Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl

Een aantal jaren geleden was hij daar ineens, de ‘Gabba’. Binnen no-time een fenomeen in het peloton. Renners lapten sponsorbelangen aan hun laars en trokken toch een Gabba aan bij regenachtig weer, zoals bij Milaan-San Remo. Castelli noemt het ‘foul weather race equipment’,  tot stand gekomen met de hulp van oud-prof Gabriel Rasch. In 2009 kwam hij met het idee om een passende stretch regenjas te ontwikkelen met korte mouwen voor de voorjaarsklassiekers. Overigens is Gabba de bijnaam van dhr. Rasch en dat beantwoord dan ook de vraag waar de naam vandaan komt. De Gabba is niet alleen goed voor regenachtig weer maar ook tegen kou en wind. Belangrijkste aspect hierbij is dat het een ademende jas is zodat oververhitting verleden tijd is.

De mannen van Wolvenberg waren zo vriendelijk om een Gabba voor ons te regelen die tijdens de Giro delle Dolomiti getest kon worden. Het weer in de Dolomieten is immers erg onvoorspelbaar, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn!

Eerste indruk
Wanneer ik de Gabba uitpak valt meteen het gewicht op. Maatje M weegt slechts 250 gram, terwijl ik in de veronderstelling was dat een jas als deze wel meer zou wegen. Hij oogt klein en de mouwen zijn langer dan een normaal shirt. Ik noemde het net een jas, echter is jersey een beter benaming. Zo is hij immers ontwikkeld, als een wind en waterafstotende jersey voor in de koers. Een hoge kraag met geperforeerde stof aan de binnenkant en verder een compleet zwarte jersey met het Castelli logo op de borst. De Gabba is erg netjes afgewerkt en de stof is redelijk dun. Dikker dan een normale jersey maar bij lange na niet zo dik als de stof die vaak voor winterjassen wordt gebruikt. Aan de achterkant zitten er drie zakken op en een extra ‘storm-flap’ die je achterwerk beschermt tegen opspattend water. Onderaan de ‘storm-flap’ zitten een reflecterende band. De zakken zijn alle drie voorzien van een metalen ringetje, al heb ik nog geen idee waarvoor deze is. Op de voorpanelen vinden we nog een Gore Windstopper logo en het Gabba logo inclusief een Noorse vlag, als verwijzing naar Gabriel Rasch.

De website van Castelli geeft aan dat de Gabba een fully aero, fully breathable en fully protected item is. Geschikt voor dagen in regen, wind en temperaturen tussen 10 en 18 graden.

In de praktijk
Voordat ik vertrok naar Italië heb ik de Gabba thuis eerst even aangepast. Zoals gezegd oogt hij klein maar wanneer je de Gabba aan hebt merk je daar niets van. De stof rekt mee en zorgt ervoor dat hij prima aansluit en zit als een jersey. De mouwen zijn wat langer en vallen tot net boven de ellebogen. Bij het uittrekken merk je de stretch en blijven de mouwen om m’n arm zitten waardoor het uittrekken iets moeilijker gaat.

Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl

Tijdens de beklimming van de Stelvio laat het weer ons in de steek en kan ik de Gabba goed testen. Een graad of 20 in het dal, regen en natte straten vormen het weerbeeld van vandaag. Op 2.200 meter hoogte zal de temperatuur niet boven de 10 graden komen, dus de omstandigheden zijn perfect voor een Gabba. Eenmaal aan de start zie ik meerdere mensen met hetzelfde idee. De regen die valt blijft op de jas liggen en de windstopper doet perfect z’n werk. In het dal, waar de snelheid nog rond de 30 km/h ligt heb je niet door dat je een ‘regenjas’ aan hebt. Om me heen hoor ik geklapper en zie ik regenjassen als parachutes, maar niet bij mij! De Gabba zit perfect om het lichaam en klappert of wappert nergens. De flap aan de achterkant houdt m’n achterwerk mooi droog zodat ik niet na vijf minuten al op een natte zeem zit. De zakken zijn erg prettig, want niets is irritanter dan onder een jas wat uit je zakken te moeten halen. De stof is ademend en voert vocht af naar buiten. Mijn lichaamstemperatuur blijft prettig en het zweet wordt goed afgevoerd. Klein minpuntje is dat hierdoor spullen in de zakken wel vochtig worden. De zakken zijn van hetzelfde materiaal, wellicht ook dat daarom de gaatjes erin zitten, maar wanneer ik wat te eten wil pakken merk ik dat alles vochtig is in m’n zak. Dit kan zweet zijn, maar kan ook regen zijn dat van de rug van de jas afloopt en de zakken in druppelt.

Gedurende de week in Italie heb ik de Gabba meerdere malen met erg veel plezier gebruikt. Vanwege vele kilometers op grote hoogte en mijn reputatie als kou-kleum op de fiets heb ik de Gabba ook gebruikt als reguliere jersey. Oke, in het dal met 30 graden is hij te warm en heb ik de rits geheel geopend, maar tijdens de afdalingen werkt hij perfect als windstopper en houdt je lichaam lekker op temperatuur. Overigens droeg ik de Gabba dan direct over een ondershirt. Vanwege de zakken op de rug is een jersey dan overbodig. Tijdens deze ritten waarbij het niet regende bleek dat het vocht in de zakken afkomstig is van m’n lichaam. Ook nu waren de items die ik uit m’n zakken haalde vochtig.

Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl

Even de Gabba meenemen mocht het onderweg gaan regenen is niet echt een optie, hij is niet compact op te vouwen. In Italië waren een aantal mensen die fietsten met een rugtas en op die manier de Gabba constant bij zich hadden maar hij past dus niet in de achterzak van je jersey. Kortom, het is wel Gabba of geen Gabba!

Pluspunten
+ Waterdicht/waterafstotend
+ Aero-fit; wappert niet
+ Ademend
+ Houdt lichaam goed op temperatuur
+ Drie zakken
+ Storm-flap
+ Bruikbaar in veel omstandigheden

Minpunten
– Te groot om mee te nemen
– Spullen in zak worden vochtig

Conclusie
De Gabba is echt een goede aanvulling op je fietskleding-garderobe. Vanwege de ademende werking kan hij tijdens veel weersomstandigheden worden gedragen. Het hoeft niet per se te regenen om de Gabba aan te doen en je zou bijna zeggen dat hij is gemaakt voor het Nederlandse en Belgische voor en najaar. De korte mouwen zijn eventueel aan te vullen met nanoflex armwarmers zodat je gehele bovenlichaam waterdicht is ingepakt. Het zit als een normale jersey en blaast zich niet op vanwege de wind. De zakken op de rug worden wel vochtig doordat zweet naar buiten toe wordt afgevoerd. In eerste instantie lijkt 150 Euro duur, maar het plezier dat je van de Gabba hebt tijdens het fietsen is het meer dan waard. Prijs-kwaliteit verhouding is naar mijn mening erg goed met name omdat de Gabba niet alleen maar een regenjas is.

Details
Castelli Gabba WS ‘foul weather race equipment’, korte mouw
Getest in maat M. Verkrijgbaar in maten S t/m 3XL
Prijs: EUR 150,-

Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl
Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl
Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl
Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl
Castelli Gabba WS jersey | Racefietsblog.nl

Via Wolvenberg