Giordana heeft een naam hoog te houden bij mij. De laatste keer dat ik een zomerset van ze testte, was ik enthousiast over de pasvorm en kwaliteit. Deze keer kregen we een winterset uit de G-shield collectie opgestuurd. Een shirt, een bibshort, beenstukken en armstukken. Deze set is volgens Giordana gemaakt om te beschermen tegen de elementen. Ik noem het voor het gemak een winterset, maar eigenlijk is het een drie-seizoenen set, zoals ze het bij Giordana noemen.

Waarom noemen ze het zo? Omdat het materiaal dat ze voor deze set gebruiken, moet beschermen tegen de elementen die je vooral in herfst, winter en lente terugziet. En dan even een technisch intermezzo. Ze maken gebruik van hun Super Roubaix stof die een Acqua Zero Eco nanotechnologie behandeling heeft ondergaan. In de praktijk houdt dit in dat de stof wat dikker is en ook waterafstotend. Daarnaast is er aan reflectie gedacht. En dan niet een klein logootje dat reflecteert maar diverse banen op de stof. Op papier prima voor de donkere koude natte dagen zoals we die hier nu hebben.

Voordat ik de set aantrek laat ik hem even door mijn handen gaan. De delen zien er goed afgewerkt uit en ook de materialen voelen goed aan. De buitenkant voelt wat ruwer aan alsof de regen daar vanaf gaat druppelen terwijl de binnenkant als zacht fleece voelt. Dit is zo bij de broek, het shirt maar ook bij de arm- en beenstukken. En dan maar eens de set aantrekken.

Bibshort

De bibshort is zoals eerder al genoemd gevoerd met een zachte dunne fleece-laag en dat voelt direct warm wanneer je hem aantrekt. De grippers onderaan de pijpen zijn zo’n 7 cm hoog en hebben een stippeltjespatroon dat reflecteert. De zeem is redelijk dik, zo’n 2 cm, en wordt naar voren toe steeds iets dunner. Wanneer je heel diep zit dan heb je heel direct contact met het zadel en wanneer je meer rechtop zit dan heb je iets meer comfort. Eigenlijk precies wat bij je fietshouding past. De bretels bestaan uit een 4 cm breed elastiek dat goed om je schouders blijft zitten. Ook onder het rijden blijft dit goed zitten zonder dat de bretels oprollen of zich samenvouwt. Dit voorkomt dat je irritante drukpunten krijgt op je schouders. Dit gebeurd ook niet wanneer je onder in de beugels zit.

De beenstukken zijn gemaakt van hetzelfde materiaal en voelt dus lekker zacht en warm. De combinatie van broek en beenstukken maken dit een echte drie seizoenenbroek, zoals ze ook beloven bij Giordana. Zelfs wanneer de temperatuur zakt onder het vriespunt dan is het in deze combi prima uit te houden. Het voordeel van een korte broek met losse beenstukken vergeleken met een fietsbroek met lange pijpen is dat je deze ook in de herfst en voorjaar kan gebruiken. Vaak is het dan nog een tikkeltje fris en is de warmte van de broek welkom, maar de beenstukken zijn dan niet per se nodig.

Ook de zichtbaarheid is erg goed. Grote delen zijn reflecterend, zonder er een wegwerkerspak van te maken. Het geheel blijft er erg stijlvol en ingetogen uitzien. Wat ik ook mooi vind is dat er geen grote logo’s op staan. Een klein logootje hier en daar, en dan de G-Shield aanduiding.

Shirt

Het shirt is gemaakt van hetzelfde materiaal. De fleece binnenkant is ook hier lekker warm. Bij de kraag is aan de binnenkant gekozen voor een mesh-achtige stof. Erg fijn want wanneer je hard fietst is de nek toch een plek die erg zweet. Met dit shirt heb je daar nagenoeg geen last van door het slimme gebruik van materialen. Over slim gesproken. De achterkant van het shirt heeft een extra waterafstotende flap die een gedeelte van je achterste beschermt tegen opspattend water.

