Het weer van afgelopen voorjaar maakte de keuze voor de juiste fietsbril niet heel makkelijk. Zeker als je af en toe nog het bos induikt voor een rondje op de gravelbike is een donkere zonnebril vaak te donker en als de zon er door komt, is een bril met transparant glas ook niet prettig. Een bril met photochromatische (meekleurende) lens kan dan uitkomst bieden. Julbo stuurde ons hun laatste Frequency bril op met Reactiv lens. Een lens die mee kleurt met de lichtintensiteit van het moment.

Goed met lenzen – RX Lab

In de fietswereld is Julbo nog niet zo bekend, maar het Franse merk draait in de bergsport en outdoor-wereld al heel wat jaren mee. Sterker nog, de eerste bril stamt al uit 1888 en in het begin van 1900 was daar met de eerste gletsjerbril die de ogen van de ‘christalliers’ rond Chamonix beschermde tegen de schitteringen bij het uithakken van kristallen en mineralen.

Dat er wat kennis en ervaring in het bedrijf zit, is dan ook geen verrassing. Dit gebruiken ze nu dus ook voor brillen voor op de fiets, met hun Spectron en Reactiv lenzen. De Spectron lens testte Joost al in de Julbo Edge bril en daar was hij erg over te spreken. Deze Frequency bril is zoals gezegd voorzien van een Reactiv 0-3 high contrast lens. Deze fotochromatische lens kleurt mee op basis van de uv-straling van de zon. De cijfers 0-3 geven aan dat deze lens kan variëren van een lichtdoorlatendheid van 8% tot 87%.

Vanaf komende zomer zit deze bril ook in het RX Lab programma van Julbo. Dit is het programma van Julbo waarbij je de lens van je bril op sterkte kan laten maken. Niet gek, gezien het feit dat pakweg 65% van de mensen een correctie nodig heeft in de vorm van een bril of contactlenzen. Julbo’s eigen opticiens in Frankrijk kunnen zowel fotochromatische als normale lenzen in een vaste kleur op sterkte maken. Ze kunnen deze ook multifocaal (leesgedeelte) of enkelvoudig op sterkte produceren. Daarnaast zijn er ook gepolariseerde glazen beschikbaar. Hier hangt wel een ander prijskaartje aan dan een standaardbril en dat begint bij € 299,- voor een complete bril. Uitgezonderd de Edge, zijn alle brillen van Julbo beschikbaar in het RX Lab programma.

Frequency bril met Reactiv lens

De bril die wij testen is de Frequency met zoals gezegd de Reactiv 0-3 high contrast lens, zoals hij ‘standaard’ in de collectie zit. Hij weegt op onze weegschaal 18 gram en dat is echt heel licht. De bril heeft een slank montuur dat in dit geval een transparant donkerblauwe kleur heeft, en ik vind het daardoor een heel mooi subtiele bril. Het kunststof van het montuur is gemaakt van Rilsan en dat is een polymeer dat wordt gemaakt met natuurlijke olie dat wordt gewonnen uit de castorbonen. De neusvleugel en de binnenkant van de pootjes zijn voorzien van rubber, zodat de bril goed op z’n plek blijft zitten en niet kan gaan afglijden.

De lens verandert dus van kleur en als de zon erop schijnt kleurt hij rood/bruin en beschermt hij tot 87%. Hij heeft een anti-fog coating en moet hiermee voorkomen dat hij beslaat. De lens voelt aan de binnenkant stroef aan, en er zit een klein randje in de lens. Die stroeve binnenkant is de anti-fog coating van de lens. De les is uit één stuk gemaakt al lijkt het alsof er twee heel dunne lenzen als het ware op elkaar zijn geplakt, maar als je de bril op hebt zie je daar uiteraard niks van. Aan de bovenkant zit er tussen de lens en het montuur een opening voor ventilatie.

Waar ik zelf erg benieuwd naar ben is hoe de lens zich ‘gedraagt’ bij donkere weersomstandigheden en in bosrijke omgeving. Mijn ervaring met fotochromatische lenzen is dat ze vaak net een tint te donker blijven om in een donker bos alles goed te kunnen zien. Dit is dan ook de reden dat ik liever met een ‘clear’ lens rijdt. Bart van Julbo herkende wat ik hiermee bedoelde, en dat is ook de reden dat ik de bril met Reactiv 0-3 high contrast lens test. Daar waar veel fotochromatische lenzen een lichtdoorlatendheid hebben van minimaal 15%, is dit bij deze Julbo Reactiv lens 8% waardoor hij dus meer licht door zal laten in donkere omstandigheden.

