Het Tsjechische merk Festka maakt vanuit Praag de gaafste custom made racers, en wij worden altijd enthousiast van de designs die het merk keer op keer lanceert. Nu introduceert het merk de reeks Elements, een 4-delige serie designs op het reeds bestaande Spectre model.

Eerste in Elements reeks: Fire

Vier verschillende designs dus, en Fire is de eerste in deze Elements serie. Later volgen nog Water, Earth en Air. Deze vier elementen creëren evenwicht in de kosmos, en dat is de inspiratie geweest voor de Elements designs. Ik ben nu al benieuwd naar de andere drie designs in de Elements reeks. Het idee komt van mede-oprichter Michael Moureček en de art-director binnen Festka, Tom Hnida.

Het design Fire resulteert in een frame met als hoofdkleur oranje, variërend van lichte naar donkere tinten. Het frame lijkt vanuit elke hoek een andere kleur te hebben. De kleur oranje is gecombineerd met een zilverkleur, en de overgang tussen die twee kleuren is bijzonder mooi gedaan als je het mij vraagt. Wat verder opvalt, is de geïntegreerde zadelpen die helemaal onderdeel is van het frame. Omdat Festka custom made fietsen bouwt is dit mogelijk. En als je ooit krimpt, zaag je een stukje van de zadelpen af 😉

Afmontage met Dura-Ace, Enve, Vittoria en Selle Italia

Zoals we gewend zijn van Festka zijn alleen de beste componenten goed genoeg, en dat is ook op deze Spectre weer het geval. Een Shimano Dura-Ace R9200 Di2 12-speed groepset, gecombineerd met een Enve vork, stuur en wielen. Het zadel is van Selle Italia en de banden van Vittoria. Wat ik vooral erg vet vind, is dat de cockpit en het zadel zijn mee gespoten in de kleuren van het frame. Erg gaaf!

De geometrie is custom, en dat is ook terug te zien aan het prijskaartje. Of beter gezegd: de prijskaart! Want € 18.490,- is niet niks, maar daar krijg je dan ook wel een hele gave racer voor terug. En we durven wel te zeggen: je hebt ‘m als enige van je fietsclubje.

Meer info via Festka.