Esthetisch en praktisch

Ook is er een beschermende rand van stof die over de drie achterzakken valt. Hierdoor lekt er geen regen in de zakken. Niet alleen praktisch maar ook nog een esthetisch erg mooi gedaan. De eerste keer moet je de zakken even zoeken, doordat die flap er overheen hangt. Maar daarna pak je met deze flap eenvoudig je spullen uit een van je drie achterzakken. Er is trouwens geen zak met een ritsje. De zakken en de flap voor je achterste zijn van waterdicht materiaal.

Het shirt sluit goed aan en heeft een goede rekbaarheid, vooral in de breedte. De mouwen komen tot net boven de elleboog. De rits is ook waterafstotend en als je de verschillende naden aan de binnenkant bekijkt, zijn die allemaal erg netjes. Ook het shirt heeft onderaan netjes een gripper Goed afgewerkt dus!

De extra armstukken maken dit een shirt dat je ook bij temperaturen net boven het vriespunt prima aan kan. Mijn ervaring is alleen dat wanneer het rond het vriespunt is, een extra laagje toch net even fijner is. Mijn bovenlichaam heeft toch iets meer warmte nodig dan mijn benen. Vanaf de 5 graden is het shirt met armstukken warm genoeg. Uiteraard wel met een ondershirt.

In regen en door wind

Wanneer de eerste regendruppels op de stof vallen, rollen ze er inderdaad heel mooi af. Dat houdt de stof een tijdje vol. Zoals eerder al gezegd is de stof niet waterdicht, dus wanneer het blijft regenen dan gaat het water er langzaam doorheen komen. Afhankelijk van hoe hard het regent, maar na zo’n 30 minuten begint je het te merken. Niet dat je dan doorweekt bent, de binnenkant begint dan wat vochtig te voelen. Dat voelt een beetje fris maar toch wordt je niet koud wanneer je doorfietst. De warmte van je lichaam zorgt daar deels voor. En door het materiaal dat beschermt tegen de koude wind. Daarnaast ademt de stof ook goed en wordt de vocht zo weer naar buiten doorgelaten

Wanneer het de hele dag regent neem je beter nog een regenjasje mee. De set lijkt dan ook gemaakt voor buien. Mijn ervaring is dat bij de meeste buien het water niet eens de kans krijgt er doorheen te komen. En mocht er toch iets van vocht doorheen zijn geslipt, dan is het in een mum van tijd daarna weer droog. Klaar voor de volgende bui. Al blijft in buien fietsen niet mijn hobby, maar dat is een ander verhaal :-).

Details

Giordana G-Shield Bibshort
adviesprijs: € 149,-
gemeten gewicht: 205 gram

Giordana G-Shield Shirt
adviesprijs: € 159,-
gemeten gewicht: 278 gram

Giordana G-Shield Beenstukken
adviesprijs: € 80,-
gemeten gewicht: 149 gram

Giordana G-Shield Armstukken
adviesprijs: € 60,-
gemeten gewicht: 86 gram

De maatvoering is bij mij normaal. Dus geen maatje groter bij Giordana.

Conclusie

Wanneer je de set aan hebt, voelt hij heel bewegelijk. Hij voelt ook niet zo dik als je zou verwachten bij een set voor in de winter. Daarom fiets hij ook zo lekker. Het geheel zit echt goed, het sluit overal strak aan maar door de rek in de stof zit het nergens te strak of te los. En je kan makkelijk je armstukken of beenstukken thuislaten als het iets minder koud is. Je bent erg flexibel met deze set. De kleur is zwart en dat is niet heel spannend, maar zwart is wel altijd goed. De afwerking is zoals gezegd erg goed. De set zit in het hogere segment qua prijs maar ook qua kwaliteit en mijn daarbij behorende verwachtingen maakt hij zeker waar. Bij buien doet de set goed z’n werk, houdt je droog en warm. Een erg fijne drie-seizoenen fietskledingset voor als je in het hogere segment een mooie set zoekt.

meer info via Carbonbike (importeur Giordana)