Elke discipline stelt zijn eigen eisen aan schoeisel op de fiets, zo ook het rijden op gravel. Daarvoor Shimano de RX8 schoenen ontwikkelt.

Als je een serieuze graveltocht gaat rijden ontkom je er niet aan dat je soms moet lopen omdat fietsen simpelweg niet meer kan. Vaak is dat dan ook door zand en modder en dan schieten de gladde carbonzolen van je wegschoenen echt te kort. Bovendien is er maar een klein beetje vuil nodig om te voorkomen dat je kan inklikken. Dat is onder andere een reden dat ik zelf mountainbikeschoenen gebruik bij gravel. De zolen zorgen voor grip en het SPD systeem garandeert dat zand en modder niet voor problemen zorgen. Heb je dan specifieke schoenen nodig voor gravel? Shimano denkt van wel.

Shimano’s RX8 schoenen zou je zo kunnen verwarren met een paar mountainbikeschoenen, zoals hun topmodel, de XC9. En dat is niet toevallig, want daar is de schoen ook op gebaseerd. De RX8 kan je daarom net als gravelrijden zelf een beetje zien als een kruising tussen een weg- en mountainbikeschoen. Het heeft de zool met het profiel, versterkte neus en de SPD mogelijkheid van de mountainbike schoen, gepaard met het gewicht en comfort van een lichte wegschoen.

De carbonzool heeft een stiffness-index van 10. Binnen de collectie van Shimano valt hij dan net onder de zeer stijve S-Phyre RC9 raceschoen (index 12) en het mtb topmodel XC9 (index 11). Ze willen de gravelschoenen iets comfortabeler houden zodat je er lange dagen mee kan maken. De schoen moet 265 gram wegen in maat 42 waarmee hij lichter is dan de XC9 en XC7 schoenen en ook niet veel onder doet voor de S-Phyre raceschoenen. Het lagere gewicht hebben ze weten te bereiken door het weglaten van de spike bevestigingen (spikes zijn inderdaad overbodig bij gravel) en door één i.p.v. twee Boa IP1 sluitingen te gebruiken. Daarvoor is in de plaats een lichtere klittenbandsluiting gebruikt.

De RX8 schoenen zullen verkrijgbaar zijn in zilver en zwart in de maten 38 tot 50, inclusief breedtematen en hebben een adviesprijs van € 229,99