Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset compleet

Nieuws uit Italië! Campagnolo presenteert een nieuwe groepset specifiek voor gravel en daarmee maken ze voor het eerst een uitstap naar het offroad segment. De Campagnolo Ekar, zoals de groepset heet, heeft 13 versnellingen en een enkel voorblad. Dit is de eerste groepset waarbij Campagnolo de voorderailleur achterwege laat. Hier de link voor als je direct naar onze indruk van de Campa Ekar groep wil.

Nieuwe Campagnolo ekar gravel groepset op een 3t

Campagnolo Ekar, voor gravel

De naam is afkomstig van de Mont Ekar. Een onverharde klim in de omgeving van het hoofdkantoor van Campagnolo. Deze beklimming past volgens Campagnolo goed bij de vrijheid en het avontuur van rijden op onverharde wegen.

Nieuwe Campagnolo ekar gravel groepset op een pinarello grevil gravelbike

Omdat het om een groepset met 13 versnellingen gaat, hebben ze alle onderdelen opnieuw gemaakt. Een tijdje terug presenteerden de Italianen al de nieuwe N3W body die geschikt is voor alle type cassettes en daarmee gaven ze al een kleine hint naar de 13-speed groepset. De body is 4,4 mm smaller dan de reguliere Campagnolo body, en is daardoor lichter en geschikt voor de nieuwe Ekar 13-speed cassette. Het kleinste kransje op deze cassettes is 9-tands en dat is tevens de sluitring. De N3W body is dan wel geschikt voor 13-speed, maar met behulp van een opzetstuk passen ook de ‘oude’ 10, 11 en 12-speed cassettes met een 11-tands krans erop.

Derailleur en cassettes

Bij de Ekar groepset heb je de keuze uit drie verschillende cassettes. Het kleinste kransje heeft slechts 9 tandjes. De cassettes zijn als volgt opgebouwd:

9-36: 9-10-11-12-13-14-16-18-20-23-27-31-36
9-42: 9-10-11-12-13-14-16-18-21-25-30-36-42
10-44: 10-11-12-13-14-15-17-19-22-26-32-38-44

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset; cassette

De mechanische achterderailleur van de Ekar groep bestaat uit zo’n 70 onderdelen die gemaakt zijn van carbon, geanodiseerd aluminium en rvs boutjes. Volgens Campagnolo is dit een lichtgewicht, maar sterke combinatie voor een derailleur die offroad gebruikt wordt. Op de derailleur zit een ‘cage-lock’ waarmee je de veer op spanning zet. Deze zorgt ervoor dat de ketting strak blijft en niet op het frame klappert of de ketting eraf vliegt op een hobbel weg. Met behulp van de knop, bovenop de derailleur, kan je de spanning eraf halen om bijvoorbeeld je achterwiel te wisselen.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: achterderailleur

De ketting hebben ze ook moeten vernieuwen. Deze is smaller geworden, maar is naar eigen zeggen net zo stevig als zijn 12 en 11-speed collega’s. De 13-speed ketting is verkrijgbaar met een traditionele kettingpin of met een C-link sluiting.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: 13 speed ketting

Crank en voorbladen

Het Ekar ‘one-by’ crankstel heeft een staal/aluminium as met carbon spider en crankarmen. Deze is specifiek ontworpen voor één voorblad en is niet uitwisselbaar. Dit geldt ook voor de andere onderdelen van deze groepset. De crank is verkrijgbaar in de lengtes 165, 170, 172,5 en 175 mm. Het voorblad dat je erop monteert is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen. De kleinste heeft 38 tanden, die wordt opgevolgd door 40-tands, 42-tands en de grootste is een 44-tands voorblad.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: cranks

De lagers en bottom-bracket hebben ze voorzien van een extra “Protech” sealing, die vocht en vuil beter moet weerstaan.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: bracket

Shifters en remmen

De shifters hebben de vertrouwde ergonomische vorm zoals we dat van ‘Campa’ kennen. De Ekar groepset is een combinatie van mechanisch schakelen en hydraulisch remmen. Campagnolo heeft de rubbers van de shifters aangepast waardoor ze voor meer comfort moeten zorgen. Daarnaast is de positie van de hendels aan te passen naar je eigen voorkeur. Omdat het om een ‘one-by’ groep gaat, heeft alleen de rechter shifter een schakel mechanisme. Om vanuit alle posities bij de shifter te kunnen hebben ze de bekende duim-shifter aangepast. Hij is een stuk groter en staat wat verder naar binnen, zodat hij makkelijker te bereiken is als je bijvoorbeeld in de beugel zit.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: shifters

De remmen zijn qua techniek hetzelfde als de andere hydraulische remmen van Campagnolo. Om beter te kunnen presteren in offroad situaties heeft Campa een vernieuwde specifieke minerale olie ontwikkeld. Je hebt keuze uit schijven van 140 mm en 160 mm doorsnee, net als bij de groepsets die op de weg worden gebruikt.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: rotors

Gewicht en prijs

De totale groep weegt 2.385 gram. Dat is laag en net als op weg is dat ook bij gravel welkom. De prijs voor de complete Ekar groepset is € 1725,-. Alle info bij Campagnolo.

Campagnolo Ekar 1x13 gravel groepset: remklauwen