Zeg je Pantani, dan denk je al snel aan Bianchi. Niet voor niets, want Pantani was nog wel eens succesvol op een Bianchi. En Bianchi houdt deze successen graag in ere en heeft een nieuwe speciale editie van de Specialissima om Pantani te eren. De vorige was nog om te eren dat Pantani zowel de Tour als de Giro won. Deze nieuwe versie is voor wat de italianen noemen: la Rimonta del Secolo. En voor wie geen Italiaans spreekt: de comeback van de eeuw.

Zonder juichen over de finish
Het gaat om de remonte van Pantani in de Giro van 1999. Hij kreeg mechanische pech op 10 kilometer van de finish. En in plaats van dat de renners netjes wachtten op deze grote renner, gingen ze er samen vandoor. In de ongeschreven regels van de wielerwereld is dat not done. In een poging om zijn klassement te redden, ging Pantani volle bak. Hij kwam terug, ging over de renners heen en won de etappe zelfs met 30 seconden voorsprong. Hij kwam over de finish zonder juichgebaar, hij dacht namelijk dat er nog andere renners voor ‘m lagen.

Twintig jaar geleden won Pantani op een Bianchi MegaPro Concept. Nu worden de kleuren van die fiets gespoten op een Speciallisima frame. Een veel moderner frame dan die van Pantani, maar wel dus met de oude gele en celeste kleuren van het team Mercatone Uno-Bianchi. De fiets wordt afgemonteerd met een Campagnolo Super Record groep. De mix van modern en retro doen het goed op deze fiets. Maar wat voor mij de fiets toch wel helemaal afmaakt is het Selle Italia Flite zadel, zoals Pantani ‘m ook had met een plaatje van een piraat. Een beetje fout maar toch fijn op deze verder gelikte fiets.

Helemaal onderaan kan je het moment van Pantani nog even op terugzien. Meer info via Bianchi