De één fietst de hele winter buiten en de ander kiest ervoor om binnen zijn kilometers te maken. Bij mij is het altijd een combinatie van deze twee. In het weekend ben ik altijd buiten te vinden voor de cross, maar doordeweeks train ik uit praktische overwegingen toch ook regelmatig binnen. Afgelopen periode had ik een nieuwe indoor trainingspartner in de vorm van de Stages SB20 Smart Bike.

Alles in één indoor trainer

Het testmodel dat bij mij is bezorgd was al volledig gemonteerd en ik hoefde deze alleen nog maar van de pallet af te tillen. Als je zelf een Stages Smart Bike besteld zal deze nog in elkaar gezet moeten worden. Op de website van Stages staat een heel uitgebreide uitleg met video ondersteuning, waardoor het prima te doen zou moeten zijn. Stages zelf geeft aan dat het handig is om dit met twee personen te doen aangezien het pakket rond de 70 kg weegt. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kan de klantenservice van Stages je verder helpen bij het monteren en installeren.

De Stages Bike is een complete home trainer met Smart-functies. Je hebt dus geen eigen fiets en aparte Smart trainer nodig, want dit is alles in één. De indoor trainer heeft een stalen frame en een vliegwiel van 23 kg dat de weerstand regelt. Deze wordt aangedreven met een carbon riem. De gehele trainer weegt 62,5 kg en heeft aan de voorkant twee kleine wieltjes zodat hij verplaatsbaar is. Hij kost € 3.149,- en qua afmeting kan je hem het beste vergelijken met een gewone hometrainer. De exacte afmeting is per persoon verschillend en hangt natuurlijk samen met de lichaamslengte van de renner die erop zit.

Kopieer je eigen fiets

Het vliegwiel kan een maximale weerstand leveren van 2200 watt, bij 130 omwentelingen. Het maximale virtuele stijgingspercentage is 25%. De trainer heeft cranks met vier verschillende gaten die komen overeen met vier verschillende cranklengtes. Je hebt keuze uit 165, 170, 172,5 en 175 mm en zowel de linker als rechter crank is voorzien van een vermogensmeter zoals je die ook kent van Stages. Naast de lengte van de cranks kan je de trainer aanpassen op je houding en de afmeting van je eigen fiets overnemen. Het stuur en het zadel zijn in hoogte en afstand verstelbaar en volgens Stages passen personen met een lengte tussen 147 cm en 208 cm er op. Het verstellen gaat makkelijk door de grote knoppen. Hierdoor kan je hem heel makkelijk met meerdere personen in je huishouden gebruiken. Op de ‘support-site’ van Stages zijn tips te vinden om de afmetingen van je fiets toe te passen op de Stages Bike.

Voordat je de fiets kan gebruiken zal je nog even een paar pedalen moeten monteren en dan ben je klaar om te trainen. Naast eigen pedalen kan je trouwens ook heel eenvoudig een ander zadel of stuur monteren als dat je voorkeur heeft. Aan de zijkant van het frame kan je twee bidons kwijt en op het stuur is er plek voor je telefoon of fietscomputer. Handig zijn de USB-poorten die onder deze houder zitten waarmee je je tablet of telefoon tijdens gebruik kan opladen. Ook komt er een tablet houder bij, die je voor je stuur kan monteren. Ik maak gebruik van mijn laptop, dus ik heb deze niet op de trainer gemonteerd. Afhankelijk van het type laptop kan het zijn dat deze wel in de tablet houder gezet kan worden. Aan de binnenkant van de shifters zitten aan elke kant drie knopjes om te schakelen. Ook onder in de beugel zitten aan beide kanten twee ‘sprint-shifters’ zodat je vanuit de meeste posities kan schakelen.

Nog meer persoonlijke voorkeuren

Naast de ‘hardware’ die hierboven is beschreven, kan je via de Stages Link app de laatste details instellen. Dit wordt ook gevraagd voor de eerste configuratie nadat je de stekker in het stopcontact hebt gedaan. Je maakt de trainer ‘wakker’ door de cranks een aantal keer rond te laten gaan. De vermogensmeters op de cranks werken overigens op knoopcel batterijen, zoals de reguliere Stages vermogensmeters ook doen. Het netstroom wordt gebruikt zodat de trainer een Bluetooth connectie kan maken met de trainingssoftware, de Stages Link app en zodat de trainer de weerstand kan leveren. Via de Stages Link app kan je de trainer software-matig naar je persoonlijke voorkeuren instellen. Zo kan je de verschillende shifter-buttons instellen, de vermogensmeters kalibreren en kiezen welke virtuele tandwiel verhouding je wil gebruiken. In de app zitten een aantal voorkeurs-instellingen. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig kiezen voor Shimano of Campagnolo instelling wat schakelen betreft.

De Stages Bike is dus een indoor Smart-trainer, waarbij je geen eigen fiets en aparte Smart-trainer meer nodig hebt. Een home-trainer die je dankzij de smart-functies kan koppelen aan trainingssoftware. De meeste mensen zullen Zwift wel kennen, maar in ons ‘indoortraining-apps’ overzicht staan nog 13 andere mogelijkheden. Als je geen gebruik maakt van zo’n trainingsapp kan je de weerstand op de trainer bedienen via de Stages Link app.

Eerste indruk

Voordat je goed en wel aan de slag kan met de Stages Bike ben je wel zeker 1,5 uur bezig om alles naar je eigen voorkeur in te stellen. Daarbij heb ik het nog niet over het in elkaar zetten van de trainer. Dit kan ik wat minder goed inschatten, omdat de trainer in mijn geval compleet werd afgeleverd. Het kost de eerste keer wat extra tijd maar als alles is geïnstalleerd kan je ieder moment opstappen voor een workout of virtueel ritje.

