wielen, flared dropbar met racefiets remgrepen, cantilever remmen en een 7-speed groep. Een combinatie van mountainbike en racefiets onderdelen op een frame met een geometrie waarmee je op de weg en in het bos goed uit de voeten kan. Kortom, een hedendaagse gravelbike.

En deze Rockcombo is nu de basis van een speciale Specialized Rockcombo Diverge voor de drie eerder genoemde renners tijdens Unbound. Zij rijden morgen met een Diverge frame met het design van 32 jaar geleden. Maar dan wel in de 2021 uitvoering met schijfremmen en 28″ wielen bijvoorbeeld. Ik vind het een erg gave kleurstelling. Lekker oldschool met het groen, paars en gele logo’s. Helemaal zoals ik de vroegere Specialized fietsen ken.

De Rockcombo Diverge van Ian Boswell

De Diverge waarmee ze morgen aan de start staan is dezelfde Specialized Diverge die Björn vorig jaar testte. Op de foto’s zie je de fiets van Ian Boswell, waarbij het frame is opgebouwd met SRAM Force eTap en Roval Terra wielen. Bij Alison Tetrick, die bij de vrouwen een gooi naar de zege zal doen, zal de fiets met vergelijkbare onderdelen zijn opgebouwd. De fiets van Laurens ten Dam is opgebouwd rondom hetzelfde frame maar dan met een Shimano GRX Di2 groepset. Voor zover op dit moment bekend, zal deze uitvoering niet te koop zijn.