In het mountainbiken kijken ze er al niet meer raar van op, maar bij gravel is het gebruik van een ‘Air-Liner’ relatief nieuw. Air-Liner is de naam die Vittoria gebruikt voor de kunststof buis die je in de band legt. Een extra vulling in je tubeless band die onder andere zorgt voor extra bescherming van je velgen en banden.

Air-Liner gravel

Op basis van het succes van de Air-Liner die gebruikt wordt bij het mountainbiken, heeft Vittoria deze gravel uitvoering ontwikkeld. Het is een soort slang van een polymeer die je net als een binnenband monteert. Klinkt onlogisch, want tubeless rijden houdt in dat je juist geen binnenband meer nodig hebt. De Air-Liner is dan ook geen vervanger voor een binnenband, maar juist een toevoeging aan je tubeless set-up.

Een Air-Liner weegt 47 gram en brengt volgens Vittoria een aantal voordelen met zich mee. De Air-Liner beschermt de band tegen een stootlek en daarbij voorkomt het dat je doorstoot op je velg. De Air-Liner is zo vormgegeven dat er geen lucht meer kan ontsnappen tussen de rand van de velg en de band. Hierdoor is het mogelijk om een lagere bandenspanning te rijden. Een lagere bandenspanning verhoogt het comfort en het zal ook de grip verhogen, doordat de band zich beter naar de ondergrond kan vormen. Het kunststof dat is gebruikt voelt aan als een soort schuim dat ook trillingen kan absorberen, waardoor het geheel nog wat comfortabeler zal worden.

Specificaties en prijs

De Air-Liner kan geplaatst worden in velgen met een maximale interne breedte van 25mm. Het maakt niet uit of je wielen rijdt van 700c of 650b, want je kan de Air-Liner op maat knippen. De Air-Liner gaat zo’n 2000 uur mee en is herbruikbaar wanneer je nieuwe banden monteert. Mocht je toch lek rijden kan je ongeveer een uur doorrijden zonder lucht in de band.

Bij de Air-Liner horen speciale tubeless ventielen, die meegeleverd worden. Bij deze ventielen zit er ook gaatjes aan de zijkant, omdat de doorlaat aan de onderkant kan worden geblokkeerd door de Air-Liner. De Air-Liner Gravel inclusief ventiel kost € 22,50. Een set is geschikt om één wiel te voorzien van een tubeless setup met Air-Liner.

Meer info via Vittoria