Zipp staat natuurlijk bekend om z’n coole carbon wielen. Vooral de wielen met het zaagtandprofiel blijf ik altijd speciaal vinden. Maar Zipp is meer dan alleen wielen, want ze hebben ook sturen, stuurpennen en zadelpennen. En iets wat dichterbij de wielen zit, de banden verkopen ze ook. Voor de gravelbikes hebben ze nu ook een band: de Tangente Course G40.

Grip, snelheid en sterk

De Tangente Course G40 is een band die grip moet bieden, snel moet zijn, controle moet geven en sterk moet zijn om het ruigere gravelwerk te overleven. Mooie beloftes natuurlijk van Zipp. Maar hoe doe je zoiets?

Als eerste door het kiezen van de breedte van de band. Die hebben ze gekozen op 40 mm. Makkelijk terug te zien in de naam G40 van de band. De 40 mm banden geven meer controle over slecht terrein en dat moet uiteindelijk meer snelheid opleveren volgens Zipp.

Het profiel hebben ze opgedeeld in tweeën. Je hebt in het midden een zigzag patroon, wat voor een lage rolweerstand moet zorgen, oftewel snelheid. Maar aan de zijkant zitten juist weer grotere noppen. Dus als je in de zachte ondergrond wegzakt, of als je de bocht in gaat dan zou je alle grip moeten krijgen die je nodig hebt.

Voor de sterkte van de band, hebben ze gezocht naar een karkas dat zowel soepel als stijf is. Soepel voor het comfort en grip. Maar stijf om alle klappen van de ondergrond op te kunnen opvangen. De ex-cyclocrosser Jeremy Powers noemt de band bullet proof. Dat klinkt wel erg sterk! Ik moet er wel bij zeggen dat Jeremy Powers door Zipp wordt gesponsord, maar toch.

Eigen Zipp binnenband

Bij de lancering van de band komt ook nog een eigen binnenband: de Tangente Butyl Tube. De buitenband is tubeless-ready, maar bij Zipp snappen ze ook dat niet iedereen zin heeft om aan de gang te gaan met sealant om je banden tubeless te krijgen. Daarom een eigen binnenband.

Prijzen en gewicht

Zipp raad aan om de Tangente Course G40 te gebruiken met velgen uit de 303 serie omdat deze het breedst zijn en de band dan het mooiste valt. Moet je natuurlijk wel Zipp budget hebben… De band komt alleen in een tan sidewall versie, kost € 72,- en weegt 465 gram. De binnenband is te koop voor € 19,-.

De prijzen zitten duidelijk aan de bovenkant van de markt. Maar als je kijkt naar Zipp wielen, dan is het wel in lijn. En als je Zipp wielen hebt in je gravelracer, dan maken Zipp banden het geheel wel helemaal af.