De vrijdagavond is altijd fijn om het weekend in te luiden. Als dat dan gecombineerd wordt met een koers, praten over fietsen en natuurlijk een natje en een droogje kan er niet veel meer fout gaan!

Canyon en Zwift, samen met Hetiskoers.nl en podcast De Rode Lantaarn organiseerden een avondje fietsen. Een avond waarbij niemand naar buiten hoeft, maar toch ruim 500 man (!) zich in het zweet werken. De opkomst van indoor fietsen brengt een hoop teweeg, óók als entertainment. Iedereen die bij één van dergelijke Zwift-events is geweest en de energie in de ruimte heeft gevoeld zal moeten erkennen dat het iets bijzonders is.

De opstelling voor 4 van de 500 deelnemers in het servicecentrum van Canyon in Eindhoven

Het leuke van dergelijke avonden is dat het mensen met eenzelfde interesse bij elkaar brengt, veelal actieve fietsers, terwijl er niet door iedereen wordt gefietst. In Canyon’s Servicecentrum in Eindhoven wordt er op vier Zwift-setups meegefietst met een publiek van ongeveer 50 man er omheen. Aan de andere ‘onzichtbare kant’ zitten nog eens ruim 500 zichzelf af te beulen in hun ‘pain cave’ thuis. Ze strijden allemaal mee op een afstand en toch voel je op de een of andere manier hoe ze er voor vechten. Daar helpt het live scherm natuurlijk ook bij. De video onderaan geeft goed de sfeer weer.

Koers, livescherm, biertje. Kortom, een droom-vrijdagavond!

De avond wordt gepresenteerd door Tim de Gier en Willem Dudok, de mannen van De Rode Lantaarn, en daarmee is het in goede handen. Als je al een keer naar ze hebt geluisterd weet je dat ze bij interviews elkaar goed aanvullen en van de hak op de tak kunnen springen zonder dat dit erg is. Een beetje humor erbij helpt dan natuurlijk ook altijd. 

Mike Teunissen temidden van Tim de Gier en Willem Dudok van de Rode Lantaarn

Het idee voor de Zwift-avond was ooit bij Willem geboren: hij wilde graag een keer met de luisteraars fietsen. Canyon en Zwift vonden het ook een goed idee en zo geschiedde. Het kan snel gaan. En ‘een keer fietsen’ is wat te zwak uitgedrukt want het gaat wel om het beklimmen van de virtuele Alpe d’Huez, de Alpe Du Zwift. Bovendien staat er wat op het spel. De winnaar kan namelijk een heel mooie prent met daarop Mathieu van der Poel winnen en onder alle finishers wordt een heus ingelijst WK-shirt van Van Der Poel verloot. Daar wil je wel voor fietsen! En je hoeft dus niet de snelste te zijn om iets te kunnen winnen, ook wel een fijn idee als je in bocht 7 kapot aan het gaan bent.

Canyon Zwift event // Racefietsblog.nl
De prent én kampioenstrui van MVDP waren te winnen! We weten niet wie er met Quintana vandoor is gegaan

De deelnemers ‘bij ons’ in Eindhoven zijn er vier, en niet de minsten. Te beginnen met één van de presentators zelf, Willem Dudok. Met alle respect voor Willem, maar daarna is het grote sprong naar de andere deelnemers. Bijvoorbeeld Laura van Regenmortel die renster is van Canyons ZCC eRacing team. Dan is er nog Mathijs Looman die dit jaar een van de drie finalisten is van de – wereldwijde – Zwift Academy en dus kans maakt op een plek bij het nieuwe Team NTT (voorheen Dimension Data). De kers op de taart is natuurlijk Mike Teunissen. Zijn seizoen kon waarschijnlijk niet beter, natuurlijk dankzij die droomstart in de Tour de France.

Het wordt al snel duidelijk dat er online ook hard gefietst wordt. Er ontstaat al snel een kopgroep met zo’n 15 man, inclusief Mathijs Looman. Mike Teunissen moet duidelijk nog een beetje bijkomen van zijn vakantie (“ik dacht dat het om een social ride zou gaan”), en rijdt tamelijk rustig op zijn tempo de Alpe op. Hij zal uiteindelijk ongeveer als 160e met Laura daar vlak achter over de streep komen. Willem doet het overigens ook niet onverdienstelijk door in het ‘linker rijtje’ te eindigen. Mathijs komt uiteindelijk met een laatste sprint als 8e boven.

Mathijs Looman kwam als eerste van de groep boven

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat indoorfietsen ook leuk kan zijn, maar dit soort avonden geven een nieuwe dimensie aan het fietsen in algemene zin. Je kan meedoen vanuit huis en jezelf meten met andere fietsers, maar ook live over de schouder van een prof meekijken met een zoutje en een biertje erbij. En dan kan je het tussendoor ook nog de hele avond ongegeneerd over fiets hebben!

Laura van Regenmortel als afvaardiging van het Canyon ZCC eRacing team

Canyon en Zwift slaan wel vaker de handen ineen. Zo hebben ze nu een actie waarbij 3 maanden (bijna de hele winter dus zo’n beetje) gratis Zwift krijgt bij de aankoop van een Canyon fiets. (Bekijk hier de algemene voorwaarden van de Canyon Zwift actie voordat je meteen een fiets koopt.)

Het was afzien, niet alleen voor Willem Dudok
Ook Mike Teunissen had het zwaar

Headerfoto van Yorit Kluitman, overige van Léon van Bon (prent foto uitgezonderd)