Vandaag komt Specialized met goed nieuws wat betreft hun helmen. Alle helmen zullen vanaf nu beschikbaar zijn met het MIPS systeem. MIPS wordt al door veel merken in hun helmen gebruikt, maar mocht je het nog niet kennen; MIPS is een extra schaal binnenin de helm die bij het vallen zorgt dat je hoofd minder direct de klap opvangt omdat je hoofd iets kan bewegen door die schaal. Onder de tekst zie je onze video van de helm.

MIPS SL
Extra veilig dus om dit systeem in je helm te hebben. Naast het gewone MIPS systeem wat in alle helmen wordt gevoerd, hebben Specialized en MIPS een nieuwe MIPS ontwikkeld, de MIPS SL. Bij deze MIPS SL is de beschermende schaal in de padding verwerkt. Hierdoor ziet het er nog strakker uit maar is het geheel ook lichter. Deze nieuwe versie zal komend jaar alleen door Specialized mogen worden gevoerd. Er zijn drie helmen voor wielrenners waar deze nieuwe versie wordt gebruikt. Namelijk de S-Works Evade II (adviesprijs: € 289,90), S-Works Prevail II (adviesprijs: € 279,90)  en de S-Works TT (adviesprijs: € 319,90).

Wij kregen de S-Works Prevail II al om te bekijken. Hij ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als de versie zonder MIPS, maar aan de binnenkant is hij iets meer uitgediept waardoor het MIPS systeem geplaatst kan worden zonder dat de pasvorm veranderd. Hij sluit overal erg fijn aan rond je hoofd. De padding zit met klittenband vast en kan je er makkelijk uit halen om eventueel te schoon te maken. Voor de verdere eigenschappen van de helm moet je maar even kijken naar onze eerste indruk ervan.

ANGi
Daarnaast is er nog een veiligheidsaccessoire op onze helm te vinden. Het heeft de naam ANGi, wat staat voor Angular and G-Force indicator. Dit is een klein kastje aan de achterkant van je helm waarin een accelerometer- en een gyroscoopsensor zit verwerkt. In het kort ziet deze ANGi wanneer je van je fiets valt en geeft dat aan je telefoon door. Een soortgelijk systeem wat we eerder al eens zagen bij ICEdot. De telefoon stuurt dan op zijn beurt een berichtje aan een door jouw ingesteld contactpersoon met de gps gegevens van je locatie. Je connectie met je telefoon gaat via Specialized App. Mocht het vals alarm zijn omdat je bijvoorbeeld je helm laat vallen dan heb je nog de tijd om het noodbericht te annuleren. Doe je dat niet dan wordt dus dat berichtje verzonden.

Het systeem heeft ook een live tracking functie zodat het thuisfront ook in de gaten kan houden waar je überhaupt uithangt en of je al bijna thuis bent. Het ANGi systeem wordt op dit moment alleen geleverd op de S-Works Evade II (adviesprijs: € 289,90), S-Works Prevail II (adviesprijs: € 279,90) en de Propero III (adviesprijs: € 134,90) wat betreft de wielerhelmen. Alle andere helmen zijn wel ANGi ready zodat je in de toekomst er een losse sensor voor kan kopen. De losse sensor zal € 49,90 gaan kosten en voor de app betaal je een jaarabonnement van € 29,99. Je krijgt bij aanschaf van de helm wel een code voor een gratis eerste jaar.

Je voelt de sensor helemaal niet zitten wanneer je de helm op hebt. Onze Prevail II is door het MIPS en ANGi systeem wel iets zwaarder geworden. Woog de helm in maat M zonder de systemen nog 205 gram, deze met alle extra veiligheid weegt 268 gram op onze weegschaal.

Meer info via Specialized

En een helm uit de serie met de huidige MIPS schaal: