Als er een kleding merk is dat elke wielrenner kent is het wel Bioracer. Het merk dat heel veel wielerverenigingen voorziet van bedrukte wielerkleding en natuurlijk rijden nationale ploegen van zowel Nederland als België met de kleding. Een imago waar ze blij mee zijn, maar ze willen meer! Ze willen een merk worden dat ook met een eigen collectie bij verschillende fietsenzaken in de rekken komt te hangen. Zonder bedrukking, niet als teamkleding (al blijft dit altijd mogelijk).
Om dit te bereiken hebben ze het assortiment flink uitgebreid met een aantal interessante producten. Zo hebben ze het speedwear concept waarbij er aerojerseys en -pakken niet alleen meer voor de profs zijn. Ook zijn ze druk bezig geweest met de ontwikkeling van een waterafstotend shirt. Een tegenhanger op de welbekende Gabba jersey. Een speciaal soort garen wordt verwerkt in de producten waardoor deze waterafstotend zijn, maar ze zijn nog wel te bedrukken voor teamkleding. Laatste ontwikkeling is de pixeltechnologie. Met deze technologie wordt de kleding voorzien van reflecterend materiaal zodat je ook in het donker goed zichtbaar bent.
Van Bioracer kregen we een jas en lange broek uit de spitfire spring collectie. De spitfire spring collectie is ontwikkeld om ook tijdens koude en donkere omstandigheden te kunnen trainen. Zowel jas als broek zijn voorzien van fluorescerende vlakken met de zogeheten pixeltechnologie. Daarnaast zijn beide items ook water afstotend. Kortom; kou, regen en donker kunnen geen excuus meer vormen om niet op de fiets te stappen.
Jacket
Als we de jas uit de verpakking halen vallen de fluor-gele vakken goed op. Van afstand lijken de vakken fluorgeel, maar wanneer je dichterbij komt zie je de zilveren (fluorescerende) stipjes. Overigens is het niet zo dat het fluorescerende gedeelte ook per se fluor-geel moet zijn. De jas is ook verkrijgbaar met rode of zwarte panelen. De jas voelt dik aan maar is qua gewicht niet zwaarder dan andere winterjassen. Op de borst vind je rechts naast de rits het eerste fluorescerende paneel. Hier is het logo van Bioracer in verwerkt. Aan de linkerkant van de rits zit een klein zakje waar je bijvoorbeeld je mobiele telefoon of geld in kan bewaren. Op de schouders vind je aan beide kanten ook een fluorescerend paneel. Op de rug zitten drie klassieke zakken waarvan de middelste bestaat uit een fluorescerend paneel met daarin de tekst ‘make my day’. Het uiteinde van de mouwen is voorzien van strakkere manchetten. De jas voelt erg elastisch aan en bedoeling is ook dat deze goed en strak om je lichaam zit. Aan de binnenkant van de rits zit over de gehele lengte een gele flap die je beschermt tegen wind en regen die tussen de rits door zou kunnen komen. Slim, simpel maar doeltreffend! De stof waarvan deze jas is gemaakt is voor 75% winddicht. Hierdoor is het niet helemaal winddicht, maar wel ademend. De jas is dan ook bedoeld voor trainingen met hoge intensiteit en daarbij wil je jezelf uiteraard niet opblazen. Overigens heeft Bioracer in het assortiment ook wel 100% winddichte jassen. Naast winddicht is de jas ook waterafstotend, zoals we al eerder vermeldden.
Tight
De broek, of zoals Bioracer dit zelf noemt; tight, is een lange broek met bretels. De broek heeft een redelijk hoge voor- en achterkant en is, op de bretels na, geheel voorzien van regen en wind-protectie. Dus ook je achterwerk en onderrug blijven beschermd van wind en nattigheid tijdens de rit. In de knieholtes is de stof wat dunner zodat dit niet gaat knellen tijdens de rit. Aan de onderkant zit een siliconen gripper die de broek op z’n plek houdt. Op beide kuiten zitten wederom gele fluorescerende vlakken die oplichten in het donker. Aan de voorkant zijn de verschillende panelen d.m.v. gele naden aan elkaar genaaid. Het zeem dat erin zit, voelt erg dik en is naadloos. Wel is de zeem geperforeerd waardoor zweet goed afgevoerd kan worden.
De duisternis in…
Gezien de lengte van de dagen is dit de perfecte periode om bovenstaande items te gaan testen. En omdat de winter het behoorlijk laat afweten kunnen we nu perfect met een voor/najaarsoutfit op pad. Bij het aantrekken van de tight is deze wat aan de strakke kant. Met name rondom de enkel is de siliconen gripper erg strak. Dit zorgt overigens wel dat de broek goed op de plek blijft zitten, maar ik vraag me af of dit niet gaat irriteren. Je voelt goed de zeem en naar mijn idee is deze wat dikker dan anderen. Wanneer ik naar m’n fiets wandel heb ik een beetje het gevoel met een luier te lopen, maar gelukkig is dit slechts een gevoel en oogt het als een normale broek met zeem:). De jas zit prima en sluit bij het bovenlichaam mooi aan. Opvallend zijn dat de mouwen wat aan de wijde kant zijn. De manchetten daarentegen niet, deze zitten prima om de pols. Het zakje op de borst gebruik ik voor de telefoon, waar ik deze normaliter in een van de achterzakken doe. Bij het gebruik van de achterzakken valt op dat deze net zo elastisch zijn als de rest van de jas en hoe meer je hierin doet, hoe verder de jas aan de achterkant zakt.
