De zon gaat steeds eerder onder en als straks de klok verzet wordt, is voor velen het indoorseizoen weer geopend. Stiekem heb ik zelf ook al de eerste indoorritjes gemaakt vanwege de vroeg invallende duisternis. In combinatie met een smart-trainer heb je tegenwoordig een ruime keuze aan apps en online tools om het indoor trainen leuker en uitdagender te maken. Naast alleen een smart-trainen heb je natuurlijk nog wel meer spullen nodig voor indoor cycling. Daarom leek het ons een goed idee om een overzicht te maken van de verschillende software – of apps – waar je uit kan kiezen om mee te trainen deze winter.

14 opties
Hieronder vind je een overzicht van 14 verschillende opties. Ze maken op TrainerRoad na allemaal gebruik van bewegende beelden. Sommige met echte videobeelden, anderen weer met virtuele omgevingen. Je kan ze allemaal met een smart-trainers gebruiken. Het gebruik van de apps verschilt. Bij de een kan je ‘gewoon een beetje fietsen’, bij de ander kan je alleen doelgericht blokkenschema’s doen en vaak is beide mogelijk.

Van gratis tot € 15,75 per maand
We benoemen per app de bijzonderheden en wat ze kosten. Veel werken met een abonnement waarbij je doorgaans het goedkoopste uit bent als je in één keer voor een jaar betaald. Dit is vaak het geval bij de ‘vanaf prijs’ die we noemen. Voor vrijwel alle apps geldt dat je ze een aantal dagen kan proberen of dat je na een periode je geld terug kan krijgen. Prijzen variëren van gratis tot € 15,75 per maand. Ook al is de ‘vanaf prijs’ voordelig, bedenk wel hoeveel je het gaat gebruiken over het jaar heen. Als je het alleen een paar maanden in de winter gaat gebruiken kan het slimmer zijn om per maand te betalen en tijdelijk stop te zetten.

De lijst:

 1. Zwift
 2. Rouvy
 3. VirtuGo
 4. RGT Cycling
 5. The Sufferfest
 6. BigRingVR
 7. Fulgaz
 8. Tacx
 9. BKool
 10. My E-Training (Elite)
 11. VeloReality
 12. Kinomap
 13. TrainerRoad
 14. Over The Bars Racing

Zwift
Waarschijnlijk de meest bekende van dit hele lijstje is Zwift. Het biedt een fantasie en realistische virtuele omgeving waarin je kan gewoon wat kan fietsen en trainingsprogramma’s of losse workouts kan volgen. Een van de unieke mogelijkheden van Zwift zijn de races waar je aan deel kan nemen. Die zijn er op verschillende niveaus en zijn vrij populair. Doordat er op elk moment van de dag veel renners rondrijden op de routes (bijvoorbeeld WK parcours Yorkshire), fiets je nooit echt alleen. Zwift is een online community waarbij je ook elkaar ’thumbs up’ kan geven en kan communiceren. Met een van de laatste updates maken ze het ook mogelijk om te sturen met je telefoon op je stuur.

Bijzonderheden: Verreweg het populairste platform voor indoorfietsen. Heel actieve community. Wordt ook door veel profs gebruikt. Veel workouts en trainingsplannen. Je kan wedstrijden fietsen.
Kosten: 7 dagen gratis proberen / € 14,99,- per maand
Platformen/Devices: Windows, MacOS, iPhone, Ipad, AppleTV. De Companion App is er voor iOS en Android.
Zwift

Zwift biedt virtuele fantasie en realistische omgevingen, zoals het parcours van het WK in Yorkshire

Rouvy
Bij Rouvy – voorheen CycleOps – gaan ze qua beelden zelfs een stapje verder en zetten ze je virtuele karakter in real life videobeelden: augmented reality. Met de Career mode kan je je eigen vooruitgang bij houden. De Challenges zijn ervoor om je te meten met anderen. Om hierbij het beste voor de dag te komen kan je met workouts en trainingsplannen specifiek trainen. Als je werkt met TrainingPeaks kan je deze koppelen zodat je de training van die dag kan uitvoeren via Rouvy.

