Het zijn bofkonten, de inwoners van Apeldoorn en omstreken. Met zo’n achtertuin is het lekker buitenspelen. Wij pakken dit keer de gravelbike mee voor een nieuwe editie van de Favoriete Gravelroute.

Apeldoorn dus, waarbij we via Hoog Soeren, Uddel en Elspeet een rondje maken door het bos en de mooie velden die het gebied rijk is. De route gaat ook door het Kroondomein Het Loo. Dat is vrij toegankelijk, veel moet je wel door een poortje, maar van 15 september tot de kerst is het de privéspeeltuin van de koninklijke familie en zijn wij, burgers, niet welkom.

Maar gelukkig blijft er nog genoeg tijd over om er wèl gebruik van te maken! De route is een mooie variatie van bos, heide, en stukje verhard geworden. Niet al te technisch en breder dan 40 mm hoeven je banden echt niet te zijn. De handige renner zou het met 28 mm racebanden ook nog wel kunnen overleven, al ligt een stootlek dan altijd op de loer.

Deze editie van de Favoriete Gravelroute is gemaakt in samenwerking met Merida, dat niet geheel toevallig zijn Nederlandse thuisbasis vindt in Apeldoorn. Daar is ook het Merida Experience Center waar ze een heel groot deel van hun collectie racefietsen, mountain- en gravelbikes hebben staan en waar je proefritten kan maken in de omgeving. Een omgeving met haast eindeloos veel mogelijkheden, welke discipline je ook kiest. Ga je proefrit maken, bijvoorbeeld op een Silex zoals waar wij op reden, dan kan je ook gebruik maken van de kleedkamers en douches bij het Experience Center.

We hebben gekozen voor twee routes met verschillende routstartlocaties. Eéntje start bij het Experience Center van Merida, de andere bij Eethuis Halte Assel. Bij de laatste route sla je het afslag langs Merida over en blijf buiten de bebouwde kom van Apeldoorn. Het eethuis is opgenomen in beide routes.

Details Gravelroute Apeldoorn

Afstand route 1 Merida: 76,1 km
Parkeren: Laan Westenenk 102, Apeldoorn
OV: Merida zit op ongeveer 4 km van Station Apeldoorn
Download route 1 (incl. Merida Experience Center): Favoriete-Gravelroute-Apeldoorn-Merida.gpx

Afstand route 2: 67,5 km
Parkeren: Eethuis Halte Assel, Assel 1, Hoog-Soeren
Download route 2 (excl. Merida): Favoriete-Gravelroute-Apeldoorn.gpx

Te rijden tussen 26 december en 15 september in verband met sluiting Kroondomeinen.

Lunch- en koffiemogelijkheden:

  • Eethuis Halte Assel, Assel 1, Hoog-Soeren
  • Restaurant Op De Brink, Apeldoornseweg 6, Elspeet
  • Pannenkoekenhuis 1760, Staverdenseweg 3, Elspeet
  • Bierbrouwerij De Uddelaer, Staverdenseweg 283, Ermelo

Waarom favoriet

  • Gevarieerd terrein met haast eindeloos veel ‘afwijkmogelijkheden’
  • Ook bij natte omstandigheden erg goed te rijden
  • Rustige omgeving
Favoriete Gravelroute Apeldoorn. Route 1 inclusief Merida Experience Center
Favoriete Gravelroute Apeldoorn. Route 2 exclusief Merida Experience Center

NB – Uiteraard respecteren wij de wandelpaden. We hebben de route zo goed mogelijk uitgestippeld zonder deze wandelpaden. Mocht er in de loop van de tijd een pad toch als wandelpad worden aangemerkt of wij hebben een bordje over het hoofd gezien, dan horen we dit graag om een aanpassing te kunnen maken in de route.

Merida Factory Tracks

Nu vinden wij het leuk om een mooie route uit te zetten, maar bij Merida in Apeldoorn kunnen ze er zelf ook wat van. Ze hebben sinds kort de Merida Factory Tracks. Dit zijn 12 routes die starten en eindigen in het Experience Center en waar ze voor elke discipline een route hebben gemaakt. En je krijgt er ook een kop koffie en je kan je bidon vullen met hun Glory sportdrank.