Als je er op let, zie je ze veel terug in het peloton, de Shimano S-Phyres, hun topschoenen. Deze S-Phyre RC902 is het allernieuwste model.

Alleskunner Wout van Aert won er al de jongste editie van Milaan – San Remo mee, altijd mooi als je dat als fabrikant van de schoenen op je palmares kan zetten natuurlijk. En met de Tour onderweg wordt de lijst nog wat langer. Natuurlijk de etappe van Van Aert, maar ook Hirschi in zijn witte trui en we zitten met smart te wachten op de eerste etappeoverwinning van Cees Bol. Allemaal op deze schoenen dus.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen

De nieuwe S-Phyre wegschoenen (er is ook een off-road versie van) lijken in veel opzichten op hun voorgangers met het verstevigd microvezelleer, vervangbare hielkussens, BOA-verstelknoppen en een Dynalast-pasvorm. Toch weet de RC902 zich op een aantal vlakken te onderscheiden.

Anti-twist hielcup

Shimano gebruikt hun stijfste zool (niveau 12) om de krachtoverbrenging te optimaliseren. Hun RC5 schoenen die zich meer in het middensegment begeven en niet volledig op prestaties gericht zijn, hebben bijvoorbeeld niveau 8.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen

Dat is niet nieuw, maar wel dat er hiervoor gebruik wordt gemaakt van een anti-twist stabilisator hielcupvorm. Ze hebben de voet- en trapbewegingen van profs geanalyseerd. Hieruit volgde de nieuwe hielcup die gemaakt is van een combinatie van stijve en flexibele materialen om de (verdraaiings)krachten bij explosieve acceleraties te kunnen weerstaan.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen

360° Surround Wrapping

Daarnaast hebben ze gewerkt aan de pasvorm. Om die zo goed mogelijk te laten zijn hebben ze rekening gehouden met alle soorten maatvariaties, geen voet is immers gelijk. Dus reguliere maten, halve, breedte- en damesmaten. Het resultaat is een zogeheten 360° Surround Wrapping bovenstuk. Het wikkelt de voet van bovenaf in een soort ondersteunende cocon rondom de buitenzool, waardoor alle rijders – en alle voeten – een hoge mate van stevigheid en comfort moeten ervaren.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen

Nieuwe Boa Li2 draaisluitingen en 4 kleuren

Net als de voorgaande modellen krijgt deze S-Phyre RC902 schoen ook twee Boa’s draaisluitingen mee. En die zijn onlangs ook vernieuwd en zijn onder andere iets lager geworden (low-profile). De knoppen kan je in beide richtingen draaien om tot de voor jou beste passing te komen.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen

De schoen zal vanaf medio oktober beschikbaar zijn, in vier verschillende kleuren. Wit, zwart, blauw en rood en weegt 235 gram. De heren kunnen kiezen uit de maten 36 tot 48. Voor de dames is er de RC902-W met een speciale smallere leest. Deze is er alleen in het wit in de maten 36 tot 44. De Shimano S-Phyre RC902 zal € 349,- gaan kosten en in dit overzicht kan je de dichtstbijzijnde dealer vinden.

shimano s-sphyre rc902 2021 schoenen