In 2016 was er de aankondiging dat de enige berg in heel Drenthe zou worden opengesteld voor openbaar gebruik. De VAM-Berg is een bekende kuitenbijter die tot op heden enkel in wedstrijd verband kon worden bedwongen. De berg is een afvalstort en het bedrijf Attero rijdt er met grote vrachtwagens vol afval dagelijks af en aan. Dat was de reden dat dit een afgesloten terrein was.

Drie beklimmingen
Inmiddels zijn we twee jaar verder en zijn de plannen die in 2016 en 2017 zijn gemaakt voor een deel gerealiseerd. De fietsroute, die in principe toegankelijk is voor alle fietsers, is 18 oktober geopend. Drie fietsroutes, van vier meter breed, die naar de top van de VAM-berg leiden en één afdaling. Nog te realiseren zijn de mountainbike route en een netwerk van wandelpaden, zodat het een mooi recreatie gebied wordt waarbij je vanaf de top een uitzicht hebt over het Drentse land.

Met een hoogte van 48 meter boven NAP, in een vlakke omgeving is het vergelijk met de Mont Ventoux niet eens zo heel gek. Maar dan in miniatuur uitvoering. Wat wel een serieus vergelijk met de Ventoux is, is het stijgingspercentage. Deze zal gemiddeld 10% zijn met een uitschieter naar 15%. En alsof dat niet genoeg is heeft het steilste gedeelte van de klim kasseien als ondergrond. Klinkt goed en ik ben dan ook benieuwd om deze Nederlandse berg eens van alle kanten te beklimmen!

Voor renners die hem inmiddels bedwongen hebben, we zijn benieuwd naar jullie ervaring en foto’s!

Tags: