Het zal nog wel even duren voor we weer mogen koersen. Ook met de lichte versoepeling van de maatregelen is het beste advies nog altijd #RideSolo en #StaySafe. Doelloos m’n rondjes fietsen vind ik niet het meest uitdagend en ik ben ondertussen andere dingen gaan verzinnen om het leuk te houden. Een beetje experimenteren met verschillende houdingen bijvoorbeeld. Werkt prima, als je op 1,5 meter afstand langs een etalage fietst. Geef maar toe: jij checkt ook bij elke etalage even hoe je eruit ziet!

Alle houdingen op een rijtje

Het moet een grappig gezicht zijn geweest voor de omstanders. In de meest vreemde houdingen rol ik keer op keer voorbij over hetzelfde stukje asfalt. Met name de aerodynamische houdingen zijn soms best bijzonder en lachwekkend. Daarom vond Björn het wel een leuk idee om alles eens op foto vast te leggen. Nog een tip trouwens voor de Covid-19 tijd, fiets in een snelpak! Zo’n snelpak is zeker strak maar ook weinig verhullend, en dus meteen ook een mooie stok achter de deur tegen de quarantaine-kilo’s wat mij betreft.

Om rustig te beginnen eerst maar eens met de handjes op het stuur. Lekker relaxed peddelen en vliegen vangen met je gezicht. Nee, niet per se mijn favoriete houding. Met de combinatie van m’n snelpak en ‘alles-behalve-aero’ houding, fiets ik ook een beetje voor schut volgens mij, maar alles voor de lezers!

Zonder kasseien vind ik het maar een suffe houding

Veel natuurlijker voelt het met de handen op shifters. Dit voelt vertrouwd en staat met stip op 1, als het om mijn favoriete houding gaat. Het zit veel lekkerder en zo kan ik stiekem veel langer fietsen dan een ‘frisse-neus-uurtje’. Met deze ‘3-in-1’ houding kan je echt alle kanten op. Want met de handen op je shifter kan je ook simpel wat dieper gaan zitten voor de aerodynamica. En mocht je dan toch even gas willen geven kan je ook nog eens op de pedalen gaan staan.

De favoriet!
De favoriet extra aero
De favoriet op de pedalen

Gratis snelheid

Diep zitten is toch wel het meest aerodynamisch. Een beetje gratis snelheid zonder al te veel moeite, mits je hamstrings het daar mee eens zijn. Met de handjes in de beugels en lekker peddelen. Ziet er prima uit, je gaat net weer tikkie harder en dat is mooi meegenomen.

Handjes in de beugels! Koers…
En even dat gaatje dichtrijden gaat zo ook het makkelijkst

Over gratis snelheid gesproken: Afdalen! Net als de profs, zittend op de bovenbuis en de neus op je voorwiel. Als je dan toch gratis snelheid krijgt, dan maar direct alles op alles zetten. Hoe kleiner ik mezelf maak, des te beter dat gaat. Maximaal winst pakken over de hele 50 hoogtemeters die Nederland rijk is. Oh ja, ik heb uiteraard geprobeerd om als een volleerd Chris Froome mee te trappen, maar met mijn frame-maatje 54 en lompe gedrag was dat niet per se het beste idee in het kader van #StaySafe.

Aerodynamisch wel, maar comfortabel is anders….
Meetrappen gaat zo makkelijker

Maar wil je echt hard gaan, met zo weinig mogelijk inspanning. Dan is de superman misschien wel de beste oplossing. Je kan toch niet bij de pedalen, dus echt moe worden zit er niet in. En daarbij heb je direct een mooie 1,5 meter check. Of in mijn geval, een ‘één-meter-achtenzeventig’ check.

Toegegeven, hoe vermakelijk het ook is, lijkt het me toch het best om maar gewoon te doen. Met name wat betreft het #StaySafe gedeelte kan je beter rustig je rondjes fietsen in een ontspannen houding. En eerlijk is eerlijk; dat is in bovenstaand verhaal echt niet altijd het geval geweest, waarvoor excuus. Wat wel echt noodzakelijk is in het kader van de veiligheid is een helm. Toch zie je nog steeds renners zonder helm voorbij racen?!

WINACTIE

Samen met Specialized geven we daarom 1 S-Works Evade II helm (met ANGi sensor) t.w.v. € 299,90 weg in wit of zwart. (eentje zoals ik draag op de foto’s).

Om mee te doen schrijf je je hieronder in. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen wordt 1 winnaar willekeurig gekozen. Je kan je tot maandag 18 mei 15.00 uur inschrijven! 

– Je meldt je bij deelname automatisch ook aan voor de wekelijkse Racefietsblog.nl nieuwsbrief. Wil je die toch niet ontvangen, dan kan je je altijd weer afmelden, maar wacht even tot na het aflopen van de actie.

Deze actie is afgelopen, je kan niet meer inschrijven 

Voorwaarden en condities:
– Ook als je al ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief moet je je inschrijven om mee te doen. Dit heeft verder geen gevolgen voor je bestaande nieuwsbriefinschrijving. 
– Je moet je deelname bevestigen via de e-mail die je ontvangt. Alleen na bevestigen maak je kans.

– Deelnemen kan tot maandag 18 mei 15.00 uur. Die dag maken we de winnaar bekend.
– De actie is voorbehouden aan inwoners van Nederland, België en Luxemburg.
– We nemen via e-mail contact op met de winnaar. Wanneer we binnen een week geen reactie hebben, wordt er een nieuwe winnaar gekozen.
– Het is niet mogelijk het gewonnen product om te ruilen voor een ander product of geldbedrag.
– Racefietsblog.nl is bevoegd personen uit te sluiten van deelname bij vermoeden van onrechtmatige deelname of fraude.
– Je ontvangt je eerste Racefietsblog.nl nieuwsbrief na het aflopen van de winactie. Wil je deze toch al eerder ontvangen, dan kan je je hier afzonderlijk voor inschrijven. Dit heeft geen gevolgen voor je deelname aan de winactie.

De favoriet, maar dan met extra snelheid!
….met zure benen aan het eind van de middag!