Eerst maar eens een rustig virtueel ritje om te kijken of ik alles goed heb aangesloten. Voordat ik echt begin te trappen zorg ik dat ik de powermeters kalibreer via de app, om nauwkeurige gegevens op beeld te krijgen. Eenmaal aan het trappen voelt het vrij snel alsof ik op m’n eigen fiets zit. De afstelling is goed en de vorm van de shifters went snel. Ze zijn iets slanker dan Shimano shifters maar ze pakken fijn vast. Ik vind het zelf wel prettig dat er ook remhendels aanzitten, zodat je ook echt het gevoel hebt van een fiets. Die remmen werken trouwens ook echt, en zo kan je bijremmen in een afdaling zodat je in gewenste trainingszones of bepaalde omwentelingen blijft. Als je de remmen helemaal inknijpt vliegwiel vrij snel stil. Je kan het vliegwiel ook laten uitvieren, maar dan blijft het nog wel een minuutje ronddraaien.

Het rubber van de shifters en het stuurlint heeft veel structuur. Ondanks mijn zweethanden blijf ik in alle posities op het stuur en de shifters goede grip houden. Ook bij het staan op de pedalen kan ik het stuur goed vasthouden. En bij staan op de pedalen geeft de Stages Bike geen krimp. Hij staat super stevig en je kan volle bak sprinten en trekken aan het stuur, zonder dat het gaat wankelen.

Dubbele powermeter en elektronisch schakelen

Met de dubbele powermeter wordt je vermogen gemeten en deze weerstand wordt met het vliegwiel gesimuleerd. Als ik in Zwift fiets voelen de hoogteverschillen heel natuurlijk en wordt de weerstand geleidelijk zwaarder of lichter. Het schakelen met de knopjes is de eerste twee keer eventjes zoeken, omdat de knopjes aan de binnenkant van de shifter zitten. Maar hier wen je snel aan, al moet je de knopjes wel stevig indrukken. Ik heb op het kleine plateutje voor me mijn telefoon liggen met daarop de Stages Link app, zodat ik kan zien welke versnelling hij staat. Als je de knop om te schakelen indrukt, duurt het een fractie van een seconde voordat je dit merkt qua weerstand.

De uitwisseling van data tussen de trainer, de app en je tablet of laptop gaat via Bluetooth en dit gaat perfect. De meting is met de dubbele vermogensmeter waardoor er constant vermogen wordt doorgestuurd. Hierdoor zie je dat de vermogens die je in beeld ziet zich constant aanpassen. Dit is het beste te vergelijken met de meting zoals een dubbele vermogensmeter dat ook op je racefiets doet.

Workouts op weerstand

Naast ‘gewone’ virtuele ritjes heb ik de trainer ook getest met verschillende workouts via Trainingpeaks en Zwift. Daarbij wordt de weerstand bepaald door de software en zal de trainer deze weerstand overnemen. Dit is ook wel bekend als de ERG-modus. Ook nu voelt het heel natuurlijk om met deze weerstand te fietsen. Als de weerstand wordt verhoogd loopt dit geleidelijk op. Wat wel opvalt is dat de vermogens in beeld constant wisselen. Bij een blok van 300 watt, fluctueert dit tussen 260 en 340 watt. Dit geldt alleen voor de vermogens die je in beeld ziet, het vliegwiel houdt de weerstand gewoon stabiel. In eerste instantie vond ik dit vreemd, maar het is een logisch gevolg van de nauwkeurige meting dankzij de dubbele vermogensmeter. Navraag bij Stages leert dat zij uitgaan van realistische waardes en dit ook doorsturen via Bluetooth, in tegenstelling tot vele andere trainers waarbij er gebruik wordt gemaakt van ‘smoothing’. Bij Power-smoothing blijft de weerstand die je levert hetzelfde maar wordt dit in beeld ‘smooth’ gehouden, waardoor de software dit als een strakke lijn weergeeft.

Conclusie

De Stages Smart Bike is de afgelopen testperiode mijn nieuwe vriend geworden. Indoor trainen zal nog steeds niet mijn grootste hobby worden, maar het gemak van een ‘kant-en-klare’ trainer in de schuur maakt de drempel voor mij een stuk lager om te gaan trainen. Daarbij bespaar ik ook tijd, die ik normaal gesproken kwijt ben aan het opzetten van mijn Smart-trainer en het installeren van de fiets. De Stages Bike is niet goedkoop, maar je bent wel in één keer klaar. Hij is exact zo af te stellen als je racefiets, waardoor ik er net zo lekker op zit als een trainer met mijn eigen fiets. De weerstand voelt heel natuurlijk en realistisch. De carbon-riemaandrijving van de trainer hoor je amper en is onderhoudsvrij. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder een trainer heb gehoord die zo weinig geluid maakt. De eerste keer dat je de fiets gebruikt is het even wat extra werk, maar daarna kan je opstappen wanneer je wil. Dit vind ik een groot voordeel ten opzichte van mijn huidige setup, waarbij ik telkens mijn fiets op een Wahoo met installeren. Bij de Stages Bike is het wel handig om vooraf goed te bedenken of je deze ook echt kwijt kan. Hij is zwaar en redelijk groot waardoor je hem niet eventjes in de hoek zet of onder je bed schuift. Ik geef toe dat ik in het begin nog niet direct de meerwaarde zag van een Smartbike ten opzichte van mijn Smart trainer. Maar met de realistische rij-eigenschappen en het gemak om te gaan trainen heeft Stages me wel weten te overtuigen.

Alle informatie en specificaties van de Stages SB20 SmartBike kan je vinden op de website van Stages.