Een goede basis, het lijkt zo logisch. En toch moet ik bekennen dat ik jaren tegen deze gedachte gezondigd heb. Ik fietste namelijk tijdenlang in het verkeerde ondershirt.

Zoals misschien wel meer fietsliefhebbers schrok ik aan het begin van mijn ‘wielercarrière’ soms van de prijs van gespecialiseerde kleding. In mijn geval gebruikte ik de eerste paar jaar gewone hardloopshirts die ik nog had liggen als onderlaag als ik op de fiets stapte. Volgens de verpakking zouden ze moeten ventileren en mij droog en koel houden. Terugkijkend kan ik zeggen dat ze dat helaas niet echt deden. Ze plakte aan mijn lijf, en zodra je stopte met fietsen voelde je al snel (zeker met dit huidige Nederlandse zomerklimaat) de kou op je huid.

Toen ik het fietsen iets serieuzer ging nemen kwamen er ook zogenaamde ‘base layer’ shirts. Meestal van Italiaanse komaf, en daar zweer ik eigenlijk sindsdien bij. Ze zitten als een tweede huid, houden me warm als het nodig is en brengen daadwerkelijk verkoeling mocht het onverhoopt een keer warm worden in ons land.

Stay Cool
Ik was dus best benieuwd toen Craft onlangs met een nieuwe lijn die Craft Stay Cool heet kwam. De website belooft dat de shirts me koel houden als het nodig is, in dit geval boven de 15 graden celcius. De shirts (we testten een gewoon en een mesh shirt waarbij het mesh shirt extra licht is) komen in kekke doosjes en voelen lekker zacht en licht aan. De naden zijn van die mooi afgewerkte die niet kriebelen en op strategische plaatsen (vooral rugpand) heeft het gewone shirt ook mesh panelen. Eerst indruk is goed, hoewel ze qua stof toch iets synthetischer aanvoelen dan de shirts waar ik fan van ben. De beide shirts voelen op je huid hetzelfde, al is de Craft cool mesh superlight versie voor de nog hetere zomers dan het “gewone” Craft cool shirt.

Volgens het label zijn de shirts gemaakt van hexa-continue draad. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe dat er uit ziet of wat het is, maar, het werkt! Het label heeft het over kanalen in de stof die vocht afvoeren van je lichaam naar buiten…. wacht eens, dat stond ook op mijn hardloop shirts! Gelukkig maken deze shirts hun high-tech belofte waar. Ik heb de ondershirts helaas niet onder tropische omstandigheden kunnen proberen, maar de dagen dat het warm was deden ze hun werk. Ik voelde me zelfs na stukken tegen de wind in trappen niet plakkerig worden.

Terras-test
Ook de terras-test doorstonden de shirts. In plaats van koude rillingen die ik vroeger in mijn hardloopshirts had voelde ik me nu eigenlijk best comfortabel. En dat terwijl het eigenlijk helemaal geen terras-weer was. Maar ja na het fietsen wil je meestal niet direct een kroeg in voor je post-rit koffie/biertje. Bijkomende ervaring was dat de shirts lang ‘fris’ bleven ruiken. Merino is een natuurlijke stof met deze eigenschap, maar deze synthetische variant komt best in de buurt qua fietser-geur-verdrijvende capaciteiten. De shirts maken deel uit van een uitgebreide collectie van shirts die je juist koel of juist warm houden. Deze Craft Stay Cool shirts komen qua kwaliteitsbeleving en werking bijna in de buurt van mijn Italiaanse raspaardjes, maar ze zijn veel vriendelijker geprijsd, en dat is iets dat in dit huidige klimaat ook weer mooi meegenomen is.

Pluspunten
– lichtgewicht shirts
– prima pasvorm voor Nederlandse verhoudingen
– werkt zoals label belooft

Minpunten
– stof voelt licht synthetisch aan
– shirts zijn wel heel praktisch uitgevoerd, weinig franje

Conclusie
Prima base layer shirt voor de Hollandse zomer (of mediterrane lente/herfst). Sluit aan zonder te knellen, afwerking is prima en shirt werkt zoals beloofd. Enige is dat ze er ietwat ‘basic’ uitzien, van mij mag er in het design wel ergens een bijzonder detail in verwerkt worden. Voor Hollandse zomers zou ik voor de gewone versie gaan. De Mesh variant is wat mij betreft echt voor 25 graden plus.

Details
Craft Stay Cool (lichtgewicht/mesh) ondershirt
Getest in maat M
Prijs: € 39,95 (inclusief verzendkosten)
www.sportswearonline.nl

Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een medium Campagnolo ondershirt