Tijdens het fietsen merk ik geen moment dat de broek strak zit. De dunne stof in de knieholte zorgt ervoor dat ik prima kan trappen en evt. zweet heeft door de dunne stof geen kans om te gaan broeien. Het wegdek is nat maar zowel de broek als de jas houden me droog. Wel merk ik dat de siliconen gripper erg strak om de enkel zit. Niet pijnlijk, maar prettig vind ik het niet zitten. De zeem zit erg comfortabel en ondanks dat deze dik en groot aanvoelde schuurt het nergens en zorgt hij voor een prettige rit. Regen en wind krijgen met de broek geen kans om op je lichaam te komen, erg prettig! De jas daarentegen laat wel wat wind door. Zoals gezegd is deze jas voor trainingen met hoge intensiteit en daarbij doet hij prima zijn werk. Het feit dat er wat wind door komt zorgt ervoor dat je je niet opblaast en dat de warmte van je lichaam goed kan worden afgevoerd.
Wanneer je aan het trainen bent merk je zelf niets van de fluorescerende vlakken. Ik kan niet zien of de reflectie daadwerkelijk zijn werk doet wanneer er een auto op me af komt. Vooraf heb ik even een foto gemaakt met flits en daarbij is goed de werking van de pixeltechnologie te zien. Alle gele vlakken reflecteren het licht en dat valt op! Dit zorgt voor een veilig gevoel wanneer je in het donker op de fiets zit. De flap die achter de rits van de jas zit doet goed zijn werk en ook hier krijgt de wind geen kans. Overigens is bij het open en dicht doen van de jas wel even zaak dat je de flap aan de kant doet. De flap loopt namelijk een stukje door naar de voorkant van de rits zodat je niet je nekvel tussen de rits krijgt.
Op de video hier helemaal onderaan, nog na de foto’s krijg je een goed beeld van de pixeltechnologie. Let wel; de persoon in kwestie heeft een ander model jas aan, maar het materiaal is hetzelfde.
Bij thuiskomst kost het wat moeite om de broek uit te krijgen. De strakke enkelbanden zorgen ervoor dat ik eerst even moet gaan zitten voordat ik de broek helemaal uit kan doen. De gele vlakken op de kuiten zijn besmeurd met viezigheid dat opspat van de weg en helaas is dit na een reguliere wasbeurt nog steeds het geval.
Pluspunten
+ Wind en waterdicht
+ Pixeltechnologie (fluorescerende vlakken)
+ Comfortabele zeem
+ Gebruik van dunnere stof bij knieholte en bretels
+ Looks
+ Extra zak op de borst
Minpunten
– Strakke enkelbanden
– Wijde mouwen
– Kwetsbare kleur
– Elastische zakken
Conclusie
De Spitfire Spring set is een erg prettige aanvulling op je fietskledinggarderobe. De wind- en regenprotectie van de broek is erg prettig en zorgt ervoor dat je benen lekker warm en droog zijn. Ook aan de achterkant krijgt opspattend water geen kans om door te dringen tot je zitvlak en/of zeem. Door de dunnere stof in de knieholte kan warmte afgevoerd worden. De dikke zeem voelt in het begin wat onwennig maar is erg comfortabel. Met name bij lange ritten ga je hier veel plezier van hebben. De gripper om de enkel is erg strak en zorgt in mijn geval voor irritatie, wellicht dat een rits een beter optie was geweest om de broek goed te laten aansluiten.
De jas sluit om het lichaam goed aan. De manchetten sluiten goed aan en houden de mouwen op de plek, al hadden de mouwen zelf wat strakker gemogen. Als je de jas gaat gebruiken is het verstandig om te bedenken wat voor soort training je gaat doen. Voor trainingen met een hogere intensiteit (daar waar de jas ook voor is bedoeld) is de 75% winddichtheid perfect. Mocht je de jas ook gaan gebruiken bij rustige trainingen is dit geen probleem, maar dan is een extra windstopper wellicht een handige aanvulling. De waterafstotende stof doet goed zijn werk en je bent prima beschermt tegen de regen. Wellicht het grootste minpunt wat mij betreft is het feit dat de gele vlakken na een keer gebruik al niet meer schoon te krijgen zijn. De fluor-gele kleur is erg mooi, maar dus ook erg kwetsbaar. De zwarte of rode variant zal wat dat betreft waarschijnlijk een stuk beter schoon te houden zijn!
Specificaties
Spitfire spring jacket
Getest in maat S
Prijs: EUR 119,-
Spitfire wintertight
Getest in maat M
Prijs: EUR 109,-
Testpersoon is 1.78 meter en weegt 66 kg.
Meer info via Bioracer