
Het lijkt een reguliere fietsbril, maar deze Julbo Evad.2 met Spectron lens is geen standaard fietsbril. Zelf noemt Julbo het een connected bril, die met een head-up display real-time data laat zien. Je kent het principe misschien wel van een moderne auto, waar bijvoorbeeld de snelheid boven je dashboard wordt geprojecteerd. En dat is precies wat deze Julbo Evad.2 ook doet. In de bril zit een kleine projector, die je gewenste gegevens in je zichtveld projecteert, zodat je niet meer naar beneden hoeft te kijken.

Julbo Evad.2 met Spectron lens
De Julbo Evad.2 is een multisportbril die je onder andere kan gebruiken tijdens het fietsen. Je kan hem naast de fiets ook prima gebruiken in het dagelijks leven of tijdens het hiken of hardlopen, volgens Julbo. De bril is uitgerust met een Spectron3 lens die we eerder hebben getest in de Julbo Edge fietsbril. Helemaal hetzelfde is dit niet, aangezien de kleur van de lens bij deze Evad.2 bril paars/blauw is. Maar deze lens is ook een categorie 3 lens en deze is bedoeld voor overwegend zonnige dagen. De lichtdoorlatendheid is 12%, waarmee hij veel bescherming biedt tegen felle zon. De lens kan je niet wisselen, aangezien de techniek voor het head-up display hierop zit. Daarnaast heeft de lens ook een speciale coating zodat de projectie zichtbaar is.

De bril weegt 47 gram op onze weegschaal. Voor een reguliere bril is dit aan de zware kant, maar in deze bril zit natuurlijk flink wat techniek verwerkt. Het hoge gewicht is dan ook simpel te verklaren door de bijkomstigheid van een accu, projector en bluetooth module om te kunnen projecteren. Het montuur van de bril is aan de bovenkant van de lens transparant gekleurd. De pootjes zijn antraciet gekleurd en hebben een grip-tech-rubberlaagje. Dit moet zorgen voor voldoende grip om de bril op z’n plek te houden. Het scharnierpunt van de pootjes is metallic blauw met een wit Julbo-logo. Dit kleurt dan weer mooi bij de kleur van de lens.
Head-up techniek verwerkt in de lens
Tot zover klinkt het nog als een gewone bril en zo ziet het er aan de voorkant ook uit. Maar aan de achterkant van de lens, of binnenkant van de bril, zie je dat het gaat om een bijzondere bril. Rondom de verstelbare neusvleugel zit namelijk de techniek om ervoor te zorgen dat er gegevens kunnen worden geprojecteerd. Voor de oplettende kijker: je kan inderdaad aan de voorkant van de lens een klein schroefje zien waarmee het systeem vastzit. Midden op de lens zit een zwart blokje en dat is een sensor waarmee je kan ‘swipen’ in je gegevens op je display.

De techniek van het head-up display is verwerkt in een module, die via een spiegeltje gegevens op de lens projecteert. Bovenop de module zit een knopje om de bril aan en uit te zetten. Daaronder zie je vier koperen puntjes, waar je de magnetische USB-oplader aan kan koppelen.
De eerste keer dat je de bril opzet merk je dat de module een deel van je zicht wegneemt. Je ziet aan de binnenkant namelijk die module zitten. Dit is in het begin even wennen en na een paar minuten merk je dit al niet meer. Je kijkt immers niet naar de module, maar voor je uit.
ActiveLook
Om gegevens in beeld te krijgen via je head-up display moet je de bril koppelen aan een device dat ActiveLook ondersteunt. ActiveLook is de ontwikkelaar van modules voor head-up displays. Met de bijbehorende app kan je de module instellen en naar persoonlijke voorkeur instellen. Dit gaat via een Bluetooth-connectie. Als je de app downloadt en de bril/ActiveLook-module hebt gekoppeld, neemt de app je stap voor stap mee in de instellingen. Zo kan je het head-up display instellen qua lichtsterkte, de schermpositie aanpassen en zie je hoeveel batterijpercentage je nog hebt.

