Met blauw als mijn favoriete kleur hoefde ik niet lang na te denken in welke kleur ik de zomerset van Giordana zou willen testen. Dus kregen we een setje opgestuurd uit de Giordana FR-C Pro Lyte serie. Met de FR-C Pro lijn rijden onder andere de renners van Astana en Mitchelton-Scott en dan is dit de versie voor wanneer het echt warm is. Dan weet je ongeveer waar je deze set moet plaatsen.

Erg licht en luchtig
Wanneer ik de jersey in mijn handen heb, voel je direct waarom deze set voor de hitte is gemaakt. Het shirt voelt dun en ziet er ook dun uit. Wanneer ik het shirt voor me hou kan ik goed door de stof kijken. De stof is anders op verschillende plaatsen maar het heeft overal kleine gaatjes. Toch wordt de huid bedekt omdat de iets grotere gaatjes weer gevuld zijn met stof die heel los geweven is. Ik heb het shirt maar direct op onze weegschaal gelegd en in maat M geeft hij 90 gram aan. Erg licht dus.

Zoals gezegd is het shirt opgebouwd uit verschillende panelen waarbij de achterkant de meest open structuur heeft. Nou ja, eigenlijk het stukje onder je oksels, maar daarna dus de achterkant. De stof aan de voorkant en de mouwen zijn iets strakker geweven. De mouwen hebben een geplakte en erg dunne zoom. Achterop zitten drie zakken zonder ritsje. Onderaan de achterkant zit een gripper die het geheel op z’n plek moet houden. De kleur is donkerblauw en heet officieel Navy Blue. Een erg chique kleur blauw als je het mij vraagt. Het geheel is geen instapset en dat zie je dan ook terug in de prijs. De adviesprijs voor het shirt is € 160,-

Compressie zonder grippers
De bibshort voelt ook dun maar is zoals je gewend bent van een wielerbroek gemaakt van een ander stofje dan het shirt. Anders dan bij het shirt zijn de kleine gaatjes hier wel open. De gaatjes zijn ook wat kleiner dan die van het shirt. Deze geperforeerde gaatjes moeten volgens Giordana ook nog voor wat extra aerodynamica zorgen. Omdat de weegschaal er toch al staat, leg ik de broek er ook maar even op. 188 gram voor maat M. Dat is niet per se heel licht, maar zeker niet zwaar. De bretels zijn heel dun en zijn wit aan de buitenkant. Met een wit ondershirt zie je deze bretels niet echt door het shirt heen. De pijpen hebben geen naden aan het eind en hebben ook geen grippers dus ik hoop dat de pijpen goed blijven zitten. De adviesprijs van deze broek is € 175,-

Wachten op de hittegolf
En dan was het even wachten op het weer, want die vond het blijkbaar nodig om te doen alsof het nog steeds herfst is. Maar gelukkig zaten er in de afgelopen maanden een aantal warme dagen en zelfs een paar erg hete dagen. Bij het aantrekken van de broek merk ik dat de pijpen een soort compressie geven. Daardoor is er ook iets minder stretch in de stof dan bij veel andere broeken. Maar door het ontbreken van een gripper glijden je benen er wel makkelijk in tijdens het aantrekken. De broek zit dan ook meteen goed. De lengte van de pijpen komen zo’n 10 cm onder het midden van m’n knie. Dat is zeker niet kort maar net iets langer dan gemiddeld zou ik zeggen. Prima lengte wat mij betreft.

Het shirt zit ook erg lekker aangesloten op je lichaam. Ondanks dat de stof erg dun is, voelt het niet slap of losjes. De mouwlengte is gemiddeld. De kraag is lekker laag, iets wat je ook wil bij een shirt voor heet weer. Tijdens mijn ritjes met deze set merk ik dat zelfs bij zo’n 19 graden het niet te koud is. Warmte is natuurlijk iets persoonlijks, maar wat ik wil aangeven is dat deze Lyte versie niet alleen voor extreme hitte is. Maar als het dan eindelijk extreem heet is, dan doet het shirt z’n werk. De combinatie van ventilatie zonder dat je in een mesh shirtje rond rijdt is super. Dus ventilatie en het ziet er eigenlijk gewoon strak uit. Heel dichtbij zie je de structuur van de stof beter en snap je hoe ze toch de looks van een gewoon wielershirt hebben weten te houden. Zoals gezegd hou ik van blauw. Ook wanneer je goed kleurt in de zon, lijk je in deze kleur bruiner. Jammer genoeg kleur ik gewoon te weinig in de zon ;-).

