Het is bijna zover, de start van de Tour de France. Het zal nog niet helemaal zoals vanouds zijn met alle coronaregels die nog van kracht zullen zijn, maar hij is in elk geval weer terug in de vertrouwde maand juli. Oké, de Tour start dan wel in juni, maar de meeste etappes zijn in juli.
En toch is er ook dit jaar een ‘maar’ bij de Tour want het is ook een Olympisch Jaar. De Tour eindigt op zondag 18 juli en precies 6 dagen later is de Olympische wegwedstrijd in Tokyo. Lijkt mij te kort dag om te combineren, onder andere vanwege de lange reis naar de andere kant van de wereld. Ik ben dan ook benieuwd of alle renners die ook naar de Spelen gaan, de Tour uitrijden. Dat geldt ook zeker voor Mathieu van der Poel die op de Olympische Spelen zal deelnemen bij het mountainbiken en dat is al op 26 juli. Er zijn ook renners, zoals bijvoorbeeld Julien Alaphilippe, die al hebben aangegeven de Olympische Spelen niet te rijden en zich volledig kunnen richten op de Tour.
Wie pakt de eerste gele trui?
De twee namen die ik hierboven heb genoemd zijn misschien wel de grootste uitdages voor het geel in het eerste weekend. Het Grand Départ is dit jaar in Bretagne en het profiel van de eerste twee etappes is qua hoogteverschil en beklimmingen misschien wel het best te omschrijven als een Waalse klassieker met finish heuvelop. En daar zijn nog wel meer specialisten in te vinden naast Van der Poel en Alaphilippe. Fuglsang, van Aert, Hirschi, van Avermaet, Naesen, Sagan en natuurlijk Valverde zijn daar een paar voorbeelden van. Maar daarnaast zijn er ook nog de klassementsmannen zoals Roglic en Pogacar die met dit soort etappes wel raad weten.
Geen Bennett, wel Cavendish
De overige etappes van de eerste week, los van de tijdrit op woensdag, zullen hoogstwaarschijnlijk eindigen in een sprint. Toch hoop ik stiekem dat we wat vaker gaan zien dat de vroege vlucht het haalt, zoals in de afgelopen Giro. Je hoeft tijdens de sprint niet te zoeken naar Sam Bennett, want de groene trui winnaar van 2020 blijft geblesseerd thuis. Zijn vervanger is ‘Good Old’ Marc Cavendish. In de sprintetappes zal hij het opnemen tegen renners als Ewan, Démare, Sagan, Matthews, Bol, en wellicht dat Van der Poel en van Aert zich daar ook nog mee gaan bemoeien.
De mannen van het klassement aan zet
Vanaf het tweede weekend zullen de mannen van het klassement echt aan de bak moeten. De achtste etappe is een rit door het middengebergte, maar de negende etappe is een serieuze bergrit met finish op 2107 meter hoogte. De renners klimmen naar Tignes en voor de renners van Jumbo Visma is dat inmiddels bekend terrein omdat zij daar de laatste jaren hun trainingskampen hebben. Vooraf kan je een lijstje maken met favorieten maar er zijn altijd verrassingen of renners die er doorzakken. Als je mij vraagt zullen we na dit weekend renners als Pogacar, Roglic, Kuss, Alaphilippe, Poels, Kelderman, Uran, Gaudu, Woods, D. Martin, G. Martin, Yates, Nibali, Lopez, Hart, Thomas en Carapaz in de top van het klassement terug vinden.
Vier zware bergritten op een rij
De grote verschillen (voor zover die de laatste jaren nog echt groot zijn geweest) zullen denk ik komen in de etappes 15 tot 18. Dit zijn vier zware bergritten achter elkaar waarbij er in de 17e en 18e etappe wordt gefinished op bergen van de buitencategorie. Hopelijk is het niet te zwaar waardoor het een afvalrace wordt, in plaats van een koers om te winnen. De laatste mogelijkheid om nog tijd goed te maken of te winnen zal zijn in de individuele tijdrit die volgt in de voorlaatste etappe naar Parijs. Deze is nagenoeg vlak over een afstand van 30,8 km waarnaar het klassement definitief zal zijn. Theoretisch zou er op de laatste dag nog gekoerst kunnen worden voor het klassement maar daar zou ik niet vanuit gaan. Het zal een rustige aanloop kennen en in gang schieten als de renners op de plaatselijke ronde rondom de Champs Elysées rijden waar er ongetwijfeld gesprint zal worden.
De Tour op TV, via Livestream en de etappes in je agenda
Alle etappes van de Tour de France worden ook dit jaar live uitgezonden via de NOS, Sporza en Eurosport. Deze zenders bieden ook alledrie de mogelijkheid tot het kijken van de Livestream. Bij Eurosport heb je hiervoor een abonnement nodig. Dit geldt ook voor de livestream van GCN, die dagelijks live verslag doet van de Tour.
De programmering van programma’s rondom de Tour zoals de Avondetappe en Vive le Vélo is anders dan je gewend bent. Vanwege het EK Voetbal dat nog volop aan de gang is, zal de Avondetappe veel later worden uitgezonden en begint Vive le Vélo pas vanaf 11 juli.
Om die uitzendingen niet te vergeten èn om een beetje te weten wat er elke dag te verwachten is kan je alle etappes in je agenda zetten. Veel plezier!