Hoog contrast en goed zicht

Als ik de bril uit het doosje haal, zie ik de lens in de meest lichte kleur, maar vrijwel direct wordt de lens al donkerder. Het daglicht dat op kantoor naar binnenvalt zorgt ervoor dat de lens zich meteen aanpast. En dat terwijl het een bewolkte dag is en de zon niet eens zichtbaar is. De buitenkant van de lens veranderd in een rood-bruine lens. Als ik de bril opzet wordt mijn zicht een tintje bruiner. De high-contrast lens valt op, doordat je inderdaad merkt dat het contrast verhogend werkt. Zo zijn de blaadjes aan de bomen net wat scherper met bril.

Als iemand anders naar je kijkt, zijn je ogen wel zichtbaar, dus de lens wordt niet volledig donker. Je blikveld met deze bril is heel ruim, want je hebt geheel vrij zicht. Het montuur aan de bovenkant zit hoog genoeg zodat je er niet tegenaan kijkt, en de lens is zo ruim dat je er ook niet onderdoor of langsheen kijkt. Zelf noemt Julbo dit ‘panoramic view’ en daar kan ik me ook prima in vinden qua omschrijving.

Onderweg vergeet ik al vrij snel dat ik een bril draag. Hij zit lekker comfortabel en doordat hij zo licht is merk je na een tijdje niet meer dat je een bril op hebt. De rubberen binnenkant van pootjes en de stroeve neusvleugel houden de bril goed op z’n plek. Ook als ik tijdens een rondje gravelen op een hobbelige bospaden kom, blijft de bril goed zitten.

Licht in donkere omstandigheden

In de maanden maart t/m juni, zijn we niet verwend qua weer en was het op z’n zachts gezegd wisselvallig. De Reactiv lens past hier perfect bij, en bij donker weer en in het bos wordt hij dusdanig licht van kleur dat je altijd goed zicht heb. Daar waar ik eerder aangaf dat ik een fotochromatische lens soms net iets te donker vond in de lichtste stand, is dat bij deze Reactiv 0-3 high contrast lens geen probleem. De lens heeft aan de binnenkant een anti-fog coating en ook druppels aan de buitenkant rollen er makkelijk vanaf. In de regen kan ik gewoon doorrijden, daar waar ik bij sommige andere brillen ze in de helm steek. Uiteraard heb je druppels op de lens als het regent, ook met deze bril. Maar als er veel druppels op de bril zitten, pak ik deze even van m’n neus en schud ik de druppels er af voor beter zicht.

Als ik de bril in de helm wil zetten tijdens een pauze, merk ik dat dit niet zo stevig zit. Het montuur is best flexibel, en daardoor klemt hij niet zo goed in de helm die ik op dat moment op heb. In combinatie met een helm van Julbo gaat dit overigens perfect, en dan merk je ook dat dit voor elkaar gemaakt is. Overigens is dit voor mij geen groot struikelblok, aangezien de lens en bril in alle weer en licht omstandigheden prettig kijkt zodat je onderweg de bril niet af hoeft te doen.

Heel af en toe heeft de zon zich in het voorjaar laten zien, en zonder dat je het merkt verandert de lens van kleur en biedt hij bescherming tegen de zon. De verandering van kleur van de lens gaat heel snel en natuurlijk, dat je dit niet doorhebt als je een donker bos in rijdt. Ondanks dat je ogen wel zichtbaar blijven, is de bescherming ook bij hele felle zon goed en hoef je niet met je ogen te gaan knijpen.

Specificaties

Julbo Frequency
Gewicht: 18 gram (zelf gewogen)
Lens: Reactiv 0-3 high contrast fotochromaticsh
Prijs: € 214,90

Conclusie

De Julbo Frequency bril is een heel fijne bril, waarbij je amper doorhebt dat je een bril draagt. Hij is heel licht, zit comfortabel en heeft een wijds blikveld. De bril blijft niet in elk merk helm goed zitten, maar er is in feite ook geen reden om deze bril af te zetten als je er mee rijdt. In combinatie met de fotochromatische lens past hij zich direct aan, aan de omstandigheden buiten. De prijs van € 214,90 is niet goedkoop, maar daarmee heb je één bril die je 365 dagen per jaar kan gebruiken. Zowel in het bos, als op de weg. Door die veelzijdigheid en het hoge draagcomfort is dit wel een bril waarbij de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is. Daarbij kan hij (tegen meerprijs) door de Julbo Opticiens op sterkte worden gemaakt.

Via Julbo