Een mini- of multitool is een must-have tijdens je fietsrit, want je hebt ‘m meestal al nodig bij een lekke band om je wiel uit de fiets te halen of bij het vastdraaien van een boutje dat los is getrild. Het Duitse merk SKS Germany introduceert vijf nieuwe tools, en heeft zo voor elke fietser een handig tooltje om onderweg mee te nemen.

De Racer Eco

Alle tools zien er compact uit en hebben de degelijke uitstraling die we van ze kennen. Een matzwarte behuizing, en natuurlijk vooral de niet te missen oranje details. Het verschil tussen de tools zit ‘m vooral in de hoeveelheid functies. De compacte Racer is er in drie uitvoeringen en de Explorer is er in twee uitvoeringen. De behuizing van de tools is van aluminium en de tools zelf zijn van chroom-vanadium-staal.

Explorer Pro en Explorer Comfort

We beginnen bij de grootste tool, en dat is de multitool Explorer Pro. Deze multitool heeft 23 functies, en daarmee kun je deze tool zelfs thuis gebruiken voor onderhoud aan je fiets. Naast inbus-, torxsleutels en schroevendraaiers heeft de Explorer Pro een bandenlichter, een remblokjesspreider, een Shimano kettingstiftbevestiger, een kettingstifttang, een ventielsleutel, een schijfremmen-afstandhouder en een afneembare box met een tool en plugs om tubeless banden te repareren.

De Explorer Pro en de Explorer Comfort naast elkaar

De Explorer Comfort is iets compacter maar heeft nog steeds 16 verschillende functies. Ten opzichte van de Pro heeft de Comfort in plaats van een tubeless kit een bandenplaksetje om je binnenband mee te repareren. Het setje bestaat uit schuurpapier en bandenplakkers. Verder is de tool voorzien van inbus-, torxsleutels en schroevendraaiers, een bandenlichter, een remblokjesspreider en een kettingstifttang.

De Explorer Pro

Racer Eco, Comfort en Pro

Naast de Explorer is er ook nog de Racer, in drie verschillende uitvoeringen. De Eco is de meest compacte met 10 functies, en de Comfort en Pro hebben respectievelijk 15 en 21 functies. De Racer Eco heeft één torxsleutel (TX 25), zes inbussleutels, twee schroevendraaiers en een kettingstifttang. De Racer Comfort heeft 15 functies, en de eerste tien zijn hetzelfde als op de Racer Eco. Als aanvullende functies heeft deze multitool dan nog een extra inbus- en torxsleutel, een dikke kruiskopschroevendraaier, een bandenlichter en een remblokjesspreider.

De Racer Pro, Racer Comfort en de Racer Eco op een rijtje

En als laatste hebben we nog de Racer Pro, met 21 functies. De Racer Pro heeft alle functies die de Racer Comfort ook heeft, met daarbij nog drie verschillende spaaksleutels, een Shimano kettingstiftbevestiger, een ventielsleutel voor een Frans ventiel en een schijfremmen-afstandhouder. Een goed uitgekiend assortiment aan tools als je het mij vraagt, waar voor iedereen wel iets bij zit.

De Racer Pro

Specificaties

SKS Explorer Pro: 23 functies / € 39,99
SKS Explorer Comfort: 16 functies / € 34,99
SKS Racer Pro: 21 functies / € 32,99
SKS Racer Comfort: 15 functies / € 27,99
SKS Racer Eco: 10 functies / € 22,99

Voor ieder wat wils dus, en zoals we gewend zijn van SKS Germany zijn de prijzen in orde. Goede, Duitse kwaliteit voor een goede prijs. Je hebt trouwens nog wel even geduld nodig, want de tools zijn leverbaar vanaf Q1 2024. Tegen die tijd zullen wij ze ook gaan testen.

Meer info via SKS-Germany.

De Racer Comfort
De Explorer Comfort