Deze app kan je gebruiken als sport-app om je rit bij te houden, maar je kan er ook voor kiezen om je fietscomputer, smartwatch of sporthorloge te koppelen. In mijn geval heb ik de bril gekoppeld aan mijn iPhone om alles in te stellen, en voor onderweg heb ik de bril gekoppeld aan mijn Garmin Edge 840. Hiervoor moet je in de Connect IQ-app van Garmin de ActiveLook-app downloaden voor je device. Het is wel handig om te weten dat de bril maar één connectie tegelijkertijd kan maken. Zo had ik de ActiveLook-app nog op de achtergrond draaien op mijn telefoon, waardoor er geen verbinding met mijn Garmin tot stand kon worden gebracht.
Het instellen en aanpassen via de ActiveLook-app is eenvoudig, en de app loodst je hier makkelijk doorheen. Het koppelen van je Garmin device kost wat meer tijd. Zoals gezegd heb je hier de ActiveLook-app nodig die je downloadt in de ConnectIQ-appstore en deze werkt iets omslachtiger. Zo moet je namelijk eerst een ActiveLook-gegevensveld instellen op je device en daarna je voorkeur van gegevensvelden aangeven met nummers in de app. In de handleiding staat een tabel met corresponderende nummers voor bijvoorbeeld hartslag, snelheid, vermogen of afstand. Met deze nummers creëer je als het ware een code, die je in de ConnectIQ-ActiveLook-app ingeeft, voor de juiste weergave van gegevens in je display. Als alles dan gesynchroniseerd is kan je ermee op pad.

Met Head-up display op pad
Het lijstje met elektronica dat geactiveerd moet worden voor je op pad kan, wordt hiermee wel weer wat langer. En je hebt weer een extra batterij waarvan je moet zorgen dat hij voldoende is opgeladen. Nu gaat de batterij van deze Julbo Evad.2 wel erg lang mee, ondanks dat hij niet heel groot is omdat hij in de module verwerkt zit. Volgens Julbo gaat de batterij 12 uur mee en ik merk dat tijdens een rit van 2 uur er nog geen 20% batterij verbruikt is.
Voordat ik nu op pad kan zet ik m’n Garmin aan, koppel ik de vermogensmeter, haal ik de Di2-groepset van stand-by en zet ik de Julbo Evad.2 aan. Nog een laatste check of de app op mijn telefoon uit is, zodat hij kan koppelen aan mijn Garmin en ik kan gaan rijden. En dan blijkt dat zo’n bril best handig kan zijn, want terwijl ik de oprit afrol staat er in beeld ‘Ready?’. Ik heb mijn Garmin nog niet op record gezet, en zodra dat is gebeurd worden de gegevens weergegeven.

Je merkt bij het dragen van de Julbo Evad.2 dat hij zwaarder is dan een reguliere fietsbril. Daarnaast moet ik echt de eerste kilometers even wennen aan het feit dat er constant gegevens in beeld staan. Het leidt je in het begin een beetje af maar dat komt vooral omdat het nieuw is. Ik zie dat de gegevens met een kleine vertraging doorkomen ten opzichte van mijn Garmin, maar dit valt me op omdat ik uit automatisme nog naar beneden kijk. Om mijn vermogen, snelheid en hartslag te zien, hoeft dit helemaal niet. Na een klein half uurtje, merk ik dat ik eraan gewend ben want ik kijk vooral langs de gegevens. Als ik wil weten wat bijvoorbeeld mijn hartslag is, focus ik even daarop en daarna kijk ik weer ‘in de verte’. Dit gaat heel intuïtief.
Wanneer ik een grote straat wil oversteken en zijwaarts kijk, merk ik op dat ik tegen de module aankijk. Ik moet mijn hoofd wat verder draaien ten opzichte van een gewone bril omdat de module wat meer van je zicht wegneemt als je zijwaarts kijkt. Als ik een stukje door een dorp rijd vind ik dit wel wat in de weg zitten, aangezien je dan veel links en rechts moet kijken vanwege drukte en zijstraten. Als ik weer op rustige wegen rijd waarbij je vooral lekker vooruit kan kijken is dit geen probleem.