Bijzonderheden: Door middel van AR fiets je als virtuele fietser met echte omgevingsbeelden.
Kosten: 14 dagen gratis proberen / abonnementen vanaf $ 6,25 per maand.
Platformen/Devices: Windows, iPhone, iPad, Android, MacOS (beta) en AppleTV (beta)
Rouvy

Rouvy Screenshot
Rouvy biedt fietsen met Augmented Reality: een echte omgeving met virtuele fietsers

VirtuGo
Het bedrijf van oud-prof Michael Rogers maakt gebruik van trainingsplannen en workouts die ondersteund worden door virtuele beelden van bestaande locaties en klimmen, maar ook fantasiewerelden. Met VirtuGo kan je alleen of met vrienden fietsen, maar het biedt ook specifieke trainingsprogramma’s voor bijvoorbeeld klimmen, sprinten, criterium en tijdrijden, allemaal volgens hun Performance Pathway

Bijzonderheden: Eigen visie op training met bijbehorende trainingsprogramma’s die verschillen per doel. ‘Ghost’ training.
Kosten: 14 dagen gratis proberen / € 5,95 per maand (maandelijks opzegbaar)
Platformen/Devices: Voor Windows en MacOS
VirtuGo

UPDATE 30-10-2019: We kregen bericht van VirtuGo dat ze per eind november 2019 zullen stoppen met hun activiteiten.

VirtuGo screenshot
VirtuGo biedt een realistische virtuele omgeving om in te fietsen.

RGT Cycling (voorheen Road Grand Tours)
Vorig jaar trainde ik in de winter een aantal weken met het toenmalige Road Grand Tours. Je kan er de Ventoux, de Stelvio of de Paterberg beklimmen in een virtuele omgeving. Als je wat minder hoogtemeters zoekt zijn er criteriumrondjes die je kan kiezen. Totaal zijn er momenteel zes routes in realistische omgevingen die je kan rijden. Geen achterliggende schema’s of trainingsprogramma’s maar gewoon een route kiezen en fietsen. Dat kan solo, maar ook met of tegen anderen. Het is gratis en nog in beta, daarom is er vooralsnog alleen ondersteuning voor ANT+ en niet voor Bluetooth.

Bijzonderheden: Gratis! Keuze uit ‘echt’ materiaal zoals fietsen zoals BMC en 8bar en helmen van Lazer. Alleen ANT+ connectiviteit.
Kosten: Gratis
Platformen/Devices: Windows, MacOS, AppleTV. Ondersteunde app voor iPhone en Android

RGT Cycling biedt 6 realistische omgevingen van bekende locaties

The Sufferfest
The Sufferfest draait al een tijdje mee en maakt gebruik van echte videobeelden. Veel van die beelden zijn afkomstig uit de koers. De beelden matchen met de training die jij uitvoert. Ze lopen niet synchroon met je trainer, maar als je een klimtraining doet zullen de renners op beeld ook bezig zijn met een inspanning bergop. The Sufferfest maakt gebruik van trainingsprogramma’s en workouts en is in die zin ook een echte trainingsapp. Door middel van een test kan je je 4D Power Profile bepalen waaruit je sterke en zwakke punten naar voren komen. Dan weet je ook je FTP, maar nog meer dan dat omdat ze vinden dat alleen je FTP niet veel zegt over jou als renner. Ze hebben specifieke trainingsplannen om je zwakke punten te verbeteren. Dit alles doen ze met een gezonde dosis humor.

Bijzonderheden: Puur gericht op training. Ruime keuze uit trainingsplannen voor verschillende disciplines en type renners. Ook te integreren met plannen voor kracht en yoga oefeningen incl. video.
Kosten: 7 dagen gratis proberen / Vanaf $ 8,25 per maand.
Platformen/Devices: Voor Windows, MacOS en iPhone
The Sufferfest

Typisch voorbeeld van een training met The Sufferfest. Serieuze training in combinatie met humor

BigRingVR
BigRingVR is een app die gebruik maakt van echte beelden. Ze hebben meer dan 300 verschillende video’s van ritten uit o.a. de Tour, Giro en Vuelta. Daarnaast ook verschillende klassiekers als de Amstel Gold Race en een lijst met verschillende klimmen uit de Col Collective. Je kan deze als training omhoog rijden en de strijd aangaan met andere gebruikers. De resultaten worden weergegeven op het leaderboard, ook op de website, zoals je dat ook ziet bij een Strava segment. Ook zijn er verschillende challenges, waarbij er een ‘algemeen klassement’ wordt opgemaakt over meerdere trainingen. Als je puur voor je eigen conditie wil trainen heeft BigRingVR ook verschillende workouts waarbij je blokkenschema’s afwerkt.

