Als een jas de naam Total Comfort heeft dan word ik natuurlijk heel nieuwsgierig en ben ik benieuwd of ze dit ook kunnen waarmaken. Het is de op één na duurste jas uit de Sportful wintercollectie, en hij moet in de meest extreme omstandigheden zorgen voor een comfortabele fietsrit. Tenminste, dat zijn dus de woorden van Sportful. Aan mij om te kijken of ze dit ook waar kunnen maken.

Polartec Alpha Direct ‘schapenvachtje’ en Neoshell bescherming

Het eerste dat me opvalt als ik de jas uit de verpakking haal, is de oranje binnenkant. Tuurlijk zie ik eerst de Beetle Black kleur van de jas zelf, maar de fel oranje binnenkant trekt m’n aandacht. Het lijkt wel een schapenvacht en het ziet er in elk geval uit als een lekker warme voering. Dit ‘schapenvachtje’ is de Polartec Alpha Direct stof, dat moet zorgen voor de isolatie van je lichaam. Polartec is een bedrijf dat is gespecialiseerd in onder andere isolerende en beschermende stoffen. De Polartec Alpha Direct valt onder het kopje isolatie en is een hydrofobe stof. Hydrofobe stoffen hebben de eigenschap dat het het geen water vasthoudt. Vocht en zweet wordt dus naar buiten getransporteerd terwijl de warmte juist wel wordt vast gehouden.

Aan de buitenkant is er ook gebruik gemaakt van een stof van Polartec, en dat is de Neoshell. Deze valt bij Polartec onder het kopje van de beschermende stoffen. De Neoshell laag aan de buitenkant is ademend, winddicht en waterafstotend. Dus overtollige warmte en vocht kan via de beide Polartec stoffen naar buiten worden afgevoerd, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor isolatie en bescherming tegen regen en wind. Tenminste, zo werkt het in theorie en de praktijk gaan we snel merken.

De jas is elastisch en is aan de achterkant wat langer. Dit geeft wat extra bescherming voor je achterwerk tegen opspattend water. De bovengenoemde Polartec stoffen zijn gebruikt bij het gekleurde deel van de jas. Het uiteinde van de mouwen en de onderkant van de jas, het zwarte deel, hebben een DWR behandeling gehad. Durable Water Repellent. Deze zijn dus ook water afstotend. Op de rug zitten de drie klassieke zakken, en aan de zijkant een zakje met rits voor waardevolle spullen. Prima zakje voor bijvoorbeeld je telefoon of huissleutel. De kraag van het jasje is lekker hoog en achter de rits zit nog een beschermde flap zodat ook daar ook de wind wordt tegengehouden.

Lekker warm en waterafstotend tijdens het fietsen

De winter vind ik altijd lastig wat betreft de kleding die je aan doet. Vooral het wisselvallige weer hier maakt het uitdagend. De ene keer is het relatief warm en regent het, terwijl een dag later het ineens rond het vriespunt is. Voor dit jasje van Sportful is dat ideaal, want nu kan ik het in veel verschillende omstandigheden testen. En dan blijkt dat het ook in veel omstandigheden te gebruiken is. Nu loop ik misschien al iets op de zaken vooruit, maar dat zal enthousiasme zijn.

Voelt niet als dikke jas, is wel warm

Ik draag de Total Comfort jas in maat M en hij zit mij heel lekker. Het voelt niet als een dikke winterjas, maar meer als een gevoerde jersey met lange mouwen. Hij voelt dan niet zo aan als winterjas, maar zo warm is hij wel. Ondanks dat hij goed aansluit is er is ruimte onder de jas voor eventueel nog een paar laagjes. Tijdens de laatste dagen van 2021 hadden we gevoelstemperaturen van -8 en met een goede baselayer en de Total Comfort jas heb ik het geen moment koud gehad. De voering houd je lekker warm en de oostenwind komt er niet doorheen. Als ik thuis ben, valt me op dat de binnenkant van de jas helemaal droog is. Ook tijdens de ritten wanneer het miezert of regent houdt de jas je lekker droog. Mijn eerste reactie bij het voelen van druppels is dat ik mijn regenjasje wil pakken, maar dat is helemaal niet nodig. Nu waren het geen hele harde regenbuien, maar de druppels rollen van de jas af en houden je droog.

Als ik de jas aan doe bij hogere temperaturen en op pad ga voor een pittige training, merk ik dat de baselayer die ik draag vochtig wordt. Ook de buitenkant van de jas is vochtig door het afgevoerde zweet. Zo lang ik blijf fietsen is dat helemaal geen probleem, want de jas isoleert en houdt de wind buiten. De spullen die je in de achterzakken hebt worden wel vochtig. Als ik na een kwartiertje pauze weer verder ga, is het eerst wel even fris omdat mijn lichaam ook is afgekoeld. Op dat moment merk je dat het gedeelte waar de jas gevoerd is, sneller weer op temperatuur is dan de zwarte delen met de DWR coating. Niet storend overigens, maar op dat moment merk je goed hoe lekker die voering echt is.

Sportful Infinium Bibtight

Op de foto’s heb ik de Sportful Infinium Bibtight aan, die mooi past bij de Total Comfort jas. Deze broek heeft een fleece voering aan de binnenkant en aan de voorkant zit de Infinium windblocker stof van Gore-Tex. Hij voelt daardoor wat stugger dan een gewone lange broek, maar hij geeft ook een stuk meer bescherming tegen wind en regen. De broek die ik aan heb is maat L. Als je de broek aan doet, denk je in eerste instantie dat je misschien een maatje kleiner nodig zou hebben, maar de pasvorm is iets ruimer dan een winterbroek zonder de Infinium windblocker. Ik zei al dat deze stof wat stugger aanvoelt, en daardoor is er ook iets minder rek. Je ziet op de foto’s bij de knieën en liezen dat hij ook iets plooit, maar hier heb je onderweg helemaal geen last van.

Specificaties

Sportful Total Comfort jas
Kleur: Beetle Black (in vier kleuren te krijgen)
Maat: M (verkrijgbaar in maat S t/m 3XL)
Prijs: € 260,-

Sporftul Infinium Bibtight
Maat: L (verkrijgbaar in maat XS t/m 3XL)
Prijs: € 160,-
Meer info via Passion for Cycling

Conclusie

We hebben een favoriet! De Total Comfort doet z’n naam eer aan. Als ik nu op pad ga hoef ik niet heel lang na te denken wat het gaat worden, want de Total Comfort jas helpt je bijna letterlijk de winter door. Zeker in combinatie met de Infinium bibtight. De Polartec materialen maken het een jas die je goed beschermt tegen de elementen. Je merkt goed hoe de materialen werken, want vocht wordt naar buiten afgevoerd en warmte wordt vastgehouden. Ik blijft het opvallend vinden dat het oranje schapenvachtje droog is als je thuis komt. Ook van buiten krijgt regen geen kans om naar binnen te dringen. De jas is goed te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt tot zo’n 8 a 10 graden. Bij de warmere temperaturen is hij ideaal voor rustige duur ritten. Ik geef toe dat de Sportful Total Comfort jas stevig geprijsd is. Maar als je een fanatieke fietser bent die ook in de winter gewoon opstapt, is dit echt een hele fijne aanvulling op je garderobe.

Tags: