De eerste indruk van de nieuwe Rapha Explore schoenen was positief. We zijn nu een aantal maanden verder en ik heb er de nodige kilometers mee gemaakt. Het was in het begin voor mij wel even wennen omdat het een echte gravel/travel schoen is. Omdat ik gewend ben aan stugge full carbon schoenen om mee te racen. Neemt niet weg dat mijn oordeel nog steeds positief is, en waarom dat is, kan je hier onder lezen.

Veters strikken
De Explore schoenen zijn met de zwarte kleur niet meteen de meest opvallende schoenen en toch krijg ik er direct opmerkingen over. Met name omdat ze nog maar pas op de markt zijn en weinig mensen zien dat het om een Rapha schoen gaat. De opmerking die daarop volgt is bijna meteen; maar ze hebben veters. Ondanks dat er al veel schoenen met veters op de markt zijn is het grappig om te horen dat dit mensen nog kan verbazen. Ondanks de ingetogen uitstraling zijn de opmerkingen over de looks positief, en dat fiets toch altijd net even fijner.

Bij het aantrekken van de schoen merk ik dat het wat moeite kost om erin te komen. De tong zit ter hoogte van de wreef vast aan de zijkanten waardoor de opening redelijk smal blijft. Als ik de schoen eenmaal aan heb sluit hij direct aan rondom de voet. De veters hoef ik dus niet heel strak te trekken voor ik ze strik. Op de tong zit een lusje waar je de veters achter kan stoppen, om te voorkomen dat ze om je pedaal draaien tijdens het fietsen. Het lusje is elastisch, maar niet per se heel strak. Ik vouw de veters er dubbel tussen, om te voorkomen dat ze los raken. De klittenbandsluiting aan de voorkant had ik open gedaan. Voor het aantrekken van de schoen maakt dit geen verschil, maar wanneer je deze wat strakker dicht trekt kan je de schoen nog beter om je voorvoet laten aansluiten.

Op avontuur
Als ik richting mijn fiets loop valt me op hoe natuurlijk de schoenen lopen. Daar waar fietsschoenen niet zijn gemaakt om te wandelen, gaat het met deze verrassend makkelijk. Het profiel van de zool is wat ronder, en het voelt alsof je je voet hierdoor op een natuurlijke manier kan afwikkelen. Tijdens het fietsen voelt de zool erg stevig en merk je niet dat de zool ‘slechts’ voor 3/4 uit carbon bestaat. Aan de voor en achterkant loopt het carbon niet helemaal door tot het einde, maar het voelt als een volledig carbon zool.

Ik merk dat je lekker kan bewegen in de schoen. Het is zoals gezegd niet de stugge race schoen die ik gewend ben, maar een lekkere schoen die je probleemloos voor langere tijd kan dragen. Voor gravel en travel is de schoen dan ook gemaakt. Wanneer ik bij een gravelride even flink op de pedalen ga staan, merk je goed het verschil tussen een stugge race schoen en de soepelheid van deze schoenen. Logisch ook, want deze zijn gemaakt voor comfort. De ventilatie van de schoen is erg goed en de ruime voorkant zorgt ervoor dat je lekker kan wiebelen met je tenen. Klinkt misschien stom, maar zeker bij wat koudere weersomstandigheden krijg ik daardoor minder snel last van koude tenen.

Wanneer je weg fietst en je nog niet direct in je pedaal zit, heeft de rubber zool erg veel grip op een klein SPD pedaal. Het rubber is stroef waardoor je niet snel van het pedaal afschiet zodat je in tweede instantie in alle rust kan inklikken. Tijdens de korte avondritten in het donker zijn de reflecterende details handig. Je ziet ze oplichten wanneer een auto je nadert. De schoen is erg comfortabel, al merkte ik in de eerste twee a drie ritten dat de schoenen na een tijdje iets begint te knellen. Het voelt alsof de schoen wat te smal is, maar ik heb ze te strak gestrikt. Ik ben gewend dat schoenen redelijk strak zitten en daardoor heb ik deze onbewust te strak aangetrokken. De ritten die daarop volgden heb ik de veters gestrikt alsof het een paar sneakers zijn. Het voelt wat onwennig, maar eenmaal onderweg zit de schoen niet los en kan ik ook de langere ritten probleemloos rondrijden.

Specificaties:
Rapha Explore schoenen
Gemeten gewicht: 306 gram per schoen
Prijs: € 260,-
Getest in maat 42,5
Beschikbare kleuren: black (getest), pink, dark green of black pearl
Meer info via Rapha

Pluspunten:
+ Looks
+ Comfortabel
+ Grip
+ Ventilatie

Minpunten:
– Lusje voor veters is aan grote kant

Conclusie:
Het klinkt wat gek om te zeggen, maar deze fietsschoenen lopen lekker. De Rapha Explore is een echte ‘gravel and travel’ schoen. Deze schoenen zijn echt fijn voor de avontuurlijke fietser. De zool is stijf tijdens het fietsen en je kan er ook nog prima een stuk mee lopen. De zool zorgt dat je voet op een natuurlijke wijze kan afwikkelen tijdens het lopen en heeft daarnaast ook veel grip op de pedalen. De schoen ventileert goed tijdens de warme temperaturen en met koude temperaturen heb je genoeg ruimte bij de voorvoet om je tenen lekker te bewegen. Het elastische lusje voor de veters is wat aan de grote kant maar dit is simpel op te lossen door de veters er dubbel tussen te doen. De schoenen kosten € 260,- en dat is wat mij betreft een prima prijs voor deze Explore schoenen.