Bijzonderheden: Naast training ook een competatief karakter.
Kosten: 7 dagen gratis proberen / Vanaf $ 8,30 per maand.
Platformen/Devices: Voor Windows en MacOS
BigRingVR

BigRingVR biedt echte beelden van ruim 300 locaties in HD, waaronder Cap Formentor

FulGaz
FulGaz een app die initieel alleen voor iPhone, iPad en AppleTV is ontwikkeld. Momenteel is er een beta versie voor Android en Windows 10. FulGaz biedt 4K HD trainingsvideo’s van klimmen, wedstrijdparcoursen of gran fondo’s. Naast de losse video trainingen, die kunnen oplopen tot 5+ (!) uur, kan je ook losse workouts kiezen of volledige trainingsprogramma’s. Deze worden afgestemd op je FTP. De trainer neemt de vermogens van de workout over, maar de video reageert daar niet op. Dat betekent dat de video doorloopt wanneer je de benen stilhoudt.

Bijzonderheden: 4K video’s met verschillende thema’s. Gratis voor een familielid.
Kosten: 14 dagen gratis proberen / Vanaf $ 8,17 per maand. Een tweede familie lid kan overigens gratis worden toegevoegd aan het account.
Platformen/Devices: iPhone, iPad, AppleTV, Android (beta), Windows (beta)
Fulgaz.com

Fulgaz biedt een behoorlijke collectie video’s in hoge kwaliteit, ook 4K

Tacx
Waar de meeste apps en online programma’s gebruik maken van een ‘free trial’ periode van één of twee weken, doet Tacx het anders. Zij bieden een gratis app aan, waarmee je eigen trainingsschema’s en workouts kan samenstellen. Deze wordt in een blokkenschema weergegeven samen met je hartslag, vermogen en overige gegevens. Wil je dit uitbreiden naar workouts, trainingsprogramma’s en video trainingen kan je een Premium abonnement afsluiten of Premium HD voor HD beelden.

Bijzonderheden: Zonder video’s gratis. Uitgebreid pakket aan middelen zoals apps, trainingsdashboard online. Veel video’s al je een betaald account hebt.
Kosten: Gratis met beperkingen / Vanaf € 8,33 per maand.
Platformen/Devices: Voor Windows, MacOS, iPhone (zonder video)
Tacx

Tacx Software screenshot
Tacx gebruikt echte videobeelden voor hun software

Bkool
Het Spaanse Bkool is net als Tacx en Rouvy (CycleOps) ontwikkeld door een bedrijf dat trainers maakt. Ondanks dat is het ook te gebruiken met trainers van andere merken. Je kan het gratis gebruiken met veel beperkingen. Bkool heeft de optie om workouts te doen en eigen GPX routes en videobeelden te uploaden. Qua beeld kan je kiezen uit een video van koersen als de Tour of verschillende klassiekers, maar ook virtuele beelden of een routekaart. Als je gaat trainen met behulp van videobeelden wordt de weerstand aangepast aan de koers die je kiest. Bkool biedt ook competities en wedstrijden.

Bijzonderheden: Gratis te gebruiken, maar met veel beperkingen (geen videos, workouts en geen upload naar Strava o.a.). Zelf routes maken. Real-time weersomstandigheden. Meedoen aan competities.
Kosten: Gratis te gebruiken met beperkingen, zoals een 2D beeld i.p.v. 3D. / Premium abonnement vanaf € 8,- per maand.
Platformen/Devices: Windows, MacOS, iOS, Android. Remote Control app voor iOS en Android.
Bkool

Bkool Screenshot
Bkool geeft je zowel virtuele als echte beelden van een omgeving om in te fietsen.

My E-training
Dit programma hoort bij de trainers van Elite. Bij de aanschaf krijg je een tijdelijk premium abonnement waarmee je gebruik kan maken van trainingsvideo’s, schema’s en workouts. Heb je een ander merk trainer, dan kan je de app ook downloaden en een en gebruik i.c.m. een abonnement. Daarmee kan je de ‘basics’ van de app gebruiken en afhankelijk van je wens zal deze prijs oplopen. Trainen met behulp van video beelden hoort niet bij de basics en kost extra. Het begint bij € 1,09 voor bijvoorbeeld een losse ‘video ride’. Daarnaast heeft Elite nog de MyRealVideo app, waarmee je eigen video trainingen kan maken met zelf opgenomen beelden. Deze komen in een database waar iedereen gebruik van kan maken. De kwaliteit loopt daarbij wel sterk uiteen.

Bijzonderheden: Extra kosten per video. Pedaalanalyse i.c.m. een aantal Elite-trainers. Je kan je eigen videobeelden gebruiken. Eigen training samenstellen m.b.v. Google Maps.
Kosten: € 19,99 per jaar. Extra kosten voor video’s
Platformen/Devices: Windows, MacOS, Android, iOS.
Elite My E-Training

My E-Training van Elite
Een voorbeeld van de echte beelden van Elite’s My E-Training in combinatie met een iPad en iPhone

VeloReality
Deze app doet zijn naam eer aan door alleen maar gebruik te maken van echte videos. De app is alleen beschikbaar voor Windows computers. De video’s tonen het parcours dat je aflegt en de weerstand van dit parcours wordt aangepast. De software is gratis te downloaden en daarbij kan je bijvoorbeeld een ronde fietsen over de Paterberg. Daarnaast hebben ze een database met video’s van HD en 4K kwaliteit, maar deze kosten € 9,95 per stuk. Goede kwaliteit video’s van bijvoorbeeld de Alp d’Huez, Mont Ventoux en Stelvio.

Bijzonderheden: Gratis te gebruiken. Hoge kwaliteit beelden. Alleen voor Windows.
Kosten: gratis met beperkingen (2 video’s gratis te gebruiken), video’s kosten € 9,95 per stuk.
Platformen/Devices: Windows
VeloReality

VeloReality screenshot
VeloReality geeft je beelden van een echte wereld van bekende locatie. Dit is bijvoorbeeld van de Glandon

Kinomap
Kinomap maakt van een collectie video’s die door gebruikers zijn geupload. Dit kan je dus ook zelf doen. Na het downloaden van de app kan je registreren en direct aan de slag. Er zijn echter wel premium video’s waarvoor je extra moet betalen, en hiervoor kan je ook een abonnement afsluiten. Dan krijg je naast extra video’s ook de mogelijkheid op specifieke workouts. De video’s en je resultaten worden bijgehouden en weergegeven in een klassement, zodat je mede Kinomap-gebruikers kunt uitdagen en je kan meten.

Bijzonderheden: Klassementen met andere renners. Veel video’s. Minder ver met gerichte trainingen dan andere apps.
Kosten: Gratis te gebruiken met ‘Starter Videos’ of vanaf € 6,67 per maand voor gebruik van premium video’s en workouts
Platformen/Devices: iOS en Android
Kinomap

Kinomap
Kinomap op een iPad met echte videobeelden

TrainerRoad
Waar bovengenoemde partijen videobeelden, danwel realistisch, danwel virtueel, inzetten om naar te kijken tijdens het fietsen, houdt TrainerRoad het heel straightforward. Ze bieden meer dan 100 plannen en meer dan 1000 workouts zodat je voor elk doel en discipline gerichte trainingen kan doen. Ze hebben ook workouts voor buiten die je kan uploaden naar je fietscomputer.

Bijzonderheden: Echt gemaakt om te trainen en beter te worden i.p.v. de nadruk op de beleving van het binnenfietsen te leggen
Kosten: Vanaf € 15,75 per maand. (na 30 dagen geld terug indien niet tevreden)
Platformen/Devices: Windows, MacOS, iOS, Android
TrainerRoad

Over the Bars
Bij Over The Bars moet ik denken aan de ouderwetse racespellen uit de arcade hal. Ze brengen het als een app om mee te trainen maar in het is een echt racespel waarbij je begint met drie virtuele tegenstanders. Als het startschot klinkt is het volle bak sprinten voor de winst. Daarbij moet je wel zelf sturen want er zitten bochten in het parcours en er kunnen geiten oversteken. Sturen gaat door je device plat op je stuur te monteren en deze reageert dan op de beweging van je stuur. Een valpartij is dus zeker niet uitgesloten. Een valpartij die er overigens wel erg spectaculair uitziet aangezien je de nodige meters door de lucht vliegt.

Bijzonderheden: Spel. Je kan/moet zelf sturen. Overstekende geiten!
Kosten: eenmalig € 5,49
Platformen/Devices: iPhone, iPad
Over The Bars Racing

Bij Over The Bars Racing rijdt je in een virtuele wereld tegen elkaar waarbij je ook kan sturen (om geiten te ontwijken)

Handig om te weten
Het is handig om vooraf te checken of de computer, tablet of telefoon die je wilt koppelen ook geschikt is voor het uitwisselen van deze gegevens. Bij telefoons en tablets zal Bluetooth geen probleem zijn, bij computers is dat niet altijd voor elkaar. Telefoons die draaien op Android hebben vaak wel ANT+ ondersteuning (kan je hier checken), Apple producten hebben dit sowieso niet. Voor computers, Windows of MacOS, hebben een ANT+ dongle nodig.

Heb jij ervaringen met een van deze apps, of ontbreekt nog iets aan deze lijst, deel het in een reactie hieronder!