Het is alweer van begin dit jaar dat Shimano drie nieuwe fietsbrillen introduceerde. Het ging om de Technium, Technium L en de Twinspark. Die eerste bril, de Technium, heb ik getest in een opvallende rode kleur die Shimano teaberry noemt.

Full-frame in zeven kleuren en met verschillende lenzen

De Shimano Technium fietsbril heeft een volledig frame en is verkrijgbaar in zeven kleuren. Je hebt keuze uit de kleuren matzwart, mat wit, teal (lichtgroen), matgrijs, dark olive (donkergroen), teaberry (de kleur van mijn testbril) en brons goud. Bij de eerste drie genoemde kleuren krijg je een Ridescape RD lens en bij de volgende drie een Ridescape OR lens. De RD is officieel de lens voor op de weg. De OR is officieel voor off-road. Bij de kleur brons goud krijg je de Ridescape GR lens, die officieel voor gravel is. Bij alle kleuren krijg je als tweede lens een clear lens.

Het verschil van de lenzen zit hem in het contrast, maar ook hoeveel licht er door wordt gelaten. Onze OR lens is dus officieel specifiek gericht op de off-road rijder. Hiermee gaat de overgang van donkere bosomgeving naar licht het snelst, en krijg je goed contrast zodat je stenen en ander obstakels extra goed kan zien. Ik fietste met deze bril op de weg, maar ook in de bossen op gravelondergrond.

In de vier hoeken van de lens zit een uitsparing voor extra ventilatie en om beslaan te voorkomen. Op de zijkant staat de merknaam Shimano en in de onderhoek van de lens staat de typeaanduiding van de lens. Een minpuntje vind ik het serienummer dat onder de merknaam op de onderkant één van de pootjes staat. De pootjes zijn voorzien van een antislippatroon en het neusstuk is om te draaien waardoor je uit twee verschillende groottes kunt kiezen. Voor het frame van de bril gebruikt Shimano Rilsan Clear G850 Rnew polyamide van biologische oorsprong. Een lange naam maar voor dit kunststof-soort is minder aardolie nodig tijdens de productie.

Ridescape OR lens

Mijn Technium fietsbril heeft de kleur teaberry en dus de Ridescape OR lens. Het frame van de bril heeft een matte afwerking. Deze lens heeft een lichtdoorlatendheid van 35% en bied veel contrast. Extra fijn als je bijvoorbeeld door een bosrijke omgeving fietst. Volgens Shimano worden wisselingen tussen zon en schaduw verminderd zodat je beter zicht hebt en verscherpt de lens de omgeving waardoor je sneller kunt reageren op veranderingen van bijvoorbeeld de ondergrond.

Ook heeft de lens een antikrasbehandeling en een hydrofobe coating gehad. De coating zorgt dat het water makkelijker van de lens rolt en het houdt de lens schoner, aldus Shimano. Ik ben benieuwd hoe ik dat in de praktijk ga ervaren.

Eerste indruk – niet te groot én milieuvriendelijke verpakking

De verpakking bestaat uit een stevig doosje van gerecycled karton en daarin zit een zakje met de bril. Het zakje is dan weer gemaakt van gerecyclede PET-flessen en het is goed om te zien dat Shimano als grote speler in de fietsindustrie aandacht heeft voor milieuvriendelijke verpakkingen en producten. De brilpoten maar ook de rest van het frame voelen robuust aan.

Vaak zijn fietsbrillen met een volledig frame vrij groot en ik ben dan ook benieuwd hoe de bril mij staat. Want eerlijk is eerlijk, een fietsbril moet naast functionaliteit ook goed staan. In dit geval valt het formaat me mee. De onderkant van de bril komt niet tegen mijn wangen aan, ook niet als ik lach. De neusvleugels voelen prettig aan en ik heb een groot zichtveld door d ebril. Wel zie ik de onderkant van het frame, maar niet op een storende manier. De typeaanduiding die op de lens staat zie ik dan weer niet als ik de bril op heb.

In de praktijk – geschikt voor bijna alle omstandigheden

De lens geeft een subtiel filter aan de omgeving en ik merk direct op dat contrasten tussen kleuren beter zichtbaar zijn. Als ik mijzelf in de spiegel bekijk dan geeft de lens een blauwpaarse gloed die goed samengaat met de teaberry kleur van het frame. Mijn ogen zijn nog duidelijk zichtbaar. Op een superzonnige dag merk ik dat lichtjes met m’n ogen ga knijpen, vanwege die 35% lichtdoorlatendheid. Voor deze omstandigheden heeft Shimano de RD lens voor met een lichtdoorlatendheid van 21%.

De bril of dan specifiek de lens doet mij een beetje denken aan een tussenjas. Zo’n jas die je draagt als het een beetje herfstig is, en op het ene moment de zon schijnt en het op het andere moment ineens avond lijkt. Voor zo’n dag met wisselend weer is deze bril perfect, en ondanks dat de bril geen fotochromatische lens heeft is deze toch ingesteld op wisselende omstandigheden. Heel fijn! Bovenstaand is een typische omschrijving van het gemiddelde weer hier, zodat je met deze OR lens nagenoeg het hele jaar prima zit.

Tijdens het fietsen beslaat de lens bij mij niet. Blijkbaar doen de ventilatiegaten naast de lens goed hun werk. De neusvleugel doet ook goed z’n werk, want de bril blijft stevig zitten, zelf wanneer ik zweet. De brilpoten lopen naar binnen en in de praktijk zorgt dat er voor dat de bril stevig op mijn hoofd zit maar niet te strak voelt. De teaberry kleur valt lekker op, maar door de matte afwerking ook weer niet té veel. Ingetogen mooi noem ik het. De kleur gaat goed samen met kleuren als wit, blauw, grijs en zwart.

Specificaties

Shimano Technium fietsbril
Kleuren: matzwart, mat wit, teal, matgrijs, dark olive, teaberry en brons goud
Lenzen: Ridescape RD, OR of GR
Gewicht: 27,4 gram
Prijs: € 99,95

Conclusie

Een fijne fietsbril voor een prima prijs, voor bijna alle weersomstandigheden hier. Minpuntje vind ik het serienummer aan de onderkant van de brilpoot, maar dat is dan ook het enige. Daar tegenover staat dan weer dat deze fietsbril echt goed geprijsd is, en dat je de keuze hebt uit zeven verschillende kleuren. Zeker de lens doet zijn werk goed en de meeste fietsbrillen in deze prijsrange hebben niet zo’n geavanceerde lens. Ook de duurzame materiaalkeuzes vind ik een pluspunt.

Meer info via Shimano.