Het is even wennen
In totaal kan je 12 verschillende gegevens weergeven, verdeeld over vier schermen. Je kan hier handmatig doorscrollen door met je hand voor de sensor langs te zwaaien. Dit ziet er een beetje vreemd uit, en ik kan me voorstellen dat mensen denken dat je gek bent als je telkens met je hand voor je hoofd wappert. In de praktijk doe ik dit ook niet heel vaak, en kies ik voor een scherm met de belangrijkste gegevens. Om te swipen moet je wel je hand heel dicht langs de sensor halen, anders reageert hij niet. Je hoeft de sensor of bril er niet voor aan te raken, dus je lens blijft schoon.
Als het tijdens een van de ritten begint te regenen, merk ik dat de gegevensvelden verspringen doordat er druppels op de sensor komen. Hierdoor heb ik af en toe verkeerde gegevens in beeld, al is dat bij een toerritje voor mij geen ramp. Als ik de bril gebruik om mee te gaan trainen is het handig dat ik een timer en mijn vermogens in beeld heb. Zeker bij serieuze blokken-trainingen hoef ik dan niet op hoge snelheid naar beneden te kijken op het scherm van m’n Garmin. Aan het eind van de training zie ik dat de gegevensvelden wat meer door het beeld schommelen. Althans, zo ziet dat eruit maar het is gewoon de vermoeidheid waardoor ik mijn hoofd niet meer goed stil kan houden.
De Spectron3 lens hebben we eerder al getest bij de Julbo Edge bril, en hier was Joost al erg over te spreken. Ook ik heb al vaker met deze lens gereden, en bij heldere omstandigheden is dit een fijne lens met veel zicht en hoog contrast. Ondanks dat hij ‘maar’ een lichtdoorlatendheid heeft van 12%, kan ik hier ook prima mee gravelen.

Wel merk ik onderweg dat de bril wat afzakt. Het is wat warmer dus ik zweet wat meer en door het gewicht zakt de bril dan langzaam af. Als ik de bril dan weer terug omhoog duw, kom ik voor de sensor en verspringt hij naar het volgende gegevensveld. Je kan de bril makkelijk aanpassen met de verstelbare neusbrug en pootjes, zodat hij goed op je hoofd zit. Dit werkt goed, al voorkomt dit niet helemaal dat hij afzakt bij veel hobbels of als ik even naar beneden kijk.
Specificaties
Julbo Evad.2 Spectron
Multisport bril met head-up display
Lens: Spectron 3
Kleur: Shiny translucent – grijs/blauw/zwart
Prijs: € 349,-
Gewicht: 47 gram (zelf gewogen)
Conclusie
Fietsen met de Julbo Evad.2 is erg wennen. Als je met deze bril op pad gaat moet je jezelf even de tijd gunnen om hem goed in te stellen en eraan te wennen. Het head-up display biedt erg veel mogelijkheden, zodat je niet meer naar je fietscomputer hoeft te kijken. Qua prijs is € 349,- voor een bril veel geld, maar gezien de techniek van het head-up display had ik verwacht dat deze bril duurder zou zijn. De module in de bril neemt iets van je zicht weg, waarbij je vooral in drukke omstandigheden wat meer je hoofd moet bijdraaien om het verkeer te overzien. Dit heeft even tijd nodig, maar je raakt er aan gewend.
Wat betreft het gewicht zie ik nog wel wat ruimte voor verbetering. Al zal dit vooral liggen bij de ontwikkelaar van de ActiveLook-module. De lens in deze bril is de fijne Spectron3 die vooral in zonnige omstandigheden fijn is. Maar je kan hem ook prima gebruiken in het bos, als het een mooie zonnige dag is. Qua techniek is dit een vooruitstrevende bril en denk ik dat we dit in de toekomst meer gaan zien. Zeker als ze de techniek doorontwikkelen en finetunen. Voor nu is het vooral een bril voor mensen die gek zijn op gadgets en graag nieuwe dingen proberen.
Via Julbo