“Die zien er goed uit!” was mijn eerste reactie bij het zien van de nieuwe Shimano S-Phyre schoenen. Dat is nu alweer bijna een jaar geleden. Ondertussen heb ik er ook de nodige kilometers mee gefietst en dat vraagt om een review.

De Shimano S-Phyre RC9 is nu dus iets korter dan een jaar op de markt. Hij is er in de kleuren fluor-geel, Shimano-blauw, wit en een gelimiteerde versie in het zwart. Ik reed met de laatste uitvoering. Het bovenwerk van de schoen is gemaakt van synthetisch leer. Van een afstandje lijkt het misschien op leer, maar wanneer je de schoen in je hand hebt, voel je dat het synthetisch is. Het is veel flexibeler. Het sluiten van de schoen gaat met twee Boa IP1 sluitingen. Dit is de sluiting van Boa die je naast het los en vastdraaien ook omhoog kan trekken zodat de draad in een keer loslaat. Dit gebruik je wanneer je de schoen uit wil doen, zo hoef je niet te draaien. Het grootste deel van de schoen is mat van kleur behalve de hielcup en het S-Phyre logo aan de achterkant. Die zijn beide glimmend zwart. Het logootje aan de achterkant en klein Shimano op de tong is ook het enige dat je aan de buitenkant ziet. Erg subtiel!

De voorkant is geperforeerd en heeft nog een extra groot gaas gedeelte waardoor er extra lucht naar binnen (en buiten) moet kunnen. Ook de onderkant heeft aan de voor- en achterkant een ventilatieopening. De bovenkant is gemaakt uit één stuk dus er zijn geen vervelende naden. De zool is van carbon (stijfheidsindex 12), wat je ook mag verwachten bij het topmodel van Shimano. De hielcup geeft de achterkant extra stijfheid. Daarbij is de binnenkant gemaakt van extra stug materiaal die je wel bij meer merken ziet. Dit helpt nog extra je voet op de plaats te houden tijdens het fietsen. Er is van de schoen een normale en een wijde versie. Ik reedt met de wijde versie. Dus op papier ziet het er allemaal prima uit. Maar hoe fietst het?

Schoenen aantrekken
Het eerste fijne van de schoen merk je al bij het aantrekken. Door de flexibiliteit van van het synthetische leer, glijdt je voet erg makkelijk in de schoen. Ik kan me als ik eerlijk ben geen schoen bedenken die makkelijker aan en uit ging dan deze S-Phyre. Dat begint goed. Bij het dichtdoen, sluit de bovenkant strak aan op de wreef ook omdat je met de voorste Boa-draad een extra lus kan maken wanneer je schoen zonder niet genoeg op je voet aansluit. Dus voor allerlei verschillende voeten is het mogelijk om de schoen strak om je voet te hebben.

Rijden dan maar
Afgelopen tijd heb ik menig rondje gereden met de schoenen en hij fietst heerlijk. Comfortabel door de soepele bovenkant, maar ook stug door de carbon zool waar je geen beweging in kan krijgen. Sommige wielerschoenen zijn zo hard en stijf dat je bij een rustig toertochtje de sluiting een paar klikjes losser draait om iets meer comfort te hebben. Bij deze S-Phyre schoenen is dat niet nodig door het extra comfort. Ook tijdens het lopen met de schoenen voel je nergens irritaties van je voet. Wanneer je gaat sprinten kan je dan nog kiezen om de sluiting een paar klikjes strakker te zetten.

De rijwind zorgt via de openingen in de schoen voor extra koeling tijdens warm weer. Maar ook in de herfst kan je er prima mee fietsen zonder te snel koude voeten te krijgen is mijn ervaring. Ook met het gewicht zit het goed. 258 gram in maat 43 is licht. Niet extreem licht maar hij kan zich met andere toppers meten qua gewicht. En dat het een topmodel is zie je ook terug in de prijs. € 349,- is een serieus bedrag voor een paar schoenen. Alhoewel het niet meer is dan de topmodellen van de andere grote merken.

Wanneer de schoenen onderweg vies zijn geworden, blijkt het synthetische materiaal erg makkelijk schoon te maken. Een vaatdoekje met warm water doet al wonderen. Lekker makkelijk en je hebt dus elke keer als nieuwe schoenen. Van alle kleuren vind ik toch het Shimano blauw wel het mooist, het is trouwens ook de schoen waar Dylan Groenewegen op dit moment mee rijdt dus ermee winnen is blijkbaar geen probleem.

Details
Shimano S-Phyre RC9 wide
Kleur: blauw, fluorgeel, wit of limited zwart
Gemeten gewicht: 258 gram (maat 43 (normale schoenmaat tester 42,5))
Adviesprijs: € 349,-
Alle info bij Shimano

Plus
+ strak design
+ stijf, maar toch comfort
+ makkelijk aan en uit

Min
– geen

Conclusie
De S-Phyre RC9 schoenen van Shimano zien er niet alleen erg strak uit, maar ze rijden ook nog eens als een topmodel. Ben ik dan alleen maar enthousiast over deze schoen? Eigenlijk wel. Natuurlijk zorgt de adviesprijs van € 349,- ervoor dat niet iedereen zo’n schoen zal kunnen kopen, maar hij voldoet wel aan alle punten wat je van zo’n schoen in die prijsklasse mag verwachten. Een minpunt kan ik dan ook niet noemen. Omdat iedere voet anders is zou ik wel eerst een keertje gaan passen (al is het maar om de juiste maat (wide of normaal) te bepalen. De maatvoering komt trouwens redelijk overeen met je normale schoenmaat).

Wat het meest opvalt van de schoen is het comfort dat in combinatie met de stijfheid van de zool erg fijn is. En als bijkomend voordeel is dat de schoenen makkelijk schoon te maken zijn en dat maakt het dus geschikt voor het druilerige Hollandse weer. Echt een mooie schoen van Shimano! Dus ga je winkelen voor een topschoen in de € 350,- klasse dan moet je deze schoen zeker even passen.

WINACTIE
Leuk is dat we 1 paar S-Phyre RC9 schoenen in de mooie blauwe kleur mogen weggeven.
Geef hieronder aan waarom jij deze schoenen denkt nodig te hebben en plaats een foto van je oude schoenen die ze moeten vervangen. Misschien win jij dan!
Dinsdag 31 oktober na 12:00 uur trekken we de leukste winnaar.

   

En dan nog eentje in de blauwe kleur die je kan winnen: