Het zadel is een van de drie contactpunten die je hebt met je fiets en naar mijn idee het belangrijkste. Als dit contact niet prettig is dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor het plezier dat je aan fietsen beleeft. Om je te helpen bij de keuze van het juiste zadel, heeft Pro Bikegear een zogeheten ‘saddle selector’ op de website. Een vragenlijst op basis van je rijstijl en lichaamsbouw komt uit op een type zadel dat op papier het beste bij je past. Dit is een indicatie, want bijvoorbeeld de breedte van het zadel is afhankelijk van je afstand tussen je zitbotjes.

Pro Stealth 152 mm
Een van de zadels die uit de Saddle Selector kan rollen is de Pro Stealth. Dit zadel is verkrijgbaar in twee breedtematen, 142 mm of 152 mm. Daarnaast kan je kiezen uit carbon of stalen rails. Dit zie je terug in het gewicht van het zadel want de carbon uitvoering is volgens Pro 31 gram lichter.

Afgelopen periode heb ik met de Pro Stealth 152 mm gefietst met stalen rails en bij het wegen hiervan bleef de weegschaal steken op 204 gram. Dat is 6 gram lager dan het opgegeven gewicht. De bovenkant van het zadel is glad en het heeft een padding van EVA-foam voor het comfort. De schaal van het zadel is met carbon verstevigd kunststof zodat het sterk maar licht is. Aan de onderkant van de schaal zitten montagepunten om Pro accessoires te monteren. Bijvoorbeeld een camera-mount, of spatbord.

Opvallend aan dit zadel is de opening in het midden van het zadel. Deze sleuf is op zichzelf niets nieuws, maar zo breed als bij de Pro Stealth heb ik ze niet vaak gezien. Achterliggende gedachte is dat er meer ruimte ontstaat zodat je ook bij een diepe zit geen last krijgt van vervelende drukpunten op plekken waar je dat niet wilt. Het zadel oogt veel breder dan de opgegeven 152 mm maar is dit niet. Het feit dat hij een kleine 3 cm korter is dan de meeste andere zadels maakt dat hij zo breed lijkt.

Zit goed
Vanaf het eerste moment dat ik in contact kom met het zadel voelt het goed. Ik zit er meteen lekker op en ik heb het idee dat het veel steun biedt op plekken waar nodig. Naast de steun geeft dit ook een comfortabel gevoel zonder drukpunten. Ik merk wel dat de sleuf in het midden breder is dan ik gewend ben. Ik fiets de laatste jaren al met een soortgelijke sleuf in m’n zadel, maar daarbij heb ik nooit zoveel ruimte ervaren als in dit geval. Niet vervelend overigens en zeker wanneer je diep ziet merk je het effect van de extra ruimte. Wanneer je in de regen fietst is zo’n brede sleuf iets minder prettig vanwege opspattend water waardoor je zeem op dat punt nat wordt.

Het voordeel van een korter zadel vind ik dat je minder de neiging hebt om naar voren op je zadel te schuiven. In het begin heb je een beetje het gevoel dat je gedwongen wordt voorover te zitten vanwege de oplopende achterkant. Bij een rustige rit met de handjes op het stuur valt me dit op. Dit is even wennen, maar na een half uurtje merk je dit niet meer. Wanneer je met dit zadel gaat koersen, zit hij erg goed. De oplopende achterkant zorgt ervoor dat je goed contact houdt met het zadel als je onderin de beugel zit. Deze ‘pasvorm’ geeft een gevoel van controle en zekerheid op de fiets. Ik heb niet de neiging dat ik naar voren wil schuiven. De padding is niet overdreven dik, biedt voldoende comfort en ondanks dat het zadeldek best glad aanvoelt blijf ik dus goed zitten.

Specificaties:
Pro Stealth zadel
Breedte: 152 mm
Gewicht: 204 gram (zelf gewogen)
Rails: RVS 
Prijs: € 129,99
Het Pro Stealth zadel met carbon rails is verkrijgbaar voor € 189,99 en heeft een opgegeven gewicht van 179 gram voor de 152 mm uitvoering.

Pluspunten
+ Comfortabel
+ Pasvorm
+ Montagepunten voor accessoires

Minpunten
– Opspattend water komt door de sleuf

Conclusie
Persoonlijk vind ik comfort het belangrijkste bij een zadel. Wanneer je op je fiets stapt moet je lekker zitten, in welke houding dan ook. En dat is precies wat er gebeurde toen ik op dit zadel stapte. Het brede zadel zorgt ervoor dat je goed contact hebt en de druk wordt verdeelt. Ook de padding draagt hier zijn steentje aan bij. Niet te zacht, maar vooral ook niet te hard.

Het zadel is ontwikkelt in samenwerking met de mannen van de huidige Sunweb ploeg, het is gemaakt om te koersen, en dat merk je als je in de beugels gaat zitten. De brede sleuf zorgt voor veel ruimte en dankzij de pasvorm blijft het contact optimaal. Klein nadeeltje hierbij is dat opspattend water deze sleuf ook weet te vinden, waardoor je zeem bij een flinke regenbui snel nat is. Slim van Pro is dan wel dat ze het zadel hebben voorbereid voor de montage van accessoires, waarbij een spatbord ook tot de mogelijkheden behoort.

Tags: