Met de winter voor de deur zoeken veel wielrenners de indoor faciliteiten weer op. Met de komst van smarttrainers is er de laatste jaren veel veranderd. Je hoeft niet meer uren saai voor je uit te staren of een film te kijken om de tijd te doden tijdens het fietsen. Met verschillende online software tools worden volledige virtuele werelden gecreëerd om je indoor trainingen uitdagend en vermakelijk te maken.

Virtueel en realistisch
Road Grand Tours is een van deze online tools waarbij je een smart-trainer koppelt aan je laptop om virtueel te gaan trainen. Ik heb afgelopen weken een aantal ritten gemaakt met behulp van deze software en het is lastig om niet het vergelijk te maken met Zwift. Zwift is momenteel namelijk het grootste online virtuele trainingsplatform en je moet van goeden huize komen, wil je hier aan kunnen tippen. Toch is het in dit geval een beetje appels met peren vergelijken. Road Grand Tours (afgekort: RGT) is een gratis software dat is gebaseerd op de realiteit. Iets dat Zwift in eerste instantie niet is en ook met de nieuwe New York course, laten ze de realiteit los. Bij RGT kan je kiezen om bijvoorbeeld de Stelvio te beklimmen, of kan je virtueel vertoeven op Mallorca. Eerder was ook de Ventoux nog een mogelijkheid maar die is bij een van de updates verdwenen, helaas.

Wanneer je de Stelvio gaat beklimmen zal je, mits je er al eens geweest bent, veel punten herkennen. De haarspeldbochten en de bijbehorende bordjes en het dorpje Trafoi dat je passeert. De omgeving en het uitzicht is nog een aandachtspuntje voor een volgende update wat mij betreft. Je kan kiezen uit verschillende punten waar je wilt beginnen, maar een lange aanloop of warming up zit er niet in. Wil je niet klimmen kan je kiezen voor een criterium rondom de ‘Canary Wharf’ in Londen. Al deze virtuele levels hebben overigens ook Strava segmenten en met een eenmalige koppeling worden je trainingen direct geüpload.

Laagdrempelig
RGT is een laagdrempelig platform waar nog wel ruimte is voor uitbreiding en verbetering. Alle routes en opties zijn vanaf het begin gratis beschikbaar. Zo kan je direct al op een high-end fiets rijden en kan je je virtuele karakter voorzien van verschillende kleding en accessoires. Het aanbod hierin is niet zo uitgebreid als bij Zwift. Als ik op een avond besluit de Stelvio te gaan fietsen kom ik onderweg slechts vier mede-fietsers tegen. Leuke toevoeging daarbij is wel dat je in het wiel van iemand kan kruipen. Daarbij kan je aan de gegevens zien hoeveel profijt je hebt van de ‘drag’ door uit de wind te zitten bij je voorganger. Je merkt ook de weerstand afnemen en als je de renner passeert wordt de weerstand weer verhoogd. Hoe meer fietsers in de virtuele omgeving hoe leuker dit gaat worden.

Zoals gezegd is het lastig om niet te vergelijken met Zwift. Maar voor een gratis software is het zeker niet verkeerd om de winter mee door te komen. De maker ervan is volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe features en daarbij zal een van de volgende updates de beroemde Koppenberg zijn. Hopelijk zal hij ook snel gebruik gaan maken van Bluetooth, want tot op heden maakt RGT alleen gebruik van het ANT+ protocol. Iets dat niet standaard op computers of laptops zit en waarvoor je een losse dongel nodig hebt.

Road Grand Tours is gratis te downloaden via hun website. Hiervoor zal je een account moeten aanmaken, waarmee je kan inloggen en met je virtuele karakter op pad kan.