Zelfs hier op de redactie zijn we het niet eens over het gebruik van zadeltasjes. De een zweert erbij, omdat het een makkelijke manier is om altijd je reserve spulletjes bij je te hebben. De ander vindt het esthetisch een no-go. Maar tot de conclusie dat het praktisch is, komen we wel allemaal. Bij SKS hebben ze twee nieuwe zadeltasjes voor de racefiets en twee die zijn gemaakt voor de gravelbike/mountainbike.

SKS Germany Race Saddle Bag

Het verschil tussen de twee zadeltasjes voor je racefiets zit hem vooral in het volume. De S is de kleinste (zie headerfoto) en heeft een inhoud van 400ml. De grotere is de L met een inhoud van 750ml bijna twee keer zo groot. De kleinste heeft iets meer inhoud dan de vorige Racer Straps 300. En daarbij was het afhankelijk van je maat minitool en bandenlichters een beetje passen en meten om alles erin te krijgen. Nu dus iets meer ruimte, wat het makkelijker maakt als je bijvoorbeeld een iets grotere multitool hebt. Toch is de afmeting nog steeds compact met 160 x 70 x 90mm.

Ook heb je twee binnenvakjes waardoor je bijvoorbeeld je sleutels gescheiden kan houden. De bevestiging werkt met twee klittenbandstraps. De ene doe je om je zadelrails en de andere om je zadelpen. Deze straps knip je op maat als je de juiste lengte voor jouw fiets hebt bepaald. Het tasje, inclusief rits, is spatwaterdicht. Het logo aan de achterkant is reflecterend en de zijkant is lekker neutraal zonder logo’s. Wil je er nog een lampje op monteren, dan zitten er aan de achterkant twee lusjes. Het geheel weegt 85 gram. Gewoon lekker praktisch en de adviesprijs is € 24,99 voor de S. Wil je toch gaan voor de grotere L dan betaal je daarvoor € 29,99. De afmeting is dan 180 x 70 x 100mm. Het gewicht is 120 gram.

Race Saddle Bag L

SKS Germany Trail Saddle Bag

Nu denk je misschien, maar die Race zadeltasjes passen toch ook wel op je gravelbike? Waarom dan speciale Trail versies? Ja, ze passen zeker op je gravelbike, maar voor je gravelbike heb je vaak iets meer ruimte nodig voor reserveonderdelen. Voor een groter volume in de banden heb je bijvoorbeeld grotere Co2 patronen nodig, maar ook de binnenbandjes zijn groter. Daarom zijn de Trail zadeltasje iets groter. Deze zijn er in een maat M (115 gram) en een maat L (180 gram).

Trail Saddle Bag M

Qua indeling en constructie zijn ze nagenoeg gelijk aan de Race versie. De inhoud en afmetingen verschillen. Maat M heeft een inhoud van 900ml en de afmeting is 200 x 70 x 110mm en kost € 29,99. De L is de grootste zadeltas en heeft een inhoud van 2000ml met een afmeting van 330 x 70 x 110 en kost € 34,99. Slim detail is dat deze grootste een oprolsluiting heeft, waardoor je de zadeltas zo klein mogelijk kan maken als je niet alle inhoud gebruikt.

Vanaf oktober beschikbaar, meer info via SKS Germany.

Trail Saddle Bag L