Als je mij vraagt om de populairste cross-merken op te schrijven, zal Bianchi daar niet direct bij zitten. Het Italiaanse merk heeft al lange tijd een crosser in het assortiment, en mede dankzij Wout van Aert is hij het laatste jaar een stuk bekender geworden. Samen met input van Van Aert heeft Bianchi het frame vernieuwd tot een, zoals ze het zelf zeggen, wereldkampioen waardige fiets. Precies op tijd, want vanaf 1 januari zal de ploeg van Van Aert overstappen op een ander merk.

Bianchi Zolder Pro disc carbon

De Bianchi Zolder Pro is naast de typische celeste Bianchi kleur, ook verkrijgbaar in het zwart. Daarbij zijn de logo’s wel vergelijkbaar, want de kleur gaat van celeste over via blauw en paars naar roze. Een gewaagde, maar toffe kleurstelling die het frame een mooie look geeft. De technische vernieuwingen zitten in de details en vallen niet direct op, maar je kunt het nieuwe frame wel herkennen aan de looks. Afgelopen winter was de vernieuwde Zolder Pro al te zien, tijdens de rentree van Van Aert in het veld.

Clearance en stuurgedrag

Het frame is disc-only en heeft voor en achter steekassen. De voorvork hebben ze ruimer gemaakt en daar is nu ruimte voor banden tot 40 mm. Nu mag je bij de cross maximaal 33 mm banden rijden, maar dat betekent wel dat er ruimte genoeg is om ophoping van modder tegen te gaan. Het bracket van het frame staat bij de nieuwe Zolder Pro, hoger boven de grond. Dit is voordeliger bij obstakels zoals de balken, waar door de profs overheen wordt gesprongen.

Aan de achterkant is de wijziging het beste zichtbaar. De ‘achterste driehoek’ van het frame is opnieuw ontwikkeld en dit kan je zien aan het ontbreken van het ‘bruggetje’ tussen de seatstays. Door de vernieuwde achterbrug zal het frame volgens Bianchi directer reageren op de actie van de renner. Dit heeft een positieve uitwerking voor het stuurgedrag van de fiets. Laatste wijziging die is aangebracht, is het verlagen van de nokjes voor de bidonhouder. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het schouderen van de fiets. Dat is ook zeker het geval, al vermoed ik dat wedstrijdrenners zonder bidonhouder rijden.

Bianchi Zolder Pro GRX

De Bianchi Zolder Pro is verkrijgbaar als frameset, met de keuze uit de kleuren celeste of zwart. Daarnaast is er ook een complete fiets verkrijgbaar. Deze is opgebouwd met het celeste kleurige frameset en is afgemonteerd met verschillende Shimano GRX onderdelen. De remmen en shifters zijn de GRX600 uitvoering, de derailleurs zijn de GRX810 en de remklauwen zijn dan weer de GRX400 uitvoering. Samen vormen ze een 2×11 mechanische Shimano GRX disc groep. De wielen zijn van Vision in de vorm van de T30 Team uitvoering en de zadelpen, stuur en stuurnok komen uit de Reparto Corso serie van Bianchi zelf.

Alle informatie is te vinden via de website van Bianchi