We zijn er dit jaar vroeg bij met de eerste review van verlichting, want ik heb de meest krachtige koplamp uit het assortiment van Lezyne getest. Dit is de Mega Drive 2400+, een koplamp die maar liefst 2400 Lumen in huis heeft. Ik testte deze lamp tijdens de Utrecht Ultra, en reed er mee door in de nachtelijke uurtjes. Hoe dat uitpakte lees je in deze review.

De Lezyne Mega Drive 2400+ koplamp is de meest krachtigste koplamp in het assortiment van Lezyne. Aan de voorkant zien we vijf ledlampjes, twee grote en drie iets kleinere. De lamp is vrij fors qua afmetingen en weegt 280 gram. Het bevestigen van de lamp werkt met een rubberen strap die je om een rond stuur vouwt, en die behoorlijk robuust aanvoelt. Dat moet ook wel, met een koplamp van bijna driehonderd gram. De lamp is dus gemaakt voor racefietsen met een rond stuur, al is het ook mogelijk om de lamp met een mount onder je fietsnavigatie te monteren. Daarover later meer.

Opladen gaat met een USB-C kabel, die je er overigens niet bij krijgt. De snelheid van het laden hangt af van het type oplaadkabel dat je gebruikt, de lamp is geschikt voor snelladen. Op de achterkant van de lamp zit een rubberen klepje dat toegang geeft tot de waterdichte oplaadpoort. Tijdens het laden knippert het knopje bovenop de lamp blauw en als de lamp vol is wordt de kleur groen. Het rubberen klepje is stevig en groot genoeg, wat de waterdichtheid van de lamp ten goede komt.

8 standen

Zoals je al hebt gelezen levert de koplamp maximaal 2400 Lumen, maar je hebt ook nog zeven andere standen. Als je de lamp in een minder felle stand gebruikt gaat de accu langer mee. Hieronder zet ik de acht standen op een rijtje, inclusief de brandtijd.

Economy: 300 Lumen, 15 uur brandtijd, stabiele lichtstraal
Enduro: 700 Lumen, 6 uur brandtijd, stabiele lichtstraal
Blast: 1500 Lumen, 4 uur brandtijd, stabiele lichtstraal
Over Drive: 2400 Lumen, 2 uur en 15 minuten brandtijd, stabiele lichtstraal
Day Flash: 700 Lumen, 125 uur brandtijd, knipperstand
Femto: 20 Lumen, 450 uur brandtijd, knipperstand
Pulse: 250 Lumen, 35 uur brandtijd, knipperstand
Flash: 600 Lumen, 10 uur en 30 minuten brandtijd, knipperstand

Uit te breiden met Power Pack

Om de accuduur te verlengen is het mogelijk om de Mega Drive 2400+ uit te breiden met een Power Pack, een accu die je aan je stuur kunt bevestigen. Handig als je op een meerdaags avontuur gaat of als je de lamp een volledige nacht op één van de felste standen wilt gebruiken. Mocht je het Power Pack willen koop je in plaats van de losse lamp de Loaded Kit. Naast het Power Pack krijg je dan ook nog GoPro adapter, zodat je de lamp op een GoPro mount kunt bevestigen, bijvoorbeeld onder je fietsnavigatie. Handig als je geen rond stuur hebt. Ook krijg je nog een mount voor aan je stuur om de lamp onder het stuur te bevestigen.

Eerste indruk: robuust en fel

Als ik de Mega Drive 2400+ voor het eerst in mijn handen heb ervaar ik hoe robuust de lamp is. De behuizing is van CNC-gefreesd aluminium en voelt stevig aan. Zoals gezegd testte ik deze koplamp tijdens de Utrecht Ultra, waar ik tot diep in de nacht doorfietste. Mijn eisen waren eigenlijk vrij simpel: een superkrachtige koplamp die ook nog eens lang mee gaat qua accu. En zo kwam ik bij de Lezyne Mega Drive 2400+ uit, en wat is nu een beter moment om de eigenschappen op papier te testen in de praktijk? Uiteraard heb ik van tevoren ook al wel wat testritjes gedaan om er zeker van te zijn dat de lamp functioneerde.

De lamp functioneert eenvoudig. Wisselen tussen de verschillende standen doe je met één druk op de knop en de lamp gaat aan in de stand waarin je ‘m uit hebt gezet. Aan- en uitzetten doe je door dezelfde knop iets langer in te drukken. Opladen kan ook als de lamp aanstaat en dat is dus handig als je lang aan het fietsen bent en meer dan een keer de accucapaciteit nodig hebt.

In de praktijk – een bouwlamp is er niets bij

Wat een lamp is dit. Natuurlijk wist ik van tevoren al wel wat je mag verwachten van een lamp met 2400 Lumen, maar toch was ik onder de indruk van de hoeveelheid licht. De straal is lekker groot en breed, en qua standen heb je alles wat je nodig hebt. Tijdens de nachtelijke uren gebruikte ik de stand waarin de lamp stabiel schijnt met 700, 1500 of zelfs 2400 Lumen, afhankelijk van de omgeving waar ik in fietste. De door Lezyne opgegeven brandtijden zijn zeker niet overdreven. Je haalt de opgegeven brandtijden makkelijk en soms er zelfs net iets over. Overdag koos ik dan weer voor een knipperstand met een lagere hoeveelheid Lumen. De knipperstand is overigens niet in alle landen toegestaan. De bediening is kinderlijk eenvoudig en het bedieningsknopje knippert rood als de lamp bijna leeg is.

Het meest onder de indruk van deze lamp was ik toen ik vanuit België rond één uur ’s nachts het Drielandenpunt beklom. ’s Nachts is het daar pikdonker en er zijn geen straatlantaarns. De lamp verlichtte de gehele weg voor mij, maar ook de bomen naast de weg. De straal in de felste stand is immens en geeft je echt een veilig gevoel. Alsof je een bouwlamp op je fiets hebt. Gezien wordt je zeker, maar zelf zien is ook geen probleem. Zorg er wel voor dat je de straal echt op de weg voor je richt, zodat je tegemoetkomend verkeer niet verblind.

Specificaties

Lezyne Mega Drive 2400+ koplamp
Afmetingen: 109 mm x 55mm x 38mm
Gewicht: 280 gram
Kleur: Zwart
Output: max 2400 lLumen
Accu: 9600 mAh
Waterbestendigheid: IPX7
Prijs: € 259,95

Conclusie

Ben je van plan om in het pikkedonker te gaan fietsen en zoek je een koplamp met een enorme hoeveelheid Lumen en een krachtige batterij? Dan hoef je niet verder te zoeken. De lamp voldoet absoluut aan die eisen en ik kan ‘m zeker aanbevelen voor een extreem avontuur zoals een ultra. Mocht je een iets minder felle lamp zoeken heeft Lezyne natuurlijk vergelijkbare lampen die iets betaalbaarder zijn in het assortiment. Ik kan mij voorstellen dat je voor een woon-werkrit in het schemerdonker goed zit met een wat lagere hoeveelheid Lumen.

Meer info via Lezyne.