“Pocket Sagging”
De drie zakken van het shirt hebben extra stevigheid meegekregen omdat bij dunne stoffen als deze de zakken vaak niet genoeg ondersteuning krijgen. Ondanks dat Giordana hiervoor een 2 way stretch heeft aangebracht om “pocket sagging” te voorkomen moet ik toch zeggen dat de zakken iets doorzakken. Niet zo heel gek natuurlijk met deze dunne stof. Wat ik dan belangrijker vind, is dat bij drempels de zaken stevig genoeg zijn dat alles netjes blijft zitten. En dat is gelukkig het geval. Dus misschien zie je de zakken iets doorzakken wanneer je ze vol stopt, alles blijft netjes zitten bij hobbels en je voelt ze ook niet schommelen. Minimale branding is nog zo’n puntje waar ik altijd blij van wordt. Kleine logootjes zijn er op de set te vinden, maar zo minimaal dat je even moet kijken om welk merk het hier gaat.

De broek is iets minder geventileerd als dat het shirt is. Met de broek fiets ik met zo’n 15/16 graden ook prima rond. Dit komt ook doordat de voorkant niet heel erg laag uitgesneden is. Dus je onderbuik krijgt een extra laagje stof over zich al is het maar heel dun. Als voordeel heeft dit ook dat je onderbuik iets wordt ondersteund mocht dat nodig zijn. We hebben niet allemaal een professionele 7 % aan vetpercentage. Ietwat verrast was ik door de grippers. Of eigelijk het ontbreken ervan. De broek blijft zonder grippers maar misschien een beetje door de compressie heel goed op zijn plaats. Zelfs wanneer het zo heet is dat op mijn benen een laag zweet zichtbaar is, blijft de rand exact op dezelfde plek tijdens hete fietsen. Dat zijn van die dingen waar je normaal niet op let, totdat je er last van krijgt. Dat heb je dus niet met deze broek.

De zeem
Dan de zeem. De zeem heeft verschillende diktes met een maximum van 14 mm. Ook worden er verschillende lagen gebruikt waarbij de een zorgt voor extra ventilatie en de ander is weer een memory foam. Dit is allemaal natuurlijk erg technisch, ook het feit dat Aloë Vera is gebruikt om in de stof te laten trekken. Dit moet extra verkoeling geven, maar ook bacteriën doden. Belangrijker vinden we altijd hoe de zeem zich gedraagt op de fiets. De padding is genoeg en geeft een comfortabel gevoel. Het voelt zacht maar toch blijft je contact met het zadel direct. Ook als je diep zit heb je aan de voorkant geen last dat er teveel padding is gebruikt. Zweet op die plekken heb ik tijdens de ritjes niet gemerkt, dus blijkbaar wordt het prima afgevoerd. Gewoon een goeie en erg comfortabele zeem. Na veel ritjes in warm tot heet weer kom ik tot de conclusie.

Giordana FR-C Pro Lyte Jersey
gemeten gewicht: 90 gram (maat M)
adviesprijs: € 160,-

Giordana FR-C Pro Lyte Bib Short
gemeten gewicht: 188 gram (maat M)
adviesprijs: € 175,-
meer info via Giordana

Conclusie
Ik ben bang dat ik mijn plek in mijn kast met favoriete sets toch ga aanvullen met deze. Waarom? Los van dat ik de kleur erg geslaagd vind, zit de set als gegoten. Tijdens lange tochten heb ik nergens irritaties maar ook tijdens korte snelle rondjes waarbij je onderin de beugels zit, voelt het geheel erg fijn aan. Het shirt voelt lekker licht, koelt prima maar geeft niet het gevoel dat je in een mesh shirt rondrijdt. Bij gevulde achterzakken hangen deze ietsje door, wat eigenlijk een esthetisch aandachtspuntje is, maar alles blijft prima zitten. De broek heeft een comfortabele zeem waarmee je dus ook diep kan zitten. Doordat de broek relatief iets warmer is dan het shirt denk ik dat ik de broek wat eerder in het voorjaar aankan dan het shirt. Voor het shirt moet het toch wel zo’n 19 graden zijn met een zonnetje. Het is een high-end set met een dito prijs. En bedenk dat de prijs als voordeel heeft dat ook weer niet iedereen hem zal aanschaffen en je dus redelijk uniek in de set rond rijdt. Iets wat ik ook altijd wat waard vind.