De nieuwe Oltre RC is de nieuwste aerobike van Bianchi. Vorige maand werd hij gelanceerd en hij deed veel stof opwaaien. Je ziet direct dat het gaat om een aerodynamisch fiets maar wel met een typische Italiaanse stijl. De vormen van het frame ogen lekker Italiaans en lopen in mooie vloeiende lijnen, maar zijn vooral zo gevormd om een aerodynamische hyperbike te maken.

Air Deflector zorgt voor nog meer aerodynamica

Je hebt het misschien in de wandelgangen al wel gehoord, maar de Oltre RC is door de UCI afgekeurd om te gebruiken tijdens wedstrijden. De Air Deflector is daar de oorzaak van, want deze voldoen niet aan de richtlijnen die de UCI voor een frame heeft gesteld. Nu heeft Bianchi snel geschakeld, en zal de nieuwe Oltre RC zonder Air Deflector te zien zijn bij de renners van Arkea Samsic vanaf 1 januari 2023.

De Air Deflector zijn twee openingen bij het balhoofd van het frame. Door deze openingen is het frontale oppervlak van het balhoofd minder groot en kan de wind er tussendoor. Dit verlaagd de weerstand op de voorkant van het frame, en moet zorgen voor een betere airflow. Naast de Air Deflector zie je ook dat de buizen van het frame een compleet andere vorm hebben gekregen dan de eerdere uitvoeringen van de Oltre. In combinatie met de nieuwe RC Aero cockpit levert deze fiets een winst op van 17,1 watt bij 50 km/h. Wanneer je ze eraf schroeft voor een wedstrijd, zal de winst minder zijn.

Aero Cockpit voor marginal gains

Het idee van de cockpit komt bekend voor en lijkt sterk op die van de Cervélo S5. De cockpit loopt vanaf het balhoofd in een driehoek uiteen, waardoor de wind er tussendoor kan. Daarbij heeft Bianchi deze cockpit met vloeiende lijnen gemaakt en loopt hij bijna naadloos over in de bovenbuis van het frame. Ik vind het niet per se mooi, maar het oogt wel heel ‘smooth’. En dat is toch waar je dan net die kleine winstmarges mee kan pakken ten opzichte van concurrenten. Iets dat we de laatste jaren steeds vaker zien in de zoektocht naar die marginal gains.

Shimano, SRAM of Campagnolo

De Bianchi Oltre is er vanaf € 5.349,-. Maar dit topmodel, de Oltre RC is er in drie uitvoeringen. Dat deze Bianchi ook met Campagnolo uitgevoerd zou worden is bij een Italiaanse raspaardje natuurlijk geen verrassing. Dit is de één na duurste uitvoering, met zijn € 14.649,-. Dit Oltre RC frame is dan opgebouwd met Campagnolo Super Record EPS Disc en een set Reparto Corsa wielen. De topper is dezelfde fiets, maar dan met SRAM Red eTap AXS Disc en een Powermeter. Deze kost € 14.999,-. De fiets moet in maat 55 zo’n 6,8 kg wegen.

Het minst dure topmodel is afgemonteerd met Shimano Dura Ace Di2 Disc 12 speed met Powermeter en kost € 13.749,-. Het frame is ook apart verkrijgbaar en dan betaal je er € 5.699,- voor. Hele forse prijskaartjes maar vergelijkbaar met de topmodellen van de concurrenten. Wil je er wedstrijden mee rijden, dan moet je wel de Air Deflectors eraf schroeven.

via Bianchi