Het afgelopen jaar heeft er voor gezorgd dat het online koersen enorm snel is gegroeid. Doordat er weinig tot geen echte koersen zijn, is een online alternatief ideaal. Als je wilt, kun je tegenwoordig bijna elk moment van de dag wel een koersje meepakken op Zwift. Waar koers is, zijn er ook klassementen en afgelopen jaar was er zelfs al een WK Zwift.

Movistar E-Team Challenge

Door de snelle groei van het online koersen, wordt het voor ploegen en organisatoren ook interessant om hierin mee te gaan. We waren al te gast bij een live-uitzending van eRacing TV en in 2019 lanceerde Canyon zijn eigen eRacing team. Dat laatste gaat ook team Movistar doen en daarmee zijn zij de eerste UCI WorldTour ploeg die met een eigen team komt voor de virtuele koersen.

De ploeg zal bestaan uit de sterkste mannen en vrouwen van de Movistar E-Team Challenge. Iedereen die op Zwift koerst, komt in aanmerking voor één van deze tien plekken, want de eerste selectie-ronde is een openbare online koers op Zwift.

Hoe kan je deelnemen?

De eerste selectie is op woensdag 3 februari om 20.00 uur, en je kan je daarvoor inschrijven via de event-pagina van Zwift. Voor de dames is er een aparte wedstrijd en deze start om 20.02 uur. Als je op de event pagina kijkt, zie je nog een tweede wedstrijd staan. Deze wedstrijd is om 04.00 uur in de nacht, en lijkt me daarmee bedoeld voor de mensen aan de andere kant van de wereld.

Als je wil deelnemen moet je natuurlijk actief zijn op Zwift. Daarnaast wordt er verwacht dat je een hartslagmeter gebruikt en een ZwiftPower account hebt. Je smart-trainer moet zijn gekalibreerd en uiteraard wordt er verwacht dat je, je lengte en gewicht eerlijk hebt ingevuld. Om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, wordt iedereen virtueel uitgerust met een Canyon Aeroad met Zipp 454 wielen.

Het parcours van de challenge zijn twee rondes over de Ocean Lava Cliffside Loop. Een kleine 40 kilometer met ongeveer 300 hoogtemeters, die bepalen welke twaalf renners doorgaan naar de volgende ronde. Bij elke wedstrijd gaan de drie snelste dames en heren door naar de volgende ronde. Behoor je bij de beste twaalf renners uit de eerste selectie, kom je in het peloton van andere, door Zwift, geselecteerde renners. Deze gaan in drie rondes, van elk twee wedstrijden verder uitmaken wie uiteindelijk de vijf sterkste mannen en vijf sterkste vrouwen zijn die het Movistar E-Team gaan vormen.

Movistar E-Team

Het Movistar E-Team zal gaan deelnemen in de Zwift Racing League en andere virtuele koersen. En dat pakken ze serieus aan, want de renners van het E-Team zullen dezelfde behandeling krijgen als de profs van Movistar. Naast een Canyon Aeroad en een complete outfit met ABUS helm en 100% bril, ga je ook mee met de mannen en vrouwen op trainingskamp. Met behulp van de trainers en begeleidende staf wordt je net als de profs klaargestoomd om te koersen op het hoogste (virtuele) niveau. Niet geheel onbelangrijk, maar voor deze koersen wordt je ook nog voorzien van een Elite Direto Smart trainer.