En daarmee hebben ze het assortiment naar eigen zeggen compleet. Na de Air-Liner Gravel en de Air-Liner MTB is er nu ook de Air-Liner Road voor in je tubeless banden. Deze insert past in alle tubeless banden van je racefiets en geeft extra bescherming tegen stootlekken en laat je nog 50 km doorfietsen als je toch onverhoopt lek rijdt. Het product is al een tijdje in ontwikkeling en Alexander Kristoff reed er in 2019 al mee toen hij Gent – Wevelgem won.

Air-Liner Road

Het idee van de Air-Liner is voor alle drie de types hetzelfde, maar de uitvoering is wel anders. Het grootste en meest opvallende verschil is de vorm. De Air-Liner Road heeft een zeshoekige vorm in tegenstelling tot de taps toelopende vorm en afgeronde bovenkant van de Air-Liner Gravel. De Air-Liner Road is vanzelfsprekend in de 700c maat te krijgen en je legt hem net zo in de velg als dat je normaal bij een binnenband doet. Bij de Air-Liner krijg je Vittoria’s eigen multiway ventielen waarbij er meerdere gaatjes aan de zijkanten zitten zodat het ventiel niet kan worden geblokkeerd door de Air-Liner en je minder snel last hebt van verstopping door latex.

De Air-Liner heeft volgens Vittoria meer voordelen dan alleen het runflat principe. Wanneer je de Air-Liner in de band plaatst heb je minder latex nodig en kan je met een lagere bandenspanning rijden. De Air-Liner beschermt dan ook tegen stootlekken. Het comfort en souplesse van de band zal volgens Vittoria hetzelfde blijven. Als je de band oppompt, wordt de Air-Liner door de druk in elkaar ‘geperst’ tussen de velgrand. Hierdoor zal de band steviger in de velg zitten en is de kans dat er lucht ontsnapt tussen de band en de velgrand kleiner.

Mocht je toch nog lek rijden dan zal de Air-Liner weer uitzetten: er gaat lucht uit de band en daardoor ontstaat er ruimte voor de Air-Liner om weer zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. Hiermee wordt de band opgevuld en kan je er op een rustig tempo nog zo’n 50 km mee doorrijden.

Extra gewicht?

De Air-Liner Road is er in drie verschillende maten zodat ze te gebruiken zijn met tubeless banden van 25 tot 32mm. Voor 25mm banden wordt aangeraden om maat S van de Air-Liner te gebruiken. Voor 28mm banden maat M en voor 30mm maat L. Het gewicht dat een Air-Liner toevoegt aan je tubeless setup per wiel is respectievelijk 24, 31 en 39 gram. Voor de weightweenies klinkt dit misschien als veel, maar volgens Vittoria heb je minder latex nodig waardoor het gewicht dus niet veel zal verschillen met een gewone tubeless setup. Alle inserts hebben een adviesprijs van € 35,- per stuk.

Specificaties en informatie kan je vinden op de website van Vittoria

Tags: