De uitbreiding van de serie is de nieuwe Pro Stealth Sport. Bij Pro valt dit onder de noemer ‘Aero road zadels’. Naast de uitbreiding is er ook nog een update voor de Falcon, Turnix en Griffon zadels, die onder de reguliere ‘Road zadels’ vallen. Deze upgrade zit vooral in de ergonomie van het zadel en het is dan ook op alle drie de zadels toegepast.

Team Edition of Performance

Pro heeft de vorm van de Road zadels verder ontwikkeld en de uitkomst hiervan is dat ze alle zadels een stukje korter hebben gemaakt. De opening in het midden van het zadel is ruimer geworden, om zo vervelende drukpunten te voorkomen op plaatsen waar je dit niet wil. Ten opzichte van de vorige modellen is de basis opnieuw ontwikkeld, waarbij de schaal is verstevigd met carbon. Als gevolg hiervan moet het zadel sterk maar comfortabel zijn. Dit geldt voor de Falcon, Turnix en de Griffon. Al deze drie zadels zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, waarbij het verschil zit in het materiaal van de rails. De Team Edition heeft carbon zadelrails en de Performance zadels hebben een RVS stalen rails. De prijzen van de zadels zijn voor alle modellen gelijk. De Team Edition kost omgerekend een kleine € 190,-. Een Performance zadel kun je op je fiets monteren voor zo’n € 150,-.

Pro Falcon

Falcon, Turnix en Griffon

Het Falcon zadel is er voor renners die een agressieve houding op de fiets hebben. Het zadel is vlak en is geschikt voor renners die van zichzelf al stabiel op de fiets zitten. Het zadel is verkrijgbaar in twee breedtematen: 132 mm en 142 mm. Het Griffon zadel is de tegenhanger van de Falcon en is voor de renner met de minst agressieve houding. Anders gezegd: de renner die het meest rechtop zit. Deze is verkrijgbaar in de breedtes 142 mm en 152 mm en mede door de rondere achterkant biedt deze meer stabiliteit voor renners die wat beweeglijker zijn op het zadel.

Pro Griffon

Het Turnix zadel zit tussen de twee eerder genoemde zadels in. De achterkant van dit zadel heeft een ronding die tussen de Falcon en de Griffon in zit. Aan de zijkanten loopt deze wel wat meer rond en daarmee is hij geschikt voor renners met een neutrale houding op de fiets. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende breedtes: 132 mm, 142 mm en 152 mm. Daarmee is dit zadel het meest allround en breed inzetbaar qua type renners.

Pro Turnix

Pro Stealth Sport

In 2018 testte ik het Pro Stealth zadel. Het zadel dat is ontwikkeld om te koersen en daarbij is er goed geluisterd naar de wensen van de Sunweb renners. Na de introductie van deze Stealth volgde afgelopen jaar de off-road variant voor het mountainbiken en gravelen, en werd er een Pro Stealth Superlight op de markt gebracht. Voor 2021 wordt de Stealth serie uitgebreid met de Stealth Sport. Dit zadel heeft hetzelfde profiel als zijn duurdere broers, maar dan gemaakt van minder dure materialen. Het Stealth Sport zadel wordt daarmee de instapper van de ‘Aero road zadels’ en zal rond de € 100,- gaan kosten. Het zadel heeft aluminium rails, een kunststof schaal die met carbon verstevigd is en maakt gebruik van PU-padding. Qua breedte heb je hierbij de keus uit een zadel van 142 mm of 152 mm breed.

Pro Stealth Sport

Alle prijzen en details zijn te vinden op de website van Shimano

Tags: