Heb ik weer hoor. Een test van een product dat nergens mee te vergelijken is. Want zeg nou eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst een wielerbroek mét baselayer in één gezien?
Want dat is precies wat de Fransen van Café du Cycliste gemaakt hebben in de vorm van hun nieuwe toevoeging op, hun al best bijzondere, lijn van wielerkleding waaruit wel al eerder twee shirts testten. Antoinette (alle kledingstukken krijgen Franse vrouwennamen bij dit merk) is een behoorlijk uniek ontwerp dat vooral bedacht is met de warme zomerdagen zoals we ze nu beleven in het achterhoofd. Het idee is namelijk dat een base layer die je zweet als het ware afvoert zo dicht mogelijk op je huid moet zitten, net als je wielerbroek dus. Waarom zou je twee verschillende kledingstukken half over elkaar heen dragen als het ook in één kan dachten ze daar aan de Côte d’Azur.
Eerste indruk.
Ook deze keer is het kledingstuk mooi verpakt in een degelijke plastic ritszak met vrolijke fietsprint. Wat direct opvalt is het geringe gewicht van de hele combinatie van broek en shirt en de nogal opvallende bruin/witte strepen van de baselayer. Het is een verwijzing naar de outfits van zogenaamde strong men in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hierdoor valt het kledingstuk direct op. De bruine band aan de rechterpijp met het Café du Cycliste logo is een subtiel detail waardoor de broek toch nog steeds lichtelijk opvalt als je een gewoon shirt over de baselayer laag aantrekt. Ook dit keer is het niveau van de afwerking weer hoog. Een goede zeem van het Italiaanse Cytech (wordt o.a. ook gebruikt door BlueOn Bike), mooi afgewerkte naden en bijvoorbeeld de superstrakke silicone grippers die de pijpen op hun plek houden laten zien dat dit kledingstuk niet alleen voor, maar ook door fietsers bedacht is.
Zweten maar.
Gelukkig is de zomer van 2014 lekker warm, een mooi moment om deze combinatie uit Zuid Frankrijk eens te testen. Want de baselayer is volledig van mesh-achtig polyamide materiaal gemaakt. Een beetje doorzichtig dus en nog het best vergelijkbaar met de zomerse base layers zoals je die misschien ook van Rapha of Craft kent. Hierdoor wordt zweet ook echt snel afgevoerd van je lichaam naar de laag lucht tussen je gewone shirt en de base layer. Resultaat: zelfs bij stevig doorrijden in hogere temperaturen (denk gemiddelde van 30 km/uur bij een graad of 27) blijf je voor je gevoel best lekker koel aanvoelen. Antoinette deed haar werk opvallend goed in vergelijking tot de base layers die ik normaal gebruik, aangezien ik het meestal best snel al behoorlijk warm krijg. Ook de befaamde terras-test (hoe plakkerig voel je als je even afstapt van de fiets en gaat zitten voor een espresso) gaat haar goed af. Geen moment voel ik me oncomfortabel en zelfs tijdens een terras-sessie in de avonduren blijf ik na het fietsen prima op temperatuur. Dat wil zeggen ik koel niet af op een manier waardoor ik het aan shirt zit te plukken en bestel graag nog een biertje, test geslaagd!
Tijdens het fietsen valt vooral het draagcomfort op. Doordat je nergens randen hebt die in de weg zitten voelt het alsof je een soort goedzittend olympisch zwempak aanhebt. Ook de goed afgewerkte rits die over de hele voorkant van het shirt loopt (waardoor toiletstops ook geen probleem vormen) met een fijne, zachte beschermende flap maken dat je de combinatie graag aantrekt. Enige kleine minpint is dat de base layer net iets minder comfortabel over mijn schouders zit dan de wielerbroeken die ik normaal draag (Assos of Castelli). Maar dit valt eigenlijk alleen op als je staat of rondloopt, zodra je op de fiets zit voel je daar niets meer van en past alles perfect.
Rijden maar.
Wat wel ietsje moeilijker gaat: de combinatie aantrekken. Dit komt vooral door de laser gesneden grippers aan de onderkant van de broekspijpen. Hierdoor plakken de pijpen een beetje aan elkaar als je ‘m aantrekt. Geen onoverkomelijk probleem, maar wel iets om rekening mee te houden als je een keer haast hebt omdat je fietsmaten als op je staan te wachten. Heb je Antoinette eenmaal aan, dan zit ze als gegoten. Race-fit noemt CdC dat, wat evenveel betekent als dat zowel shirt als broek goed strak zitten, ben je meer van de wapper-shirts dan moet je er misschien nog even over na denken. Wat ik er prettig aan vind is dat je je op de fiets best wel aero voelt (mits je gewone shirt weer niet te wijd is natuurlijk). Of je er ook tijdswinst door boekt betwijfel ik, maar het is best fijn om er voor je gevoel strak uit te zien op je fiets toch?
De broek functioneert ook prima. De zeem is er één die bedoeld is voor lange en warme ritten. Hij is zacht en stevig tegelijk, ik fiets er prima mee door, maar zoals we in eerdere broeken-tests hebben aangegeven is dit best persoonlijk. Verder blijft de broek mede dankzij die gekke grippers wel prima op zijn plek zitten. Ik was nog even bang dat de broek toch wat warm zou zijn omdat ‘ie rond je middel net iets hoger doorloopt dan de gemiddelde fietsbroek, maar in de praktijk heb ik er geen moment last van gehad. Een prima broek dus die in combinatie met de base layer goed tot zijn recht komt tijdens de zomerse dagen.
Pluspunten:
+ Zeer comfortabele combinatie tijdens het fietsen
+ Kwalitatieve en duurzame materialen
+ Eigenzinnig ontwerp en uitstraling
Minpunten
– Comfort van base layer tijdens staan/lopen
Conclusie
Wat er uitziet als een gek boevenpak blijkt in de praktijk eigenlijk een hele slimme en goedwerkende combinatie van twee kledingstukken. Gevoelsmatig mooi meegenomen: Antoinette is made in Europe (Albanië), waar een ander premium merk als Rapha vandaag de dag toch bijna alles in China laat maken. De eigenzinnige styling (en best subtiel als je er een shirt over heen draagt) bevalt mij wel. Draagcomfort en afwerking zijn beide van hoog niveau. Er is ook een Antoinette voor dames die van lekker doorrijden in de zomermaanden houden. Mist er nog een comfortabele en sportief zittende broek én/of base layer voor tijdens de warme dagen in je wielerkledingkast? Dan is deze unieke combinatie misschien best een heel goede investering.
Prijs: € 180,-. Online te bestellen via de Café du Cycliste website. De Antoinette fietsbroek and base layer combi hebben we getest in maat M.
Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 76kg en draagt meestal een medium (Assos) of large (Castelli).