Het lijkt soms wel dat er meer nieuwe gravelbikes op de markt komen dan racefietsen. Dat heeft misschien nu ook met de tijd van het jaar te maken. Het wordt immers weer natter en kouder en met de bladeren op de weg kiezen veel wielrenners voor de gravelbike als alternatief. Al heb je natuurlijk ook de mountainbike-puristen. Gravelbikes dus, en dan is dit een niet zo’n verkeerde optie van Festka uit Tsjechië. De nieuwe Festka Spectre Gravel. De wedstrijd-gravelbike van Festka.

Dit is zeg maar de graveluitvoering van de Festka Spectre racefiets die we hier al regelmatig in mooie designs voorbij zagen komen. De maximale bandenmaat is 40 mm. Het klopt dus dat hij is ontworpen als gravelracer en niet een bikepacking gravelbike. Hij krijgt niet de gravel voorvork van Enve mee maar de All-Road In-Route voorvork. Daardoor mist hij ook de nokjes. Nog een signaal dat deze gemaakt is om hard mee te gaan.

In verband met de ruimte voor je voorblad kan er maximaal een 46T op. De geometrie is exact gelijk aan die van de Spectre wegfiets. Hij is geschikt voor de elektronische groepsets van de drie grote merken. De prijs, tja hiervoor geldt de bekende slogan “als je het moet vragen dan kan je het niet betalen”.

Meer info via Festka