De Shimano technieken worden langzaam steeds verder doorgevoerd in de modellen-lijn. Voor de 105 groep die al weer 40 jaar bestaat, is het nu de tijd om over te stappen naar elektronisch schakelen. Dus vanaf vandaag is er de nieuwe Shimano 105 Di2 groepset.

Shimano 105 is de derde groep in rij. Dura Ace is de top, dan komt Ultegra en daaronder zit 105. Dat maakt Di2 elektronisch schakelen nu toegankelijker voor een grotere groep.

Shimano 105 Di2 in het kort

De groepset is gebaseerd op de laatste update van de Dura Ace Di2 en Ultegra Di2 groepset. Dus hij heeft ook een 12-speed en hij is semi-draadloos. De shifters communiceren draadloos maar de voor- en achterderailleur zitten met een draad aan de accu, net als bij de grotere broers.

De shifters hebben ook de nieuwe ergonomische look en feel mee gekregen. En zoals Coen al opmerkte over de nieuwe Dura Ace Di2 shifters zijn hier de knoppen op de shifters net even makkelijker te bedienen. Ook het remmen gaat beter omdat ze dezelfde techniek van Dura Ace en Ultegra hebben gebruikt. Dit moet het makkelijker maken om de remmen te ontluchten maar ook is er meer ruimte tussen de remblokken en de schijf. Dat laatste helpt vervelende piepende remmen te verminderen.

Een handig detail is, is dat als je nog wielen met een 11-speed cassette hebt, je deze gewoon kan blijven gebruiken. Backwards compatible dus. Je kan kiezen uit een 11-34 cassette en later komt er ook een 11-36 cassette. Het voorblad heb je in eerste instantie een 50-34 en later een 52-36. Met die laatste heb je dus een 1 op 1 verhouding wanneer je met 36-36 rijdt.

Shimano RS710 wielset van carbon

Daarnaast heeft Shimano ook twee nieuwe wielsets van carbon. Hun meest betaalbare van carbon, zoals ze dit vertellen in hun bericht. Je kan kiezen uit een 32 mm hoge velg en een 46 mm hoge velg. Het gewicht van de wielsets is respectievelijk 1504 gram en 1612 gram. De wielen hebben een interne velgbreedte van 21 mm en zijn geschikt voor tubeless. Ze zijn een zogenaamde non-series wielsets. Ze horen dus niet per se bij een bepaalde groepset. De prijs van de wielsets is € 1148,-

De groepset zal vanaf nu langzaam beschikbaar komen. We zullen binnenkort onze eerste kilometers erop maken, dus onze ervaring hou je nog van ons tegoed. De Shimano 105 Di2 heeft een adviesprijs vanaf € 1729,-.

Meer info via Shimano

Tags: