Tijdens de zesdaagse baanwedstrijd op de wielerbaan in Ahoy kun je sterke renners als Jeffrey Hoogland, Elia Viviani en Jan-Willem van Schip van dichtbij in actie zien. Op dit wielerevenement vind je een mix van wedstrijdonderdelen waaraan zowel wegwielrenners als baansprinters meedoen. Op de erelijst vind je namen als Eddy Merckx, Iljo Keisse en Niki Terpstra, die hier zijn laatste opwachting als profwielrenner maakt.

Tactiek en spanning

Baanwielrennen is wellicht niet de bekendste tak van sport, maar in mijn ogen wel een heel leuke. De renners rijden op fietsen met een vast verzet en door de relatief korte onderdelen speelt tactiek een grote rol en is de spanning op een wielerbaan altijd voelbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de afvalkoers, waarin de laatste renner die om de paar rondes over de streep komt de baan moet verlaten. Uiteindelijk draait het dan om wie als laatste overblijft. Tijdens de koppelkoers wisselen koppels elkaar af via een handafwisseling en is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te pakken tijdens de tussensprints. Door de korte lengte van de baan is het mogelijk om een ronde voorsprong op renners te pakken, wat vaak indrukwekkend is om te zien. Een ander onderdeel is de dernywedstrijd, waarin renners achter een derny – een soort brommer die gebruikt wordt als gangmaker – een traditionele wedstrijd rijden waarbij degene die als eerste over de meet komt wint.

Een avondvullend programma

Op de laatste dag na start het programma elke avond rond 19:00 en eindigt het rond 23:30 uur. Het internationale deelnemersveld bestaat uit koppels als Niki Terpstra – Youri Havik en Elia Viviani – Vincent Hoppezak. Voor de sprinters is er een apart programma met sprintonderdelen als de keirin en de traditionele sprint. Hieraan doen onder andere wereldkampioenen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen mee. Meer informatie, het programma en tickets vind je op de website van de Wooning Zesdaagse.